Екстра по морето - ритник срещу камериерка

26 Август, 2018 20:02
7 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2278
Автор: Мартин Христов

Още когато миналата година швед взриви възмущението на българското общество, като ритна камериерка в Слънчев бряг и после се размина само с глоба, беше ясно, че това ще се повтори. Българското море предлага много екстри - ресторанти, дискотеки, атракции, райски газ, наркотици, шум, още по-шумна правителствена борба с шума... И от миналата година съвсем спокойно в ценоразписа може да се сложи и "ритник по камериерка". Защото това

вече не е изключение, а е на път да се превърне в правило.

Този път 33-годишен австрийски турист удари камериерка в курорта Златни пясъци. И отново, както и при шведа, имаше видео от случката, на което се вижда много добре как чужденецът удря с все сила жена. Пострадалата е от Украйна и от два месеца работи в България. От падането на земята е със синини по тялото.

Само ден след инцидента районният съд във Варна наложи глоба от 300 лв. на австриеца по т. нар. Указ за дребното хулиганство. "Не ми се извини. В съдебната зала каза, че го боляла главата и не знае защо така е постъпил", разказва потърпевшата. Той дори отричал случката, ама като му показали видеото, изведнъж се сетил и изразил съжаление за стореното. После чужденецът, който работи в родината си като автомонтьор, побързал да напусне България.

Въпросът е

защо правосъдието е толкова толерантно,

когато става дума за грубиянство, хулиганство, усещане за безнаказаност, надменност. Резултатът е пълна липса на справедливост. Единствено министърката на туризма, и то във "Фейсбук" и твърде плахо - вероятно да не ядоса чужденците - обяви, че осъждала насилието. И нито дума, че австриецът е погазил не само законите, но и всички морални правила, че се е разминал с 300 лв. глоба и дори се води неосъждан, че и грам компенсация за болките на жената няма, че за пореден път се показва толериране на подобни прояви с възможно най-ниски наказания. Нито от премиер, нито от прокуратурата, нито от съда, нито от министрите, депутатите... Те съгласни ли са с това, подкрепят ли го, примиряват ли се с това беззаконие? Или голяма работа - просто поредната пребита жена? Всичко това превръща властта в обикновен регистратор на насилието.

И после се чудят защо хората не им вярват.

В този случай е повече от очевидно, че има поне лека телесна повреда по хулигански подбуди по НК, за което се предвижда до 3 г. лишаване от свобода, както и едро хулиганство, за което наказанието е до 2 г. лишаване от свобода. Но българското правосъдие е приело, че такива неща няма и е предпочело Указа за дребното хулиганство. Там са предвидени алтернативно едно от двете наказания - задържане до 15 денонощия в МВР или глоба от 100 до 500 лв. Приета е по-леката - парите. И то не максимумът, а средният размер.

Няма спор, че дори и да беше съден по НК, австриецът пак щеше да се размине с глоба до 5000 лв. Защото тогава щеше да влезе в хипотезата на шведа, който миналата година ритна камериерката в Слънчев бряг. Него съдът го освободи от наказателна отговорност, като приложи прословутия чл. 78а от Наказателния кодекс и му наложи глоба от 4500 лв. И двата случая нямат нищо общо с обективността и справедливостта. Да не говорим, че те, изглежда, и глобите не си платиха, а камо ли пострадалите жени да получат някакво обезщетение.

Факт е, че НК дава възможност всякакви престъпници, признати за виновни, да се отървават с административно наказание - нещо, което дори и в свидетелството им за съдимост не се отразява. Плащат някаква глоба от 1000 до 5000 лв. и остават с чисто съдебно минало. В общи линии и прокурорът, и съдът нямат право на много-много мърдане. В същото време обаче прави впечатление, че повдигнатото срещу шведа обвинение например е лека телесна повреда по хулигански подбуди. И за него се предвижда до 3 г. затвор. А можеше например да е за едро хулиганство. Защото,

ако някой покаже среден пръст на някой властимащ,

със сигурност ще има "хулиганство с изключителен цинизъм или дързост" и наказанието би било лишаване от свобода до 5 г. Но ако някой ритне камериерка в хотел без никаква причина, това е лека телесна повреда по хулигански причини.

В другите държави не са толкова толерантни. В Германия българският гастарбайтер, който през 2016 г. също изрита без никаква причина брутално в гърба 26-годишна студентка в берлинското метро, получи близо 3 г. ефективен затвор. И е абсолютно сигурно, че ако там швед или австриецът направи това, ще го сполети същото. У нас чуждестранен турист ще бъде арестуван за подобна проява само ако пострадалият е полицай, депутат или магистрат. Ако е камериерка - се разминава с глоба. Вече дори тарифата е намалена до 300 лв. Това просто е криворазбрана наказателна филантропия. Затова чакайте продължение.