29 Август, 2018 11:04 9 845 41

Близо 70% от сделките са с жилища „в строеж”

  • жилища-
  • цени-
  • търсене-
  • софия
Близо 70% от сделките са с жилища „в строеж” - 1
Снимка: М. Богданова ©

Близо 70% от сделките с жилища през първото полугодие на тази година са с имоти в етап „строеж”. Именно силният интерес от страна на клиенти към жилища от първичния пазар, доведе и до ръст от 14% при проектите в активно строителство. В средния и високия клас апартаменти предлагането се е увеличило едва с 3%, което по никакъв начин не може да задоволи търсенето. Последното се наблюдава при всички видове жилища, но най-силно е изразено при едностайните – 36% ръст спрямо първите шест месеца на миналата година.

По отношение на пазара на наеми също се наблюдава силен интерес от страна на клиенти, сочи анализ на компанията Colliers International. Това води и до двоен ръст в покупката на жилища с цел инвестиция – от 25% увеличение през първото полугодие на миналата година до 45% през това на текущата година.

Място за паркиране, охрана и осигурена поддръжка на общите части са сред трите основни фактора при избор на жилище. Липсата на паркинг и шумът около имота отблъскват купувачите.

Относно начина на плащане, близо 30% от купувачите възнамеряват да го направят без да ползват банкова финансова помощ.

Относно бъдещото развитие на пазара, експертите на компанията прогнозират, че високите темпове на строеж в скоро време ще доведат до относително уравновесяване между търсене и предлагане. Що се касае до цените, то те ще останат стабилни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойчо

    87 10 Отговор
    Близо 70% от жилищата не са изкупени и няма купувачи, няма и да има на тия цени. "Що се касае до цените, то те ще останат стабилни" - да ама друг път, така ще се срине пазара, че свят ще им се завие!

    Коментиран от #3, #14, #38

  • 2 287

    62 7 Отговор
    От тая година ще вдигат лихвите по заеми - световната банка отдавна го обяви, така че ще гледаме сеира на инвеститорите за пореден път!

    Коментиран от #22

  • 3 главата

    48 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бойчо":

    Споко ще свалим цената .Нека първо изловим рибоците. Тия бърлоги са за продаване.

    Коментиран от #10

  • 4 наблюдател

    27 25 Отговор
    нека всички теоретици, живеещи в наследствените панелки от баба си, да започнат да леят компетентни мнения по темата сега
  • 5 Строител

    45 4 Отговор
    Добре, че още има клиенти от провинцията.Иначе няма да мога да продам и един кенеф.
  • 6 Гост

    64 1 Отговор
    не знам кой ги взима на "зелено" ама в нашият квартал последните 3 нови кооперации които се пръкнаха имат по.... един светещ апартамент година по късно.
    А се строят нови.
    Да не излезе че хората просто си влагат парите в нещо, щото като са в банка им ги крадат?

    Коментиран от #9

  • 7 инвеститор

    27 6 Отговор
    Аз преди кризата построих няколко блока в центъра, след това по причини ясни прекратих и си харча парите. Сега искам пак да строя, но вече става невъзможно намирането на добър парцел, всичко се затрои в търсените квартали. Имам бизнес партньор, който построи блок Борово и го продаде на втора плоча преди година. Сега го е яд, иска пак парцел ама няма. Та да се има това впредвид
  • 8 745

    30 3 Отговор
    аз съм от провинцията и мисля да си остана в нея , когато се говори за имоти всички визират София , някой да изкаже мнение например за град като В. Търново че и тука гоним цени от сорта три малки стаи 100 000 лв . и нагоре . Давам пример за оферта санирана панелка с три стаи за тотален вътрешен ремонт 57 000 евро .

    Коментиран от #32, #35

  • 9 James

    14 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Точно така. И затова цените растат, защото лихвите са ниски и отделно хората не вярват на банки. Логиката в повечето случаи е, че ако криза предизвика спукване на имотния балон, същата криза има голяма вероятност да затрие и няколко банки. Отделно, ценните метали се държат странно в последните няколко години и не са предпочитана инвестиция.

    Коментиран от #12

  • 10 ало разбирачи

    12 17 Отговор

    До коментар #3 от "главата":

    вчера пуснаха информация, има и статия във фактите, колко са намалели преките чужди инвестиции от началот на кризата - 10 пъти! Почти всичко беше вкарано в имоти, после сривът беше огромен. Сегашното покачване не е напомпано от това и такъв срив няма да има просто. Доти парите парите пращани на българите в чужбина са повече, а това няма да спре докато те не се завърнат. Ако пък се върнат - ще тръгнат да купуват нови жилища в София и големите градове, тъй като са платежоспособни. Ще има известно охлаждане в някъкъв момент, но такъв спад няма да има.

    Коментиран от #11

  • 11 Бай Ставри

    17 10 Отговор

    До коментар #10 от "ало разбирачи":

    Разбирача, тея ги пробутвай на други балъци, ама май посвършиха. Голям секс се задава, без вазелин. Готви се на такива като тебе да им кърпят задниците, че голям секс се задава както ти казах. Казах!

    Коментиран от #23

  • 12 276

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "James":

    не вярват на банки а теглят кредити като побъркани , а депозите с рекорден пик , и аз съм на мнение че никой не им вярва но не можеш да ги прескочиш нито може да си държиш парите другаде нито имаш алтернатива за теглене на кредит от друго място
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Доктора

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бойчо":

    На зелено цената 700-800 евро,а при акт 16-1100-1200 евро,затова и стоят непродадени.А при тези нулеви лихви,излишъците трябва да се инвестират.Не казвай,че професорите с 10-20 апартамента са глупави.

    Коментиран от #15

  • 15 Бай Ставри

    7 13 Отговор

    До коментар #14 от "Доктора":

    В България мойто момче професори нема. Тва са съсухрени червени, ялови сперматозоиди. Догодина наш Бойча или следващия богопомазан ше ги шие с 1-2 % имотен данък. Секс ви казах брокерчета, без вазелин. Края е близо, фалита е близо на кочината. А на мен пичетата са ми близо, вий му мислете. Казах!
  • 16 Академик Неделчев

    9 4 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Ставри":

    Бай Ставри,ние като храним мутрите имаме и за пичета,така че нас не ни мисли.Не сме си дали последните пари за жилище,а една част от тях за да има и пичето къде да ни обслужва...

    Коментиран от #18

  • 17 Бай Пешо Пиера

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Ставри":

    Всички, който коментирахте сте палячовци, включително и аз, не се сдържах.. .
  • 18 Бай Ставри

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "Академик Неделчев":

    Другарю Академик, ич не ги отбираш работите. Ти пари нямаш, за да ги дадеш.Ппо лошото е, че няма да имаш и за в бъдеще. Хунтата ти откраднала и бъдещето, а и парите. А Бай ти Ставри не си води пичетата вкъщи, а на екзотични дестинации.
  • 19 Палючо

    12 2 Отговор
    Срив на цените може и да има може и да няма... За това изчакайте 1-2 години преди да купувате. Нека се поизпотят спеколантите.

    Коментиран от #20, #24

  • 20 Бай Ставри

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Палючо":

    Срив не, но секс да. Казах!
  • 21 ganio

    14 4 Отговор
    Здравейте. Аз пък си мисля че не е толкова лоша идея за основно жилище да се закупи къща в някое от селата около София с осигурен градски транспорт. И децата могат да играят в двора, и за автомобила има място. Няма такси за асансьор или общи части.

    Коментиран от #26

  • 22 Олеее

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "287":

    Не ги мисли ти , за пореден път !:)
  • 23 Бай Този

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Ставри":

    Ти пък , ще си останеш девствен цял живот !
    Разбирай ме , както искаш !

    Коментиран от #25

  • 24 Спеколант !

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Палючо":

    :):):):):):):):)
    Иначе, акъл дава !
  • 25 Бай Ставри

    4 7 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Този":

    Младеж, Бай ти Ставри, когато е направил сефтето още не си бил плануван, мойто момче … Не отклонявай вниманието, защото "секса" наближава и ще е върху вашите розови дуп..ца… Ше видите имотченца и други благинки, как заминават във вечните ловни полета … Туй да занеш от Бай ти Ставря … Казах и тъй ша бъди...!
  • 26 Шопо

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "ganio":

    Да но тука е плътно с шопе. Е те гледат само на другия да му е зле. В градината е пълно с комари а по улиците некой че ги згази.
  • 27 тз тз тз

    11 0 Отговор
    Аз познавам трима дето не ги изплатиха. Добре че сега цените са по високи та единия го продаде. Ама на тия дето пазаруват сега на тази цена какво ги чака ако не могат да плащат. Парите дето вкарат в ремонт горят веднага. Цената ще падне с 20 30 % ..... Дано имат къщи на село или панелки за да продават.Че само ще гледат как банката и новия купувач си прехвърлят едни пари. А те просто излизат от там с пръст в онова.

    Коментиран от #33

  • 28 ман40

    4 11 Отговор
    който купи - купи , след няколко години за тези пари ще се купува до и/или извън околовръсното

    Коментиран от #29

  • 29 :D :D :D

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "ман40":

    :D :D :D
  • 30 наблюдател

    8 3 Отговор
    по неприятното е че се купуват (капарират) на зелено от брокери, които искат по този начин освен комисионна от бъдеща сделка да реализират и печалба едновременно. А цените се вдигат освен от добрите условия за кредитиране и от страна на брокерите за по-добра печалба именно заради гореизложения факт.
  • 31 Да да

    10 0 Отговор
    Ако има търсене, цената ще расте. Факта че има имоти които се продават от 15 години едва ли е в полза на инвеститорите. Наскоро говорих с човек закупил ваканционни имоти.Цена при покупка 98 000 евро. Цена за продажба 50 000 евро. Проблема му беше че около него се продават същите апартаменти за 38-42 хил. евро. Има доход от наем 800-1000 евро годишно! Много "инвеститори" са дори в по-лоша ситуация. И единствения въпрос е - кой ще ги купи? Намаляващо население, ниски доходи, пренаситен пазар!
  • 32 763

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "745":

    В.Търново, Пловдив, Бургас, все едно - докато лихвите са ниски, цените ще са високи и обратното. Цената която сочиш за В.Търново е абсурдна защото е по джоба на семейства с общо 3000 лв. нетна заплата, ако приемем, че плащат целия имот на кредит. Ако има такива доходи във В.Търново цената е ОК, но ако няма - изводите трябва да са ти ясни, че някой се опитва да ви изклати яко.
  • 33 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "тз тз тз":

    Те сега и цените на панелките и старото строителство се вдигнаха
    защото имат по-добро разпределение и плащаш реални квадрати .

    Коментиран от #34

  • 34 Zombieland survivor

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Цената на панелката се вдигна за да вдигне цената на новото строителство. На никои не му дреме за панелката или ЕПК в краините квартали. То се ползва единствено и само за спекула. Парите на банката са в новото строителство. И в тоя дето ще го купува.Половината обяви са измислени. Наскоро ми свалиха 30к евро от ЕПК просто защото беше реална оферта и хората наистина искаха да продават. Не го купих!!!

    Коментиран от #36

  • 35 Строител

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "745":

    Твойта е лесна пич.Няма какво да го мислиш.Нали си болярче.Ако няма къде да живееш отиваш на Царевец и ти дреме.Кеф ти звук , кеф ти светлина.
  • 36 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Zombieland survivor":

    Прав си - всички се натискат за кални ливади или говняна вада. Нали там е престижно - да ги е.а у минд.лите
  • 37 1234

    3 0 Отговор
    лакомията върви за ръка с глупостта и късата памет.
  • 38 Morgoth

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бойчо":

    Абе не знам, ама гледам такива хейтърски коментари към всека статия за имоти от години насам, а цените продължават бавно, но сигурно да си растат. Преди 4-5 години беше възможно да се намери добро жилище в хубав квартал за 800е на квадрат, сега същите вървят по 1200.

    Коментиран от #39, #40

  • 39 Easy Life

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Morgoth":

    А пък преди 6-7 го дини не беше възможно да си намериш.После беше възможно. Сега пак е невъзможно. После ще е пак възможно. И така нататък.
  • 40 Умен

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Morgoth":

    Не бъркай аргументираните мнения с хейтърство. Цените не продължават бавно да се покачват, те скачат. Не за 5-6 години а за 2 години и то с 50 процента. Цената, която си посочил,е вярна. 800 евро беше преди 2-3 години сега е 1200. Това са 50% за 2-3 години. Това икономически грамотните хора наричат балон. Вчера разбрах, че банките давали кредити срещу бележка от работодателя, че получаваш еди си колко хиляди евра заплата месечно. Нещата се повтарят от 2008. Не купувайте на зелено да не изгорите.
  • 41 Ачо

    0 0 Отговор
    Известна транспортна фирма закупува изоставен строеж на бул.Сливница....Беше си тотална щета при самото стартиране ...с газобетонни тухли.Сега го замаскираха почти с лъскава фасада и продават на 700е.
    Щом и там се намират балъци да дадът пари....то нещата не вървят на добре.