Ръст от 60% на глобите на парижките рентиери

28 Август, 2018 10:33
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2052
Автор: Милена Богданова

Все повече парижани, решили да припечелят от краткосрочно отдаване под наем на свое жилище в платформата Airbnb, решават, че могат да не плащат данъци от тази дейност. Това доведе до ръст от 60% на сумата събрана от глоби през първите осем месеца на текущата година в сравнение със същия период на миналата. Местните власти са събрали 1.4 млн. EUR.

Опасенията на властите са, че популяризирането на краткосрочното отдаване под наем на жилища ще доведе до ръст в наемните нива на жилищата, които се отдават дългосрочно, тъй като се намалява предлагането. Наскоро властите ограничиха броя нощувки, през които собствениците могат да отдават имотите си на краткосрочен принцип. Също така всеки, който иска да упражнява подобна дейност трябва да се регистрира в кметството. Правителството обмисля да повиши данъка от отдаването под наем на жилище за туристически цели.

Чрез Airbnb се отдават 65 000 жилища в Париж. Броят на хотелските стаи е 80 000. През последните 5 години близо 20 000 собственици на жилища са престанали да ги отдават на дългосрочен принцип и са се насочили към туристическия сектор.