Last news in Fakti

28 Август, 2018 19:10 4 910 38

МРРБ: Пътната настилка до Своге е некачествена

  • своге-
  • катастрофа-
  • автобус-
  • асфалт

Тестове показали недопустим материал в асфалта на пътя, където катастрофира автобус

Започва ремонт на участъка от пътя в Своге, където при тежка катастрофа загинаха 17 души. Ремонтните дейности ще започнат веднага щом приключат процесуално-следствените действия, обяви регионалният министър Николай Нанков. Той съобщи също, че в пътя е вложен материал, недопустим за асфалтова настилка. Това е установил лабораторният анализ на асфалтовата проба от мястото на инцидента. В същото време в документацията, подавана към АПИ е посочен материал, отговарящ на стандартите. Резултатите от анализа вече са предадени на следствието. Предстои да бъде назначена експертиза и от независима лаборатория.

Рецептата за асфалта и неговите съставки са подадени в АПИ и одобрени от участниците в строителния процес през юли 2014 година. През 2016-та 20-членна Държавна комисия приема пътя две години след като в участъка вече се извършва движение, посочи Нанков. Направеният след тежката катастрофа от събота лабораторен анализ отчита, че в асфалтовата настилка е вложен недопустим материал, който не отговаря на изискванията посочи още министърът.

„След взетите още в неделя сутринта проби за лабораторен анализ днес сутринта става ясно, че по време на изпитването със солна киселина, такъв е методът, с който се установява качеството на асфалта, протича химична реакция между скалния материал и киселината. Лабораторният анализ показва, че в асфалта има варовик или доломит. Характерното за тези материали е, че имат склонност да се полират. Съгласно нормативи и спецификация този материал е недопустим за влагане в асфалтовия слой, камо ли в неговата износваща част. Въпреки че в документалните книжа, които са предавани към АПИ по време на приемане на пътя, а и преди това, материалът е с характеристики, които отговарят на нормативно изискуемите такива“, каза министърът.

Участъкът на инцидента все пак ще бъде ремонтиран, увери министър Нанков.

„Ремонтът в участъка, за който споменах, ще започне тогава, когато в тези месеци приключат процесуално-следствените действия. В останалите участъци в част от тях действията са приключили. По линия на гаранционните срокове още 2017 г. има 21 участъка, констатирани към юни месец с протокол, и ще започнат в рамките на утрешния ден“, каза той.

Материалите от изследването на Институт „Пътища и мостове” вече са предадени на Националната следствена служба. Ще бъде назначена още една експертиза, която ще бъде извършена от независима лаборатория.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдам

    95 5 Отговор
    Това мафиотско управление взима жертви. Всеки знае как се изпълняват поръчките. 70% на кмет, министър, премиер, и с другите 30% с най-мизерно качество и изпълнение. Народее овчи! Затова ли се бориха Левски и Ботев???

    Коментиран от #3

  • 2 жалки опити за PR

    62 2 Отговор
    След 4 години се сетиха, че материала е неподходящ. Ами те ако хванат и проверят всички ремонти правени последните 20 години дали ще има поне няколко в които материалите отговарят на нормите. Едва ли. Пак този Никой ще е виновен, у нас все той поема отговорността.
  • 3 Патриот

    48 5 Отговор

    До коментар #1 от "Мдам":

    Мого точно казано !!!!!!!!!!!!
    СЪБУДИ СЕ НАРОДЕ ОТ ТАЯ БУДНА КОМА !!!!!!!!
  • 4 Добър ден. Къде са парите? От икономикит

    20 3 Отговор
    Кой знае Питайте управляващите.
  • 5 mom4eto

    50 3 Отговор
    Управлението на държавата също е некачествено :)
  • 6 гост

    39 2 Отговор
    Шофьора дали ще е на свобода като Московски
  • 7 ХХХ

    44 2 Отговор
    КОРУПЦИЯТА УБИВА!!!
  • 8 мафията си има държава

    38 2 Отговор
    Мафия! - През 2016-та 20-членна Държавна комисия приема пътя две години след като в участъка вече се извършва движение, посочи Нанков.
    Защо тази комисия не е подведена под отговорност?
  • 9 DBS

    36 0 Отговор
    Жестоко..... 17 човека си отидоха ,за да проверим и докажем ,че настилката не е качествена.А останалите ремонти ....там проверка КОГА.....или чакаме поредния националнен траур.
    Или ..."айде бе такива неща не стават всеки ден ...нали " асфалта " е нов.."
    Било е кражбА ама такова чудо....едва ли е било.
  • 10 Тома Неверни

    21 1 Отговор
    За протокола - какво им пречеше да проверят като са приемали ремонтирания път? Не отговаряйте , знам отговора ?
  • 11 313

    22 0 Отговор
    ЗАЩО ВСИЧКИ ХВЪРЛЯТ ВИНАТА НА ШОФЬОРА не АКО АСВАЛТА БЕШЕ КАЧЕСТВЕН И ИМАШЕ МАНТИНЕЛИ КАКВИТО СЛАГАТ В НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ ТОВА НЯМАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ ТОВА СА ДВЕТЕ НЕЩА
  • 12 Паве

    22 0 Отговор
    изпълнител ,надзор и приемчик да ги привличат към престъпление по служба.Като са имали толкова писма що не го направиха по рано.Те и кръпките така правят.В чужбина също кърпят ама не се усеща.
  • 13 Кумчо Вълчо

    20 0 Отговор
    Ами тъпаци с тъпаци ,като давахте парите и приемахте участъка защо тогава не взехте проби??????????????????????
  • 14 Кирка в капака

    29 1 Отговор
    Видяхме показния арест на Иванчева, дори и да е взела подкуп (което тепърва трябва да се докаже), говорим за някакви си пикливи 70 хиляди евра, докато тук загинаха хора, а злоупотребите сигурно са за милиони. Къде са службите начело с това гадно прасе с инициали С. Цац.

    Коментиран от #36

  • 15 Димитър

    17 0 Отговор
    Чудесно е, че някой няй-после си свърши работата! Веднага излизат няколко въпроса - защо едва когато загинаха толкова много хора, и защо се проверява само там, след като проблемът с некачествените настилки е повсеместен! Чакаме да умрат още няколко десетки хора наведнъж ли, защото досега заради некачествените пътища са загинали стотици и дори хиляди, но поединично и никой не вини за това настилката! Господа проверяващи и приемащи тия пътища, ВИЕ СТЕ УБИЙЦИ! Вие сте за затвор, всичките до един! КОГА!?
  • 16 Дидов

    3 11 Отговор
    Значи хасфалтовия завод е виновен! Зачестиха тези автобусни катастрофи, с много жертви, и все правителството виновно! Брей, дали са инциденти, или атентати, се пита човек!

    Коментиран от #25, #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 шофьор

    4 0 Отговор
    До кога ще е така
    Трябва да стане най лошото и тогава знаем вече како трябва да се направи
  • 19 666

    3 3 Отговор
    Че пътя не както трябва да бъде на всички е ясно, но станаха доста жертвите от катастрофи с автобуси и все някой друг им е виновен.Всички се движим по тези пътища и виждаме как карат автобусните шофьори, НЕ спазват правилата за движение и това е!И то най-вече ограниченията на скоростта.Това, че са по цял ден на пътя не ги прави както виждаме непобедими майстори.
  • 20 Гоуст

    12 0 Отговор
    Всяка една голяма строителна фирма има "независима" лаборатория, която бълва документи, които показват, че всяка проба отговаря на изискванията. Какво всичко се правят на ощипани ученички? Та то всеки депутат е с фирма
  • 21 Пената

    1 6 Отговор
    Донякъде и шофьора има вина,стига вече с това прикриване на транспортните фирми.Като е видял лошите условия на пътя защо не е намалил,малко мисъл се иска.

    Коментиран от #37

  • 22 мвр

    8 0 Отговор
    По времето тези управленци то не беше Бакаджиците,Микре,само запалили се,сега и Своге и все се бият в гърдите,че стоят ама какво да очакваш от тях,той министъра си уби детето и нищо.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 българина

    11 0 Отговор
    99 процента от асфалта на герб е по технологията, пръст, камъни и вода, екстракт от битум 1 към 10000! полагат го в дъжд, за да пестят от водата. в България се полагаше асфалт до 1989г, сега се полага гипс с лепило!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Алфа Ромео

    7 0 Отговор
    Чудя се колко от пътищата на Винету са със подобни недопустими съставки във асфалта, дали се трепем заради висока скорост само, или има и нещо друго сбъркано.....
  • 28 Българин

    8 0 Отговор
    Фалшив асфалт като всичко в тази окрадена и бедна държава.
    Бог да прости загиналите хора.
  • 29 Преброяване на бесните язовци

    6 0 Отговор
    Кучетата си лаят, керванът си върви... Докато само се оплакваме по форумите, така ще е. Сега на 16-ти септември ще има протест. Колко човека ще бъдат на него според вас? Аз залагам на 1000 макс.
  • 30 Живите мъртви на България

    5 1 Отговор
    Да кажем на тези от министерството, които изглеждат изненадани: не само по този път пътната настилка е некачествена. Магистралите са така (опасни за каране), улиците в София са така, да не говорим за другите пътища. Т.к. на ниските нива няма контрол, и като се тръгне по веригата на невинните излиза, че виновният е този на най-високо ниво: Борисов. От там произлиза гадостта в България: агресивна некомпетентност и арогантно отношение към хората.
  • 31 Голям Слон

    1 7 Отговор
    Настилката може да си е некачествена колкото си ще.. Шофьорът е онзи, който не трябва нищо да го разсейва. Онзи, който трябва да прецени онези четири неща, които вече не веднъж съм писал: метеорологични условия, пътна настилка, техническо състояние на превозното средство и собствения си опит. Тогава, каквато и настилка да направят, тя няма да има никакво значение и съответно няма да е причина за ПТП. Преди години беше загинала една жена на магистралата до Пловдив. Била попаднала едната гума в дупка...... Супругът й беше започнал да съди държавата. Докъде стигна аз не знам, но преди тази жена да се утрепе на това място, преди нея там са минали хиляди автомобила. Така и тук с автобуса. Съвсем логично е шофьорът да е виновен за повечето неща. За настилката има кой да отговаря. Поне на документи.

    Коментиран от #35

  • 32 Българина

    6 0 Отговор
    Каква е тази приемателна комисия за 44 млн която не взема или фалшифицира проби! Сега цялата комисия да платят ремонта и обезщетенията за убитите и да лежат за умишлен опит за убийство!
  • 33 Шансу Имамов

    0 4 Отговор
    На кривата ракета космоса и пречи.
  • 34 Българина

    4 0 Отговор
    След всяка зима половин България се нуждае от преасфалтиране, на втората зима и др половина. Не мисля че в шввйцария или австрия където има повече зима преасфалтират целите държави за две години. Не ми е известно да имат собствен добив на петрол за да си бъркат битума сами.
  • 35 Българина

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Голям Слон":

    Знаеш ли че тези хиляда коли са минали през тази дупка на Тракия но са оцелели, но един не е. Късмета не е само положителна емоция като при тотото. 1000 пускат фиш но един печели парите. Може на 1000 един са изтегли късата клечка
  • 36 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Кирка в капака":

    Виж сега, не си прав! ДАНС и Цацаратурата са заети да мачкат някого, на когото да вземат бизнеса, а ти искаш някаква корупция да борят. Корупцията те са я измислили.
  • 37 Иво

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Пената":

    И как според теб да разпознаваме фалшивия асфалт и да намаляваме скоростта? Все в паркирало положение ще трябва да сме - всички ремонти и магистрали са ментета.

    Коментиран от #38

  • 38 Пената

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Иво":

    В дъжд в такъв завой с колко се влиза?Айде малко да видим правилата за движение!То е ясно,че шофьорите ще се защитавате,но ,кой ще върне хората?Вие ли или без вина виновния?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове