Last news in Fakti

2 Септември, 2018 07:30 6 892 28

2 септември 1947 г. Ражда се Димитровград

  • димитровград-
  • бригадири-
  • град

Бригадирите построяват десетки жилища, химически заводи, фабриката „Вулкан“, азотно-торовия завод, пътната мрежа на днешната община

2 септември 1947 г. Ражда се Димитровград - 1

На 2 септември 1947 г. е основан град Димитровград. Първият социалистически град на България е замислен грандиозно като инфраструктура и градоустройство. Началото му е поставено на 10 май 1947 г.

Градът е построен от 50 000 бригадири, които пристигат от 963 български градове и села. Част от тях стават жители на новия град. От 1948 до 1950 г. младежите работят в самостоятелната бригада „Млада гвардия”. Девизът на бригадирите, изграждащи Димитровград е: „Ние изграждаме града, градът изгражда нас!”

Официално Димитровград е основан на 2 септември с указ на тогавашния министър-председател и лидер на БКП Георги Димитров, като се обединяват селата Раковски, Мариино и Черноконево. За изграждането му е сформирано младежко бригадирско движение, в което младежи от цялата страна работят безплатно.

Бригадирите построяват десетки жилища, химически заводи, фабриката „Вулкан“, азотно-торовия завод, пътната мрежа на днешната община Димитровград, както и обекти в цялата страна: пътя през прохода Хаинбоаз, железопътни линии (Ловеч – Троян, Перник – Волуяк, Самуил – Силистра), язовирите „Александър Стамболийски“, „Георги Димитров“ и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    20 66 Отговор
    Безпочвена грандомания,вместо да правят нещо смислено само щуротии в червените кухи кратуни.

    Коментиран от #2, #4, #17

  • 2 Да си знаеш

    38 8 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Тотален ид.от си...
  • 3 Бат Саше

    26 11 Отговор
    "Ние изграждаме града, градът изгражда нас!" Изградихте вие градове, ама градовете не успяха да изградят вас, вече 2,3 поколение. Селянията е повсеместна.
  • 4 ЗЕВС

    38 9 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Това, което е направено през 1947 г. сега му викат инвестиция, и то голяма инвестиция! Да си чул през последните 30 години някой да е направил инвестиция в подобен мащаб?

    Коментиран от #8, #11, #15

  • 5 Емигрант

    37 5 Отговор
    Изградиха бригадирите заводите без пари и после червените лидери ги взеха без пари..демек приватизираха
    Това направи червената мафия..
    Пладнешки обир
  • 6 Минчев

    27 14 Отговор
    През социализма се раждаха градове, сега - при "демокрацията", умират десетки селища всяка година. Една трета от страната вече е обезлюдна. Планът Ран-Ът, за ликвидирането на България работи...

    Коментиран от #7

  • 7 Бат Саше

    18 23 Отговор

    До коментар #6 от "Минчев":

    През комунизма се раждаше само простотия. Ако не беше Желязната завеса и не стреляха по границите, в България нямаше на има и милион души. Емиграцията е нормално нещо за такъв преход. Тя намаля значително при българите. Сега яко е налегнала циганите. Българската нация е в процес на прераждане в момента. Няма нищо апокалиптично, напротив. Ще е по-малка, по интелигентна и по-будна.

    Коментиран от #9

  • 8 СссереМ

    11 17 Отговор

    До коментар #4 от "ЗЕВС":

    Сега няма кой да си хвърля парите на вятъра,а и абдали да работят без пари няма,сега се строи повече и по смислени проекти от през комунизма.

    Коментиран от #16

  • 9 ЗЕВС

    9 8 Отговор

    До коментар #7 от "Бат Саше":

    “Простотията” от комунизма се предава по наследство, а на теб прераждането, ти е дало в изобилие от нея.

    Коментиран от #13

  • 10 месара

    8 10 Отговор
    е с такива статии (клонящи към хвалебствия) се гордее другарката "истина" нинова! пишете по често за млада гвардия!
  • 11 гост

    12 15 Отговор

    До коментар #4 от "ЗЕВС":

    И за чия сметка беше "инвестицията" бе , умник ?? Публикувано във факти.бг: За изграждането му е сформирано младежко бригадирско движение, в което младежи от цялата страна работят БЕЗПЛАТНО !!!!!!! Аааааааа , къде бил ключа от палатката !!!!!! БЕЗПЛАТНИ материали от национализираните фабрики и кариери и БЕЗПЛАТЕН труд от промити млади мозъци , фараоните пасти да ядат , те поне са плащали за надзиратели , тук робите са се надзиравали САМИ , че и са се топели сами един друг !!!!!!!

    Коментиран от #21

  • 12 Шаран БГ

    21 8 Отговор
    Не съм допущал дори, че ще има човек, който ще плюе върху всичко направено от българските младежи по възстнановяването на Велика България /страна на волската каруца и газената лампа/, по нейната електрификация и индустриализация ,след Втората "касапница" !?!? Дрезден, Лондон, Варшава ,Минск и стотиците хиляди селища по света ги издигат от пепелищата само "червени кухи кратуни" !? На каква възраст и с какво мислене трябва да е човек, за да нарече човешкия труд "безсмислен". Че Враца, Казанлък ,Дупница и София са били полуразрушени. Човешките жертви няма да ги броим - по американски ! Впрочем след безогледното разграбване на всичко създадено от българския работник и селянин от 1990 до 2000 години, и безчинствата и до днес, нищо не трябва да ме вЧепетлава!!
  • 13 Бат Саше

    6 17 Отговор

    До коментар #9 от "ЗЕВС":

    Мен не ме свързвай с комунизма и с простотията. Моят род е стара градска интелигенция още от турско време. Не ми се е налагало да чакам комунетата да ме докарат в града и да ми подарят диплома, та от лайната на село, да стана "гражданин". Но при теб явно не е така, та затова се засягаш. Явно и сивото вещество не ти достига, щом видя някаква простотия в написаното от мен. Между другото, ти не си ли емигрирал още? Много фурда се изрина от България с тази емиграция. Това е положителната и страна.
  • 14 Ристе

    6 10 Отговор
    Каскети в действие, пълна панелна простотия.

    Коментиран от #19

  • 15 Бесен Язовец

    9 6 Отговор

    До коментар #4 от "ЗЕВС":

    Сега тази инвестиция е просто невъзможна, понеже просто няма как да се организира ново бригадирско движение ! На времето на хората така силно са им промили мозците, че наистина са вярвали в светлото бъдеще на ленинизма, социализма - комунизма и т.н. Хората така силно са вярвали и са били така силно ентусиазирани, че са били готови да работят за без пари, само за една чорба и за едно парче хляб, само и само да го построят това пусто светло бъдеще, ако не за себе си, поне за децата и внуците си ! Не искам да обвинявам никой, но по една или друга вина народа пак се оказа излъган, народа разбира се го разбра и вече не вярва на никого, от тука и се появиха милионите емигранти в проклетия западен мир. П.С. Това си е чисто мое мнение и не го налагам на никого !

    Коментиран от #18

  • 16 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "СссереМ":

    Да смислените строежи са молчетата и бетона по морето и планините и кокошарниците дето робите ги плащат 2 века като за мезонет у ню йорк
  • 17 Мизирабъл

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Имай в предвид че си тотален ла...нар!
  • 18 Смърдящия гъз

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "Бесен Язовец":

    А ти като не вярваш в нищо и си безродник , по добре ли е ?

    Коментиран от #20

  • 19 На Ристе мозъка

    9 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ристе":

    Панелна ти е явно кратуната бе, пишлеме... Има-няма 20-30% са панелките в това градче, поинтересувай се първо тролче недоклатено...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ЗЕВС

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Интересно ще е да видиш гледка, на на разрушена сграда от бомбардировките, под руините пострадали хора, а отстрани стоят младежи които чакат някой да им плати за да помогнат!
    За щастие през онези години, хората с “промити мозъци” не са мислили само за пари. Останалото е написаното точно в коментара на
    N 12 Шаран БГ.
  • 22 Гого

    8 8 Отговор
    Ако не е бил Бай Тошо сега и пътища нямаше да имаме а сега само кражби.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 1944

    5 5 Отговор
    някой ще каже ли на каскетите истината за "доброволното" бригадирско движение.
  • 25 стоян георгиев

    4 3 Отговор
    бригадирското движение е на сметка само ако се правят траншени по време на воина.при всяка друга ситуация е скъпо,некачествено и напълно ненужно.всеки от по-възрастните от нас е ходил по бригади,разсипията и пълната липса на мотивация бяха основния компонент на въпросните движения.
  • 26 Шаран БГ

    7 2 Отговор
    Защо слагате под един знаменател бригадирското движение от 1947 до 1957 години, със студентските и средношколските текезесарски "бригади" от края на 60 - те години до края на "социализЪма" Че те нямат нищо общо !!! Вярно, че на власт са били все комунстите. Вярно е, че хората след Войната са повярвали, че ще живеят един по-добър живот.Не ме интересува кой на каква възраст е - всеки си пише, туй което му оттърва.В тях гладни следвоенни години, когато за правилно разпределение на всичко произведено и пресичане на корупция и черноборсаджийство имаше купонна система и властите наказваха изключително строго, да работиш само за хляба и бобената чорбица, облечен в"бригадирки", бе чест ! Чест и слава на онези трудящи се младежи !! Духът и идеите на ОНИЯ БРИГАДИРИ, няма да го има, за съжаление. В 1985 год. Димитровград е бил с население 54 хилади човека, сега е с 20 хиляди по-малко !!! Защо ли ! Със всичко построено от тогавашните бригадири във цялата страна и в частност и в Димитровград, трябва де се гордее всеки истински българин !!! Жалкото е, че много от онези бригадири вече ги няма на белия свят. Не се гаврете с паметта им и с постоеното от тях !
  • 27 Ефтини сензации

    4 5 Отговор
    Грандоманията на комунистическото простолюдие...
    Гошо тарабата си основал град и навсичкото отгоре си го е кръстил на себесе.
  • 28 Крали Марко

    0 0 Отговор
    Най- голямата лъжа и манипулация - че комунистите, комсомолците, бригадирите и прочее празни глави били "изградили и модернизирали" България след 9. IX. 1944 г. Да не би в Германия, Франция, Италия, в които не е имало комунистически режим, да не е построено нищо. Или те още орат с волове и магарета, защото не са имали ТКЗС-та и комунисти, които да им дадат трактори и комбайни. Само абсолютно кух човек може да открие нещо положително в тези 45 години комунистически терор, в които започна УНИЩОЖАВАНЕТО на България, чиито резултати виждаме в момента. Просто комунистите сега довършват това, което техните бащи и деди започнаха през 1944 г.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове