26 Август, 2018 12:50 1 527 10

НАТО репетира за руска химическа атака

  • русия-
  • нато-
  • атака-
  • химическа-
  • солсбъри-
  • репетиция

Заплахата не е ядрена, а химическа

НАТО репетира за руска химическа атака - 1
Снимка: Shutterstock

НАТО ще проведе учения за химическа атака, като репетиция за руска атака, пише британският вестник Sunday Express. Експертът по химическите оръжия полковник Хамиш де Бреттън-Гордън заяви, че решението за провеждане на учението е "признание, че 100-годишното табу държавите да не използват химическо оръжие, разбито в Сирия и после в Солсбъри, сега е наистина и окончателно нарушено".

НАТО предприема повече предпазни мерки срещу вероятността от химически атаки през последните месеци, след нападения в Сирия и убийството на полубрата на севернокорейски диктатор Ким Чен-ун с химическия агент VX, който е осем пъти по-малко токсичен от Новичок. Въпреки това военните източници потвърдиха, че компютърната симулация, наречена Arena Star, ще се съсредоточи специално върху "атака държава срещу държава".

Военните представители и учени от повече от седем държави от НАТО, както и Япония и Австралия, се очаква да участват в седмичното учение. В предишните години симулациите се съсредоточаваха върху сценариите за ядрени удари, обясниха източници. "Причината, поради която избрахме атака с химическо оръжие този октомврийски сценарий, е поради нарастващата вяра, основана на информацията, която сме събрали, че ядрените оръжия сега няма да бъдат първи удар от страна на Русия", каза високопоставен военен източник.

"Проблемът е как Западът трябва да реагира на такава атака", заяви източникът на вестника. "Ние разглеждаме възможността за подобна атака от Северна Корея, но в този момент разузнаването предполага, че химическата атака от страна на Пхенян е малко вероятна", посочи той. Въпреки че няма да потвърдят точното местоположение на тайното учение, но източници предполагат, че то ще се провежда в базата на Уарингтън Трейнинг Център близо до Александрия, Вирджиния - само на 50 мили от Вашингтон, предаде „Фокус“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Болни

    23 2 Отговор
    Болни мозъци...
  • 2 ПЕЕВ

    5 25 Отговор
    НИКОГА НЕ ЗНАЕШ НА КОМУНИСТА КАКВО МУ Е В ГЛАВАТА.

    Коментиран от #3

  • 3 Блеев

    26 2 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕЕВ":

    И на соросоидното простолюдие също!
  • 4 Лентяй

    19 0 Отговор
    Абе шаш трябва да има! Ракети, газове, терористи, лоши рашки, добри SIA,напрежение, русофили, русофоби! Клавиетурата запуши, пък на двора под асмалъка-хлад,спокойствие. Жената ме навива на някакви разхладителни коктейли, пък аз не пия! Ще има санкции, довечера никакви целувки, никакво прелюдие-само хард! Ай наздраве, че са ми захлупили чашата с някви лайъни, листа от мента...сигурно има джоджун,папрат, липи ,тополи и други плодни!
  • 5 Аз казах

    18 1 Отговор
    Тия вече почнаха да се плащат и от сенките си.
  • 6 Манго

    6 1 Отговор
    Има сърбеж....
  • 7 НАТО ВЕЦ

    4 0 Отговор
    Ако не ме "лъже паметта", Русия унищожи химическите си оръжия, за разлика от "нашите западни партньори". Същите тия обикаляха като цветарки да следят унищожаването. Сега, аджаба, какво "химическо оръжие" ги гони?!
  • 8 цоле

    0 1 Отговор
    противогазът не върши работа към бойно отровните вещества разработени след втората световна война
  • 9 ****

    2 0 Отговор
    Тези вместо да си играят на игрички,да помолят Русия да им направи услуга като наистина ги удари с химична бомбаа може специално за тях да им приготви бомба заредена с новичок,та тренировките да са в реални условия.
  • 10 ХХХ

    2 0 Отговор
    Бива! Нека си тренират. ЯХБЗ му се викаше в казармата! Дано им се получи компютърната симулация! Успех!