Нови "софтуерни" мерки на НАП срещу измамите стреснаха бизнеса

24 Август, 2018 22:26
11 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3009
Автор: Венцислав Михайлов

Новите мерки за затягане на контрола върху софтуера, който търговците ползват за отчитане на оборотите си, ще наложат далеч по-мащабни и по-високи разходи, отколкото сочат разчетите на финансовото министерство. Това предупреждава Българската стопанска камара след сигнали на свои членове за затрудненията, които ще породи поредният ремонт на наредбата за фискалните устройства, коментира в. „Сега“.

Проектопромените предвиждат фирмите да искат от НАП одобрение за всеки софтуер "за управление на продажбите", който искат да ползват. Според данъчните тази мярка ще пресече опитите да се укриват обороти и да се издават фалшиви касови бележки. Нарушението е станало "национален спорт" в ресторантьорския бизнес, където чрез манипулиране на програмките се укривали до 70% от оборотите, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Според приходната агенция новите изисквания на НАП ще засегнат само т.нар. фискални принтери. В момента има регистрирани около 43 000 такива устройства, а подмяната на софтуера щяла да струва „само" около 17 млн. лева. Според бизнеса обаче разходите ще са много повече. Законът за ДДС визира всякакъв софтуер за управление на продажбите, включително и такъв, който не е свързан с фискално устройство, обясни Станислав Попдончев, финансов директор на БСК. Такива са системите за управление на работата с клиенти (CRM), за обработка на оферти, за издаване на фактури и други. Затова БСК настоява наредбата да се пренапише в тази й част.

Освен това бизнесът иска внимателно да се прецизира достъпът на НАП до информацията от софтуера за управлението на продажбите. Често той е част от по-големи системи за управление и планиране на ресурсите в предприятията, които съдържат търговска тайна. Оказва се също, че има браншове, за които е невъзможно да отговорят на новите изисквания всяка продажба да бъде отчетена до 5 минути в системите на НАП. При търговията на едро и разносната търговия понякога след поръчването на стоката минават ден-два, докато продажбата бъде завършена, а новите разпоредби не допускат това, обясни Попдончев.