28 Август, 2018 11:00 2 741 11

Пребийте камериерките, прецакайте студентите - важното е хотелът да е добре

  • слънчев бряг-
  • хотелиерство-
  • черноморие-
  • бизнес-
  • туризъм-
  • персонал

По морето не се търсят работници...

Пребийте камериерките, прецакайте студентите - важното е хотелът да е добре - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украинска камериерка, работеща на Слънчев бряг, не получила последната си заплата, а вместо това била пребита от сина на собственика на хотела. След това двама-трима мъже от персонала извели жената, качили я в кола и я оставили в местността Кошарица при Слънчев бряг. Да беше мислила, казали ѝ, и я зарязали там. Това е нещо като обратното на ол инклузив. Хем няма пари, хем те пребиват, хем те изхвърлят.

Когато обсъждаме различни обществени ситуации, назоваваме някакво странно образувание, наречено "Бизнесът". В медиите се казва: "Бизнесът" поиска това, но синдикатите рекоха онова, омбудсманът прецени така, а "бизнесът" рече иначе.

А всъщност няма такова нещо като "бизнесът".

По морето бизнесът не търси работници. Търсят се "едни там дето да ми бачкат по 14 часа за 600 лева, от които да не им дам последната заплата, ма голяма работа, ко се праят, кой кат тях, цяло лято на морето, че и пари искат отгоре, иначе щеха да си седат в провинцията и да броят мухите, сега поне ше спестат за лаптоп, ко не съм аз отде ше ги вземат тия кинти, ма кво ме обвинявате бе и в другите хотели е така, нема там да им дават по 6 стотака, пък аз да се бръквам за хилядарка, осигуровки ли, кви осигуровки, аре е**те си майката".

На повърхността вървят някакви тъпанарски дискусии за шума (Симеонов), отчитат се някакви високи проценти и приходи от туризъм (Ангелкова), отправят се бодри призиви да се почива на Черноморието (Борисов). Отдолу обаче кипи някаква хаотична, зле платена, зле организирана и от сезон на сезон все по-брутална експлоатация, в която петзвездният бизнес методично погазва де що има трудови правила, минимален морал и човешко отношение. Принципът е ясен - да се наемат студенти, хора от провинцията, хора в нужда, онези, за които 600 лева са всичко, а после, приковани към необходимостта им, да се изстискат до обезводняване - все едни три месеца ще издържат, после ще има да реанимират цяла година, още към Коледа ще са се оправили. Най-фрапиращи на този палачески фон са преживелите еснафски афект и развълнувани от важността на обяда си българи, които не могат да видят отвъд това, че са им забавили или объркали поръчката и важно-важно клатейки глава отсъждат, че "обслужването по Черноморието е на изключително ниско ниво", а какви хубави, възпитани и спретнати били сервитьорките в чужбина. Виждаш ли, персоналът по морето просто е скапан по генетика, посредствен и бездарен, и най-вече неблагодарен за привилегията да вложи цялото си същество за няколко стотачки и 60-70 часова работна седмица.

Пребийте камериерките, завлечете с пари студентите, забранете палатките, а накрая отчетете приходите от туризъм и с наслюнчени пръсти затворете страницата и на тази година. Добра беше.

Автор: Райко Байчев

Източник: "Актуално"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kkk

    72 0 Отговор
    Рядко точна статия, поздравления към автора.

    Коментиран от #6

  • 2 s7un7

    40 2 Отговор
    За пръв път читава статия у тоя сайт, аз не ходя от много време в БГ на море и не мисля скоро да ходя
  • 3 гост

    48 0 Отговор
    Статията е точна, но това нищо не променя. В провинцията става абсолютно същото нещо и то целогодишно и то за по-малко от 600лв. 600лв дават в Пловдив, Ст. Загора, Хасково. Такива заплати има и във Варна и Бургас, а в малки градове като Ловеч например много биха се радвали на подобни чисти пари понеже там пък мнозинството са на минимална работна заплата. Сега икономическа полиция трябва да затвори хотела и да прави това със всеки подобен наглец за назидание. Всички плащания по банков път и с доказателство и да видим дали ще има прецакани.

    Коментиран от #5

  • 4 Хоп

    36 1 Отговор
    Крайно време е да се забрани кеш плащането на заплати. Така няма да фалшифицират договори и хората ще си поличават парите.
  • 5 ккк

    26 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Вероятно искате автора да ви организира колективни и браншови договори? Синдикатите са за тази цел. Скоро имаше мн добра статия в Швейцарски вестник и беше мн добре обяснено защо са ни ниски заплатите. Синдикалните лидери им се пллаща за това, а не за да карат Мерцедеси по 200 хил.евро (да не споменавам имена, всеки има компютър)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    28 0 Отговор
    Няма оправия в БГ. Нещата са изпуснати отдавна.
    По принцип чух че предлагат на украинците по 350 евро+храна и нощувка, което не е чак толкова лоша оферта стига да се изпълнява.
    Но имайки предвид манталитета на "бизнеса" надали.....
    така че украинците не са чак толкова присти и се ориентираха към Унгария
  • 8 Почасово заплащане

    10 0 Отговор
    Лошото,е че има хора, които се съгласяват да работят за жълти стотинки.Аз ги разбирам и тук е мястото на държавата,т.е. хората да искат референдум за почасово заплащане, тогава да видим,5 лв.мин на час,и нагоре според търсенето и вида работа

    Коментиран от #9

  • 9 kkk

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Почасово заплащане":

    Пак ти се обяснява, както и в пост номер 5, че това е работа на синдикатите. Те са за това, а не да се гушкат с управляващата партия и да организират удобни проотести.
  • 10 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор
    Това е портретът на ,,процъвтяваща ,, българия....
  • 11 mediator37

    1 0 Отговор
    И на мен не ми харесва твърде обслужването по заведенията, затова често ползвам витрините с готова риба и друга храна. Посочваш рибата поименно, плащаш и почваш на секундата да ядеш, без да търпиш мъргазите на сервитьорите.