28 Август, 2018 21:26 12 140 43

Срив на чуждестранните инвестиции у нас

  • инвестиции-
  • българия-
  • чужбина-
  • спад
Срив на чуждестранните инвестиции у нас - 1

Определящ за икономиката на една страна е инвестиционният климат, а индикатор за качеството на бизнес климата е размерът на инвестициите, в частност – чуждестранните инвестиции. В периода 2007-2017 г. общият обем на инвестициите у нас остава непроменен (около 18 млрд. лв. годишно, с пик през 2008 г., когато са 24 млрд. лв.), благодарение най-вече на местните инвестиции, т.е. на инициативата на българския предприемач. Това сочи анализ, изготвен от експерти на Българска стопанска камара.

Проучването обхваща периода 2007-2017 гг. и показва, че за въпросните 10 години преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са намалели 10 пъти в абсолютна стойност и 14 пъти като процент от БВП. От 17,7 млрд. лв. през 2007 г. ПЧИ падат на 1,8 млрд. лв. през 2017 г., а като процент от БВП от 28% през 2007 г. намаляват до 2% през 2017 г. „Вече дори средствата от емигрантите са повече от ПЧИ.

„Вярно е, че корпоративното данъчно облагане у нас е атрактивно, но това не е достатъчна предпоставка за привличане на външен ресурс. До скоро имахме конкурентно предимство по отношение на качествената работна ръка, но сега и това предимство е под въпрос, защото работници не достигат“,каза изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев.

Оптималното ниво на ПЧИ за всяка една икономика е около 10% от БВП, докато у нас те не надхвърлят 2% от БВП. Според заместник-председателя на БСК Камен Колев, най-важните фактори за инвеститорите са спокойствието и сигурността, а това означава стабилна (без чести промени) нормативна уредба, гарантирана сигурност на собствеността и качествено правораздаване, ниско ниво на регулиране и качествено административно обслужване, вкл. електронизация на административните услуги.

Друга важна предпоставка за взимането на положително инвестиционно решение е наличието на работна ръка. Затова първостепенната ни задача е да осигурим достатъчно (и като брой, и като количество) квалифицирани кадри, особено за новите технологични производства. Не на последно място, важно за всеки инвеститор е осигуряването на качествена инфраструктура.

Срив на чуждестранните инвестиции у нас

Срив на чуждестранните инвестиции у нас

Срив на чуждестранните инвестиции у нас

Срив на чуждестранните инвестиции у нас

Срив на чуждестранните инвестиции у нас

Срив на чуждестранните инвестиции у нас

Срив на чуждестранните инвестиции у нас


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гларус

    85 3 Отговор
    На практика е обатното .Много са губещи и не влизат данъци у нас .Влиза пара в определени депутати .Това е схемата
  • 2 Жан

    55 4 Отговор
    Нещо имаше за видими резултати , за това ли става въпрос?
  • 3 лява ръка десен джоб

    110 10 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ !
  • 4 Цвинокио

    56 5 Отговор
    Аууу ма що така лъжити.....
  • 5 JPower

    68 13 Отговор
    Това е най-добрата новина на годината!!!! Идва някво инвеститорче и предлага огромната заплата 600 лв.....идва, ама къде?? Цигани и помаци с основно образование....няма как да ти работи БЪЛГАРИН ...за тез пари...айде у Анадола...там ще намерите балъци, ще бачкат и за 300лв.....

    Коментиран от #11, #20, #26, #33, #34

  • 6 Оня

    18 5 Отговор
    Миленке, откъде ги намери тез таблици бре ?
  • 7 Irmao

    49 5 Отговор
    По времето на чие управление дойде този срив????

    Коментиран от #14

  • 8 КОЙЙЙЙЙЙ

    59 5 Отговор
    Няма нужда да я чета статистиката, ние си я знаем, просто се вижда много ясно.
    Всичко е монопол и не допускаме конкуренция, държавата ние на стотина души.
    Сега за тези 80% които не могат да се оправят сами , това е най добрият варият, капиталистически монополизъм и комунизъм.
    Моделът ни е олигархичен като някои африкански племена .
    Ще видите че пак ще бъдем избрани на следващитебизбори и си заслужавате управниците си. Пазете ни да не дойдат по свирепи и алчни от нас. Свиквайте скъпи де.или , ще ви увеличим дажбата ви по малко .
  • 9 Браво

    70 5 Отговор
    Само глупаци и крадци могат да дойдат да въртят бизнес в България! Никакви изключения не виждам.

    Коментиран от #40

  • 10 Западните Балкани

    31 13 Отговор
    ГЕРБ се е заразил от Патриотите. Нали Волен искаше да гони чуждите фирми от България. Така де, българските роби на българските робовладелци
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 У лево е Крим

    55 8 Отговор
    - "Не може да бъде"! -"Това е една долна инсинуация"! - "Това е заговор срещу неуморният труд на Винету и дружината му". Омазани са до шията и за това крадат като за последно. - Колапсът след тях ще е умопомрачителен!
  • 13 Гого

    57 6 Отговор
    Имигрантите биха инвеститорите това никъде няма такъв аналог икономиката да зависи от хората дето бачкат зад граница до къде я докараха Герб.
  • 14 Усмивката

    31 3 Отговор

    До коментар #7 от "Irmao":

    Сривът дойде повреме на Симеон Дянков
  • 15 onq s konq

    31 5 Отговор
    Принципно ИНВЕСТИЦИЯТА е вкарване на пари в нещо,за да се изкарат още повече пари.Затова и "Дивият капитал" непрекъснато слухти по света в търсене на ДЕВСТВЕНИ ПОЛЕТА ЗА ИЗЯВА,защото там законите още не са добре изковани,няма конкуренция,местната администрация е порядъчно алчна и най-вече НЕОПИТНА И "НЕЗАХИТРЯЛА",а народа е простоват и СЕ РАДВА НА МЪНИСТА",НЕПОДОЗИРАЙКИ КАКВО ЩЕ МУ СЕ СЛУЧИ.Типичният пример който бих дал за БГ е "Дънди прешъс" и "Мариците",както и редица гръцки фирми.С "очовечването" на въпросните държави,хората започват да искат по-високи заплати и осигуровки,по-добри условия на труд,което пък НАМАЛЯВА ПЕЧАЛБИТЕ НА "ВНОСНИТЕ ПЕЧАЛБАРИ" и инвазията им става доста по-малко агресивна.Отделно от това обачеМЕСТНИЯТ КАПИТАЛ НАБИРА ФИНАНСОВА МОЩ И С РЕАЛНА КОНКУРЕНЦИЯ ИЗБУТВА "ГОСТИТЕ",заемайки мястото им.БГ е АГРАНО-ТУРИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА.В КУРОРТИТЕ ни имаме нужда от чужд капитал,или пък в ПЕРФЕКТНОТО НИ ЗЪРНОПРОИЗВОДСТВО?А потвърждение на думите ми е стабилното увеличение на Брутния вътр. продукт,което в случая е единственото важно и решаващо за страната.

    Коментиран от #17

  • 16 Другар

    16 15 Отговор
    Г-н Радев върна ли се от Виена,където живее за да дава тези оценки?Ах Вие маймунки малки комунистически,ах палавниците малки!
  • 17 00359

    30 6 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Само дето стойността му е повлияна от повишението на цените, а не от производството. - Факторен анализ... - Верижни индекси... Ако привържениците и партийните членове на ГЕРБ не бяха толкова тъпи, вероятно щяха да помислят по въпроса и да бъдат много умерени в изказванията, когато става въпрос за показатели. Настоящото изследване е и добър довод и подходящо за анализа на Брутният Външен Дълг, който намалява именно заради намалелите Преки Чуждестранни Инвестиции, а ма коя тъпа кратуна от ГЕРБ да го разбере след като всички са малоумни по подобие на онзи от Банкя. Схващаш ли на къде бия?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тоягата

    37 1 Отговор
    Изтърси питомното, гони дивото... Казали са го хората
    След неимоверните усилия да разкарат до 40% от работоспособност и население, сега се сетиха, че нямат кадри и ще ги създават. Ми успех, продажни бастуни. Съд и присъда искам
  • 20 ооо

    7 21 Отговор

    До коментар #5 от "JPower":

    Партенка ако не са помаците,твоето жалко потекло ще умре от глад!

    Коментиран от #21

  • 21 456

    23 2 Отговор

    До коментар #20 от "ооо":

    Айде да не го обръщаме на история, защото всички знаем как са възникнали помаците и кои са всъщност. Затова никой не казва нищо срещу тях, а ги уважаваме.
  • 22 ввв

    6 7 Отговор
    Някой от тези господа направил ли си е усилие да провери колко от ПЧИ през 2007 2008 са за изграждане на производствени мощности и колко са инвестициите в имоти и жилища в тях години бетонираха почти цялото черноморие и голяма част от планинските ни курорти.. Реалните инвестиции не спадат, а практически са константа през годините дали са пари от вън или такива инвестирани от местни компании изтеглили кредити е все едно въпроса, голяма част от компаниите дошли в България реинвестират в разширяване на производството си износа расте - това е по важното...
  • 23 съдията дред

    19 4 Отговор
    Това е напълно логично, защото България е ОЛИГАРХИЧЕН руско-комунистически кенеф.
    Защо става така?
    1. Олигархията няма интерес от външни инвестиции, защото те реално ще конкурират МОНОПОЛИТЕ на червените феодални боклуци и така ще печеоят по малко, направо ще ги смачкат.
    2. Липсва пазарния принцип, заради бюрокрацията, която е на пряко подчинение на властта, която пък лобира за Олигархията (БКП) и реално става един затворен кръг!
    3. Няма свободен пазар, няма незавсима съдебна система, няма сигурност и никой не иска да инвестира, ЛОШ КЛИМАТ!
    4. Високи акцизи, високи цени, ниска покупателна способност! Слаби инвестиции в сферите на услуги и стоки.
    5. Инвестициите искат сигурност, със закони и ефективни институции, поради тази причина трябва да се направи промяна в законодателството и да се гарантират инвестициите, което означава да се прекрати политиката на НАШИ И ВАШИ, конфликта на интереси, КРАЖБИТЕ, фалшивите търгове, КОРУПЦИЯТА и чисто мафиотското присъствие!!!!!
  • 24 Реализъм

    5 4 Отговор
    2008г. Света фалира всичко потъна във фалиралите американски фондове и банки нормално е да падат инвестициите и пенсиите....
  • 25 съдията дред

    16 3 Отговор
    Цялата икономика на България в момента изключва принципите на свободния пазар, групировките и мутрите продължават да упражняват насилие и институционален натиск, службите се ползват за натиск и убиване на конкуренцията на случайни хора.
    Партиите са обръчи от фирми, икономически кръгове от местни дерибеи и откровени мафиоти "бизнесмени" и се занимават главно с източване на средства от еврофондовете, парите от години се влагат във всякакви безмислени неща, за да се източат, но не и в производство, което е начина за развитие на икономиката и повишаване на стандарта на живот!
    Изводът е, че, докато наследниците на бившите комунисти и настоящи "капиталисти" държат паричните потоци, поддържат монополи и унищожават частната инициатива, икономиката е обречена на крах, така няма да станат нещата и ще става по зле!
    Няма такава държава, която да я издържат имигрантите! Гроб, БКП, ДПС, Патриоти и всякакви пост-червена паплач, доказаха, че са некадърни и единственото, което могат да правят е да крадат. БКП НЕ Е СДАЛА ИКОНОМИЧЕСКАТА ВЛАСТ НИКОГА, както и ПОЛИТИЧЕСКАТА, просто организираха еднин театър, спектакъл, който няма да трае вечно.
  • 26 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "JPower":

    И това е вариант, защото иначе тези цигани и помаци, както ги наричаш, ще седят без работа и само престъления ще са им в главата, защото и на тях не им стигат социалните помощи, които всички ние на трудов договор плащаме. Заводи от сорта на Язаки са много виден пример за това: 500лв чиста заплата не могат да привлекат свестни кадри. Но пак е по-добре от журналист на 500лв и заетост 24/7, шофьор служебен или разнос, с огромна отговрност за безопасността, служител в магазин или други. Според мен лекари, полицаи и учители трябва да получат двойно повече и да се изисква морал, етика знания. Така поне ще има шанс следващото поколение да е читаво, а не деморализирано и нехаещо, пропито с нагласата, че няма значение какво учиш щом един лекар е на 500лв заплата, а агро-хамалина на 1000лв.
  • 27 Българин

    16 3 Отговор
    Нали ни убеждават колко сме добре, че сме толкова добре , че чак сме вързали- на Марко чадъра. Къде са ни платените икономически анализатори- специалисти като Каролев- маролев и тем подобни псевдо специалисти.Добре че са сънародниците ни в чужбина да издържат близките си тук, че иначе хората ще почнат да ровят в кофите за смет.Инвестиции в крадлива държава , нормалните хора не правят.Ще има обаче пътно строителство, с асфат от варовик, като при Своге.Тъжно от всякъде !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Gost

    17 2 Отговор
    То кадри има ама си знаят цената и не работят без пари.
  • 30 боцмана

    14 5 Отговор
    Покажете ги тези диаграми на Тиквоча , но му обяснете , че това не са картинки за оцветяване на внуците му , а резултатът от вещото му ръководство.
  • 31 ЯАЖЯА

    12 4 Отговор
    Както се вижда от графиката, най-големи са били чуждестранните инвестиции до 2007г. от 2008г. ГЕРБ взеха власта и за 10 години управление изгониха чуждите компании от страната, сега доизгонват и българите от страната и така до тоталния колапс на държавата.
  • 32 Радо

    7 3 Отговор
    Управляващата мутро-джандарска хунта иска да затвори/капсулира страната, за да може да я граби/дои само за себе си...аз в личен план бях най-добре при Монката-царот, не го хваля, може и да е било случайност.
  • 33 БЪЛГАРИН

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "JPower":

    Помаците са БЪЛГАРИ, които са мюсюлмани, но все още са запазили българското в тях, за разлика от така наречените "турци" , които са си пак българи. Не знам защо ни делиш от тях, като по нищо не се различаваме, освен религиозно , което няма нищо общо с темата.
    А за заплатите , ако излезеш извън големия град ще разбереш, че много хора с висше образуване ще работят за посочената сума . Това е проблема, че сега сме по -централизирани и от времето на бащите и дядовците на тези, които ни управляват сега.
  • 34 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "JPower":

    Пак глупости пишеш.
  • 35 ЕМО

    1 0 Отговор
    Инвестициите са ...смешни...Турция е похарчила само за стомана през 2016-8 млрд.долара,през 2017-9 млрд.долара,е чичо Сам,ще си скубе м.дете,това всичко ще е от ...Русия.Не ОТПИСВАЙТЕ ТУРЦИЯ!
  • 36 Ogi

    2 0 Отговор
    Ave neznam koi e tozi tigir koito na vsiako komentirane pomenava malcenstvata taka da gi nare4em komentara e 4e ne ciganina-pomaka e kral ili 4aka na socialni pomosti a pirvo pomislete koi v momenta rikovodi dirjavata ni bilgarin .
  • 37 Ogi

    2 0 Отговор
    Ave neznam koi e tozi tigir koito na vsiako komentirane pomenava malcenstvata taka da gi nare4em komentara e 4e ne ciganina-pomaka e kral ili 4aka na socialni pomosti a pirvo pomislete koi v momenta rikovodi dirjavata ni bilgarin .
  • 38 Чочо

    5 1 Отговор
    Корупцията която се поддържа от герб доведе до това дередже държавата. В техните редици те включиха какви ли не корумпирани бивши кмета от БСП само и само да са на власт. Примери безброй като кмета на Аксаково кмет от 25 години и сега е от герб. Там само да не ти се налага да отидеш в общината корупция до гуша че и по-нагоре. Да ви е честит кмета гербаджий а инвестиции не чакайте ще ви се наложи и за напред да крадете еврофондовете.
  • 39 Папи

    1 0 Отговор
    За да се опрвим ни трябва (10) години под Скандидавско Робство
  • 40 Дионтей

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Браво":

    Тука си прав - кипарски застраховател имахме :)
  • 41 Гого

    7 2 Отговор
    Големият балон за икономиката на България започва да пука както и измислената средна заплата 1500 лева това е управлението на Герб крепи се на лъжи.
  • 42 Ветеринар

    2 1 Отговор
    В тоя сайт само комунисти ли пишат хора нямали а само питам
  • 43 Софроний

    1 0 Отговор
    Всичко е премислено ПЕРФЕКТНО! От плоския (антисоциален) данък се възползват предимно новите български "аристократи". Това са "НОВИТЕ ЛОРДОВЕ, ХЕРЦОЗИ, БАРОНИ, ГРАФОВЕ и т.н." на България. Цялата социално- търговско- съдебно- административно- политическа система на Република България се поддържа УМИШЛЕНО КАПСУЛОВАНА по този начин СРЕЩУ ВЪНШНИ ИНВЕСТИТОРИ. България трябва да бъде собственост ЕДИНСТВЕНО НА БАЙ ГАНЬО, ХИТЪР ПЕТЪР И ЛУД ГИДИЯ!........ НАРОДА...... да духа супата, а на кой не му изнася........ терминал 2"....... това е реалността братя................ дойде времето на помешчиците! И освен Европеиските фондове, които се усвояват почти изцяло от такива като тях...... и 10 %- ния панък печалба с всеки изминал ден в България затвърждава тяхното забогатяване и респективно- завземане на собствеността в родината ни- елементарна математика. И това статукво може да бъде променено единствено с...................