Last news in Fakti

27 Август, 2018 11:47 6 604 36

Българинът успява предсрочно да погаси кредита си

  • кредит-
  • ипотека-
  • тошев
Българинът успява предсрочно да погаси кредита си - 1
Снимка: Shutterstock

Прогнозата, че лихвите по ипотечните кредити ще започне възходящия си тренд, кара българите да побързат да вземат заем, докато цената на заема е все още атрактивна. Доказателство за това е, че през тази година се наблюдава ръст от 20% на този вид заеми в сравнение с 2017-а. Максимум с 2-3% ще нараснат цените на жилищата през тази година прогнозира кредитният консултант Тихомир Тошев в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

Господин Тошев, каква е ситуацията на пазара на ипотечно кредитиране?

Активно Ръста е от около 20% на изтеглените ипотечни кредити през първото полугодие в сравнение със същия период на 2017-а. Хората продължават активно да правят сделки с имоти и да ползват ипотечно кредитиране. Виждаме, че на пазара се увеличава броят на тези, които купуват с кредит и намаляват кеш купувачите.

Това, което вълнува кредитоискателите са лихвените проценти.

Да. Там също се наблюдава динамика. Между януари и април няколко банки подобриха лихвените си проценти - леко надолу. Така че в момента имаме и малко по-ниски лихи по кредитите. Някои банки в промоционалните си периоди предлагат лихви 2.9%, но лихвите продължават да са в границите между 3 и 3.6% на пазара.

Това, което виждаме е, че средният размер на кредита спира да расте, ккоето е много интересна тенденция. Тя показва, че хората, въпреки ръста на цените на имотите не си вдигнаха много бюджетите през миналата година и те продължават да са нивата от 2017-а.

Цените вървят нагоре. Колко според вас ще е ръстът през тази година?

На пазара все още има доста оптимизъм от страна на продавачите, които като тръгнат да продават, винаги искат да вземат максимално висока цена. Все по-често обаче виждаме, че при преговорите са склонни да правят отстъпки и реалните цени на сделките, които стават са близки до тези от миналата година. Смятам, че ако се гледат реални цени на сделки, то тази година на пазара почти няма да има ръст или ще е минимален в рамките на 2-3%.

Това е и правилната стратегия, защото имахме прекалено бързо нарастване на цените през последните три години от 2015 г., когато отмина дъното на кризата. Не случайно Eurostat предупредиха, че най-вероятно започва нов балон на имотите. Всичките тези сигнали накараха и продавачите и най-вече купувачите да са по-внимателни в избора. Определено клиентите не са готови да купуват надценени имоти или такива, на които се иска прекалено висока цена. Последните стоят на пазара доста дълго време. Ако се появи имот на реална пазарна цена, той си намира купувач до един месец.

Виждаме ръст на сделките с ново строителство. Доста от проектите, които се започнаха миналата година тази година получават Акт 15 и Акт 16 и се случва ипотечният кредит за покупката на имотите. Така че и та пазарът е стабилен и растящ.

Защо хората с кредити се увеличават?

Причините са няколко. Първо като цяло намаляват кешовите купувачи. Това че виждаме, че депозитите в банките продължават да нарастват и че има вече почти 50 млрд. лв. спестени пари, те са спестени в много малка част от населението - в около 20% от вложителите. Голяма част от вложителите нямат чак толкова спестени средства и когато искат да купят имот трябва да прибягнат до кредит.

Ако погледнем пазара 2016 г., когато започна възстановяването, то тогава беше около 60% кеш и 40% с кредити. През 2017 г. станаха 50% на 50%, а тази година вероятно ще отчетем обратното - 40% кешови и 60% с кредит. Това е нормална тенденция на пазара. Хората, които бяха спестили кеш и искаха да вложат в имот, голяма част от тези спестявания вече са направени.

Има ли промяна по отношение на сроковете и профила на купувача?

Продължава да са активни 10-те най-големи града на страната. Хората между 35 и 45 г. са най-активни при покупката на имот с ипотека. Следвани от групата на 25-35 г. Продължава в момента най-активната група купувачи да са тези, които купуват първо жилище, но веднага след тях са тези, които имат собствено, но си купуват по-голямо на по-хубаво място.

Практика ли е кредитополучателят да иска да погаси предсрочно заема и успява ли?

Всеки клиент, когато тегли кредит пита за такса за предсрочно погасяване и дали може да погаси предсрочно кредита. При нас е заложено, че въпреки, че ще теглим кредита за 20-25 години, се опитваме да го погасим предсрочно и като се обясни на клиента, че законово вече има ограничение след първата година да няма такса за предсрочно погасяване, кредитополучателите са малко по-смели в това да избират по-дълги срокове, за да е по-малка месечната вноска сега, а когато успеят да получат някакви бонуси или наследство правят предсрочно посагяване. Наблюденията ни показват, че въпреки че българинът е с най-ниски доходи в ЕС, успяваме по-рано да погасим ипотеките. Не ги плащаме за целия период, за който ги теглим. В повечето случай успяваме в рамките на 10-12 години да погасим ипотеката.

При толкова ниски лихви по ипотечните заеми може ли да очакваме промоции?

Както всяка година и тази ще ги видим от средата на септември и началото на октомври. Но и там не може да очакваме много по-ниски нива, а по-скоро близки до тези сега, тъй като в голяма степен възможността за спад на лихвите е изчерпан. В САЩ те вече вървят нагоре. Истината е, че в момента много българи плащат по-ниски лихви отколкото американците. Там средно лихвите се движат между 3.4 и 4%, а при нас са между 3.3 и 3.7%. Неминуемо ще минем през периода на успокояване на лихвените нива и период, когато в Европа тръгнат нагоре най-вероятно ще има и при нас движение нагоре.

Това ще се отнася ли и за кредитите, които са взети сега?

Няма директна връзка. Кредитите, които вече са изтеглени, оттук нататък зависят само от пазарни индекси, които определят лихвата по тях. Ако СОФИБОР тръгне нагоре, тогава и лихвите ще започнат да вървят нагоре. Затова хората трябва да следят какво се случва и ако индексът се запаси и когато започне да се възстановява, то това възстановяване ще е много бавно и няма да се отразява сериозно на месечните вноски. Ако започне по-бързо, хората трябва да предприемат действия по предоговаряне или рефинансиране на кредита си.

По отношение привличането на клиенти от страна на банки за ипотечни заеми кои са останалите фактори освен ниските лихви, тъй като този инструмент вече почти се изчерпа?

Основните неща продължават да са лихвените нива, началните условия, процента на финансиране е много важен също. Продължава да има банки, които финансират по-нисък процент до 80% други има, които финансират до 90%, до 85%. Има банки, които продължават да финансират панели до 75% и до 90% други. Лихвата, началният разход по кредита, процента на финансиране и реномето на банката също продължава да са определящи фактори при крайния избор на клиента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ryty

    25 7 Отговор
    Да щото борисов го управлява, и българина се видя с пари. Тая статия мое си я набуташ в aнyсчeтo
  • 2 Lol

    27 6 Отговор
    Да предсрочно погасява единия заем, за да рефинансира и да изтегли друг по голям, тия фалшиви и измислени от платените журналисти статистики може наистина да си ги.... Nqkade na tamno

    Коментиран от #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТОНИО

    33 2 Отговор
    Само че в САЩ това е фиксираната 30-годишна лихва. Аѝде не ни правете на балъци. Писна ни вече. И ние ходим по чужбина.
  • 5 Ryty

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "Калоян Гроздев":

    А ти що не свтиш на майка си че е заета? Палячо купуват тия дето са на хранилка от герб, и аз познавам такива, но обикновенния българин изплаща от 10 г. Нагоре. Мишко ще ми купиш апартамент и ще ми го податиш, щом толкова много знаеш
  • 6 Lol

    11 4 Отговор
    Ей Гербер такъв защитаваш ги тия но ще ти излезе солено, тия докараха тая държава до крах м........ ко, писна ми да гледам глад и безредици по улиците разбра ли ш.... ко герберска.... Ти познаваш ли обикновен човек без заем.... Ш... КО
  • 7 Ryty

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Калоян Гроздев":

    А и мижитурко, мислиш ли че ми дреме кой ще подкрепи коментара ми, шматка
  • 8 Тест

    24 3 Отговор
    Намирисва ми платена публикация. Хора, не купувайте апартаменти.
  • 9 Lol

    16 2 Отговор
    А защо купувайте апартаменти, набутвайте се доживот, като не може да си ги плащате ви ги взимат и нещата се оправят. Купувайте наволя с 500-600 лв купувайте, банките се обогатяват, покупателната способност на хората расте и разцъфваме в мечтите и представите на нашия повелител от ,, Гер,,, нашия вожд, който всеки ден ни осигурява все повече и повече блага, живеем в един рай, плащаме си заемите на мига
  • 10 доц Близнашки

    11 1 Отговор
    купувайте хора апартаменти за да можете след време да ги продавате,все пак може и да губиш но търговията трябва да върви !!!
  • 11 Шоо

    17 4 Отговор
    Докато не разберете, че животът и личното ви благополучие НЕ зависи от името на премиера, който и да е той, а от акъла на тези които го избират, цял живот ще сте зле.
  • 12 селянин от обеля

    10 1 Отговор
    Eй ама поне един път господин Тошев не можа да каже нещо смислено, купувайте че ще се вдигнат лихвите - а после кво че праиме, Тошев това го повтаря последните 5 години, защо не прочете за лихвите в Еврозоната накъдето се запътили въпреки съпротивата на Хампарцумяновците, там дори и да се вдигнат пак ше бъдат по ниски от сегашните в България
  • 13 учудено

    9 1 Отговор
    Защо изчезнаха рекламите на кредити по телевизията???

    Коментиран от #16

  • 14 СссереМ

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Lol":

    Кат си некадърник и не заслужаваш добра заплата Борисов не ти е виновен.
  • 15 88888888

    8 0 Отговор
    Като почнат през септември до юни догодина новите стрес тестове на банките за влизане в Европейския банков съюз е ясно накъде ще тръгнат цените на имотите, при покупки основно с ипотечни кредити.
  • 16 88888888

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "учудено":

    Даже вече и реклами на депозити има!
  • 17 88888888

    10 1 Отговор
    Който ще продава да продава, че след два месеца, купувачите му ще видят ипотека през крив макарон!
  • 18 Тъп

    10 2 Отговор
    Хапартаментът не е аналог на дом а кофти алтернатива.Къщата с двор е ДОМ.Другото е циментови боксове за прасенца и панелни таласъми.Не случайно дошлите чуждоземци да купуват ДОМ в БГ не взимат хапартаменти а къщи с дворове.Съседа ми е англииско говедо с жена германка.С разговори с тях казават че не могат да си позволят такъв дом за 20 хил евролева в тяхната си кочина.

    Коментиран от #31, #32

  • 19 Нико

    13 0 Отговор
    За какъв Софибор говори, като вече такова нещо не съществува :D Егати и експерта...
  • 20 Blueprint

    12 0 Отговор
    Еуфорията по ниския лихвен процент. И страха от вдигане на цената вече са минало. Цената повече от това не може да се надуе ако искаме да има пазар. Проста логика показва,че посоката на цената е само и единствено надоло. Но тогава търсенето ще е слабо защото глупавия клиента вече е със заем за 20 години. Много от хората не са си направили добре сметката и няма да издържът да изплащат. ЖЪТВА
  • 21 Защо лъжете

    7 1 Отговор
    Успява, толкова много, че продажбите през ЧСИ се повишиха почти 10 пъти последните 6 месеца
  • 22 ttttt

    6 0 Отговор
    Че той СОФИБОР от 01.07 тази година вече не играе роля в определянето на лихвения %....Това интервю от кога ли е ?!
  • 23 До ясновидците

    3 8 Отговор
    Гроздето е кисело , нали умници ? Лихвите щели да се вдигнат , цените щели да паднат , балони щели да се пукат ! Големи финансови и имотни експерти се извъдихте . Сигурно сте предвидили срива 2008/09 , накупили евтино през 2012/13 и разпродали през 2017 ? Нали ? Защото ако не сте , марш от тук ! Идете да изкарате някой лев , че скоро пари и за интернет няма да имате . Освен ако не смучете на аванта от служебния .

    Коментиран от #34

  • 24 Гост

    9 2 Отговор
    Колко трябва да е глупав човек, че да се набута с кредит точно преди вдигане на лихвите и при наличие на имотен балон на пазара?
  • 25 Курортиста

    4 7 Отговор
    Да споделя личен опит.През 2012 купих 100 м2 в Дружба 2 за тотален ремонт и на ниска цена.Ремонтирах го качествено и го продадох за 75 000 евро. Реализирах добра печалба без това да е основната ми дейност.Веднага купих 80 м2 в широк център/ ремонтиран и обзаведен/ направо слънце.Платих го 55 000 евро.Сега съм го обявил за 100 000 евро - който иска.Ако кажа 85 000 евро и съм го продал на момента.
    Та така.....
    От заплата в България трудно се изкарват тия пари.
    Който си мисли че цените на имотите ще паднат много греши.Поскъпват материали, има липса на работници, от което поскъпва малко и труда, а в същото време няма предлагане на качествени имоти.
  • 26 Бургуджия

    9 1 Отговор
    Колко струва тази статия искам и аз такава да направите за мен ,продавам чесни копанарки за 20 000Е.
    Избиват си парите с Ало далавери за един месец ...
  • 27 Турист

    9 0 Отговор
    Хората веч си купуват имоти в чужбина на една цена са с наще при троен наем и перфектно качество.В Антверпен си взех перфектен апартамент обзаведед с буков паркет и просторна панорамна тераса за 118 000Е.В София толкова искат за комунални боксониети от 1948 г, по Вазов
  • 28 Изумен

    10 2 Отговор
    Възможно ли е да живеем в толкоз тъп свят?! Възможно ли е хората вечно да се хващат на въдицата за ниските лихви?! Добре, да речем, че сега лихвата на един ипотечен кредит е мега-гига ниска. В САЩ вече от година лихвите вървят нагоре, ясно е, че до 1 година и тук ще е така. Наистина ли вярвате, че лихвата по кредита ви е фиксирана и че в следващите година-две ще сте върнали кредита и няма да ви хванат промените? Не мисля, че има хора, които теглят ипотечен кредит с мисълта, че ще го върнят за 1-2 години. До няколко години лихвите по кредитите ще са се толкова напомпали, че лихва от 8% ще изглежда адски добра. Голяма част от хората, които са теглили кредити 2007-2008-ма все още изплащат кредитите си, а при сегашния още хора се набълбукаха с кредити. Както в последните години брокерите бяха заляти с работа, така след няколко години ще са ЧСИ-тата! Честито на всички ипотекари!
  • 29 така като гледам

    3 6 Отговор
    Никва обосновка не виждам на твърдението, че лихвите ще вървят нагоре. В момента тенденцията е леко надолу и не виждам причина това да се промени. Може да се задържат така за 1-2 години и после пак надолу да стигнат около 2%.

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Оня

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Тъп":

    А най-добре е да имаш и апартамент и къща....като мене.
  • 33 Пешо

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "така като гледам":

    Не виждаш, защото не искаш да видиш! Сваляш лихвите, за да може да уловиш колкото се може повече мишоци. Когато в един момент уловиш достатъчно много започваш да им извиваш лапичките. А икономически казано при по-голямо търсене започваш да вдигаш цената - в последните години има продажби на жилища чрез кредити т.е. търсене на кредити и е време да им вдигнеш цените. Плюс това България е твърде малка да решава - вдигне ли ЕЦБ, вдигат се и тук. Често забравяме, че икономиката е глобална и причината тук в момента да "ниски" лихвите е, защото глобално те в момента са на исторически нски нива. А теб какво те кара да виждаш по-нататъшно сваляне на лихвите след 1-2 години? Ако си толкова сигурен - давай, тегли голям кредит и гледай как падат.
  • 34 ЯсноВидим

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "До ясновидците":

    Аз си купих 2013 нямам нужда да продавам. И сега като се СРУТИ цената пак ще купя от някои изпаднал гъзар. А ти имаш ли нещо на голия си задник :)
  • 35 тотален тарикат

    7 0 Отговор
    Аз си купих и не живея вече при мама. Но сега нямам пари и продавам. Аз по принцип си нямам така че е по правилно да каже ,че си мислех,че имам. Ама те са били на банката още. Оказа се че хората купуват само новичко а моето не е :( Няколко умни човека идваха гледаха но ми дават много много по малко от колкото пише в обявите. Та аз за всички тези години плащане едвам съм изплатил само лихвата. Продавам и гъз.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.