Last news in Fakti

29 Август, 2018 11:14 3 260 7

Защо са опасни завесите за душ?

  • баня-
  • завеси-
  • душ-
  • опасни-
  • здраве-
  • поливинил хлорид

Те отделят във въздуха повече от сто летливи органични съединения

Защо са опасни завесите за душ? - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки дом има баня. Предпочитанията каква да бъде тя обаче са изцяло на собствениците на дома и зависят от техните възможности. Ето защо баните може да са малки, големи, с вана, с душ кабина, със завеси и т.н. Най-често срещаният вариант е именно последният.

Така завесите за душ висят в милиони апартаменти, но техните обитатели често не знаят каква опасност крият те. Според изследователите, завесите отделят във въздуха повече от сто летливи органични съединения, които могат да повлияят неблагоприятно върху функцията на основните органи на човек, пише zdrave.to.

По-специално завесите, направени от поливинил хлорид, може да предизвикат дразнене на дихателните пътища, увреждане на централната нервна система, черния дроб и бъбреците, предизвикват гадене, главоболие и загуба на координация, твърдят еколози и лекари от Канада и САЩ.

Също така особено внимание трябва да се обръща на новите завеси за душ. Често много от нас забелязват силна миризма, която идва от завесата, когато е извадена от опаковката. Но малко хора придават голямо значение на това. В същото време, миризмата, идваща от нова завеса за душ, показва, че множество летливи съединения са изпуснати в атмосферата, което може да се отрази неблагоприятно на човешкото здраве и околната среда. Специалистите препоръчват вместо тези завеси, да се използват други, направени от текстил или PVC.

"Многократното излагане на химикали, освободени от завесите, може да предизвика сериозни здравословни проблеми, особено при деца, тъй като те са по-чувствителни, посочва един от водещите експерти Фрийман Аарон, представител на организацията "Защита на околната среда" от Канада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня

    0 0 Отговор
    Много интересно.
  • 2 onq s konq

    8 3 Отговор
    Всеки дом има баня? Това не е верно щото моита е на двора !
  • 3 нане

    13 0 Отговор
    Усещате ли се като превеждате изобщо? Публикувано във факти.бг: Специалистите препоръчват вместо тези завеси, да се използват други, направени от текстил или PVC - пвц е именно поливинил хлорид който в началото на статията казват че е вреден???
  • 4 Ми другите наело ОВИ неща?

    1 2 Отговор
    Мебели? Вече не се продават мебели с естествена кожа. Също столовете в колите се от наелон- дори в бмв7 от 2018
  • 5 Оцветяване на храна

    7 0 Отговор
    А кога един драскач ще отиде във ф- ка за храна и ще напише публично как се оцветява храна която се рекламира за деца?
  • 6 гост

    2 0 Отговор
    Душ кабина ми е интересно ,да имам!Тъй като има различни дюзи,ще действа добре на нервите!!!!!
  • 7 kick

    5 0 Отговор
    Аби той и тиквата е вреден, ама си го дишаме още!