Изгоря къщата на Йовков

28 Август, 2018 11:11
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1370
Автор: Милена Богданова

Къщата, в която е живял и творил българският класик Йордан Йовков, е изгоряла. Сигналът за пожара на варненската улица „Георги Живков” е получен сутринта на 28 август. По първоначална информация причината за възникването на огъня е небрежност при боравене с открит огън, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Съдбата на къщата е подобна на много други с подобен статут в цялата страна. Имотът се руши с години, а дворът е превърнат в сметище. Именно в тук през 1919 г. Йовков сътворява повестта „Жетварят”, в която описва отношението на селянина към земята и труда. Сто години по-късно, красивото някога дворче, в което е намирал вдъхновение писателят, е превърнато в бунище.

Ето как коментира случилото се Борис Ангелов, който публикува и снимки от пожара:

"Излезе информация, че двора на къщата на улица «Георги Живков» 11 бил затънал в боклуци и трябвало да се разчисти спешно. Е, вече този проблем е в миналото. Пламъците погълнаха дома, където е живял Йордан Йовков и е написал повестта «Жетвари». Дали някой нарочно е теглил кибрита наотпадъците вътре, дали някой пиян клошар е палил огън или някой след като си е изпил сутрешното кафе, е захвърлил неизгасения си фас през балкона, та така е станала белята, оставям на експертите от пожарната да се произнесат, аз нямам такава компетентност. Самият пушек от пожара се виждаше чак от мястото срещу спирката на автобус 14 на Колхозния пазар (посока Владиславово). Сега вероятно, за да не стане беля някъде из останките от къщата, като се разтика работата с този пожар, ще изравнят всичко с булдозери, а след някоя друга година ще гледаме как се издига някоя нова кооперация на това място. Сами ние не ценим каквото имаме, но винаги надничаме в чуждото".