Last news in Fakti

25 Август, 2018 14:42 5 420 15

Забраняват халогенните крушки?

  • халогенни крушки-
  • led крушки-
  • забрана-
  • производство-
  • разход-
  • електроенергия

Причината е, че LED крушките консумират пет пъти по-малко електроенергия

Халогенните крушки може да бъдат забранени в Европа от 1 септември. Това пише британското издание "Гардиън". Забраната няма да включва всички, като например тези, които се ползват в печките.

Вече произведените крушки, доставени по магазините, също ще могат да се продават и след тази дата - до изчерпване на количествата. Очаква се забраната да доведе до огромно намаление на вредните емисии и сметките за електричество, посочват експерти. LED крушките консумират пет пъти по-малко електроенергия от халогенните, а пълното премахване на вторите ще спести 15 милиона тона въглеродни емисии годишно - колкото се изпускат от цялото потребление на електроенергия на Португалия.

Philips, водещ производител в сектора, изчислява, че потребителите ще пестят по около €125 годишно средно от промяната, като в това число е включена и по-рядката промяна на крушките, тъй като LED моделите изкарват далеч по-дълго.

Халогенните имат живот около две години, а по-модерните ЛЕД - 15-20 г., твърдят производителите. Около €100 ще са спестените средства в сметките за ток средно за ЕС, пише Money.bg.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 индженер

    53 5 Отговор
    То Убаво, ма лед крузките имат прекъснат спектър на светлината.
    Увреждат дзъркелите и парите ша ги дадем по очилати дофтори.

    Коментиран от #3, #6, #8

  • 2 Реалист

    9 24 Отговор
    Ами купувай си свещи тогава.
  • 3 Модер Колев

    7 15 Отговор

    До коментар #1 от "индженер":

    Е че вие на 50% сте ракиджии и страстни пушачи, все едно аз да се оплача че телевизията е вредна за зрението ми
  • 4 Трънчев

    25 1 Отговор
    Халогенните крушки са най-безвредни за ЗРЕНИЕТО. Никой не отрича пестенето от ток. НО за мозъка и очите са най-безвредни. LED светлината е с прекъснат спектър и свети само в няколко цвята, които се смесват и виждаме бяло или жълто.
    И да, всички LED екрани ( TV, телефони и т.н.) увреждат зрението бавно и сигурно, но незабелязано.

    Коментиран от #5

  • 5 Модер Колев

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "Трънчев":

    Аз в момента имам лед телевизор и забелязвам че не е толкова дразнещ за очите както предишните кинескопи !!

    Коментиран от #10

  • 6 СссереМ

    4 14 Отговор

    До коментар #1 от "индженер":

    На кьоравия и очилата му пречат,отиди си лекувай зрението,хората от 20 години предлагат лазерни корекции.

    Коментиран от #9

  • 7 Западните Балкани

    11 2 Отговор
    Мигането на лед крушките е много вредно, но нали се гледа само кой лобира, а не какъв е ефектът за здравето. То и със смяната на времето е така. Няма полза, но има вреди за здравето, но политиците не ни искат здрави.

    Коментиран от #13

  • 8 ТАС

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "индженер":

    Светодиодите имат тесен цветови спектър и кохерентна светлина. Повечето излъчват само в един цвят. Излъчването им е много насочено в тесен сноп(като лазер), което на теория може да доведе до вреда на очите. Прекъснат спектър няма. При светодиодните лампи за да има мигане захранването им не изправно. Свето диод за да мига някой му е казал да го прави.
  • 9 ТАС

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Лазерната корекция е за коригиране на диоптрите. Тя не може да помогне при повреда на цветочуствителността(слепота към опреден цвят) на окото, която се се очаква, че свето диодите могат да причинят с времето.

    Коментиран от #11

  • 10 БЕ МНОГО СТЕ НЕЖНИ БЕЕЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Модер Колев":

    ....
  • 11 баба

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ТАС":

    Не си губи времето с наркомана.
  • 12 невероятно но факт

    9 0 Отговор
    Във Варна, в склад на гарата има обикновени крушки, които светят от 1906 година. А производителите нарочно правят обикновената да издържа 1000 часа, а халогенната 2000ч.
  • 13 Експерт

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Западните Балкани":

    Какво мигане ? Това не е луменисцентна лампа ! Светодиодите работят на прав ток и не може да има стробоскопичен ефект .
  • 14 гост

    1 0 Отговор
    Лед крушките по нищо не се различкават от стандартна крушка. Имат си матово покритие и разпределят светлината равномерно. Натоварването на мрежата, фасунги, ключове е минимално. Има много смисъл да се ползват такива, но в спектър 2700к, за да са максимално близо до естестввената слънчева светлина, а не бяла светлина. Нормалните крушки ми горяха през месец, докато лед лампите, макар и да са 5 пъти по-скъпи, не горят вече 5та година и сметката за ток, при все че е осветено, е много ниска. Това е сравнение напрвено преди и сега, при еднаква консумация и периоди на ползване. Не ги плюйте веднага, кой е казал, че увреждат очите?

    Коментиран от #15

  • 15 САП

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Публикувано във факти.бг: Лед крушките по нищо не се различкават от стандартна крушка. Е това е вица на деня. Науката осветителна техника отдавна е определила разликите и то много ясно. За да разбереш, какво имам в предвид. Изясни си понятия като: цветови дискомфорт, кохерентност на светлинния поток, спектър на светлината, осветеност за начало. Никой не оспорва икономичността им и продължителността на живота им. Определени светодиодни лампи лесно могат да доведат до увреждане на очите основно причините са две синята светлина и твърде голямата насоченост(все едно да ти осветят,като с лазер окото), но вече повечето такива уж ги спряха от производство.