Last news in Fakti

4 Септември, 2018 07:28 8 491 8

4 септември 476 г. Свален е последният император на Римската империя

  • рим-
  • варвари-
  • римска империя-
  • рим пада

Заедно с могъщата Римска империя западат нейните легендарни пътища, архитектура, земеделие и система за обществено образование

4 септември 476 г. Свален е последният император на Римската империя - 1
Снимка: Shutterstock.com

На 4 септември 476 г. 476 г. Одоакър детронира последния римски император Ромул Августул. Причината са претенции на варварски войски за земя в Италия.

От десетилетия Западът страда от варварски нашествия. Рим е в упадък - разграбен веднъж от вестготите през 410 г. и повторно от вандалите през 455 г., някога великият град е изоставен. Столица на Западната Римска империя става Равена.

Флавий Ромул Август, наричан и само Ромул Августул („Ромул Августчето“) е римски император в периода 31 октомври 475 - 4 септември 476. Според повечето историци той е считан за последния император на Западната Римска империя.

Ромул Августул е син на Флавий Орест, наемен военачалник от германски произход, служил на Атила и на последните западни императори. През 475 г., начело на варварските наемници, Флавий Орест въстава срещу император Юлий Непот и го прогонва от трона.

Тъй като Орест е варварин, според традицията, той не може да бъде римски император, поради което за такъв той коронова непълнолетния си син Ромул, който приема и името Август. Така по ирония на съдбата последният западен римски император съчетава в себе си имената на митичния цар Ромул, основателя на Рим, и на Август, първия принцепс, установил императорската власт.

Докато истинската власт държи бащата, неговият син стои в Равена и изпълнява само церемониални функции. Поради своята незначителност, младия император е наречен от населението с насмешливото прозвище "Августул" ("Августчето"), тъй като не се интересувал от властта, но бил жертва на жестокостта на своето време.

След няколко месеца, през 476 г., друг германски вожд – Одоакър вдига бунт против Орест, подкрепен войниците си. Причината са претенции на варварски войски за земя в Италия, нещо на което Орест се противопоставя решително.

Одоакър побеждава и обезглавява Орест, обсажда Ромул Августул в Равена и го детронира от престола. Тъй като Ромул бил изключително красив и благ юноша, Одоакър не само не го екзекутирал, каквото било първоначалното му намерение, но изпратил момчето при свои богати роднини в Кампания, където то продължило образованието си, без да се интересува от политика. Ромул получавал издръжка от Одоакър, а после и от сменилия го Теодорих. Безспорно е бил жив към 511 г. и дори основал манастир. По всяка вероятност умира преди възстановяването на византийската власт в Италия (т. е. преди 536 г.).

Одоакър се обявява за крал, практически държи реалната власт в Италия, но официално, макар и формално, той приема на върховенството на източния император Зенон над запада, получавайки в замяна патрициански сан от Зенон. Одоакър изпраща знаците на императорската власт в Константинопол с посланието: "Както слънцето е едно на небето, така и императора трябва да е един на Земята!" - символично така Зенон е признат за единствения император.

Тези събития бележат падането на Западната Римска империя, а годината 476 г. се смята за пределна дата в историята за край на Античната епоха и начало на Средновековието. В действителност детронирането на Ромул Августул преминало почти незабелязано за съвременниците му.

Заедно с могъщата Римска империя западат нейните легендарни пътища, архитектура, земеделие и система за обществено образование, което дава основание на историците да наричат следващите столетия „тъмни векове”.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен на България

    17 5 Отговор
    А нашият Баш Бащица(Б.Б),кога?!И другите наши"закрилници"от различни цветове,кога?!Историята се учи за да не се повтарят грешки.За да се помнят ИСТИНСКИТЕ които са платили голяма цена за да имаме нещо.А сега с лека ръка лека полека унищожават.Всички управляващи от последните промени(30г).Включвам мен и Българскят народ защото им мълчим.Темата и коментарът ми може да нямат общо,но все пак ....

    Коментиран от #3

  • 2 всенародно веселие

    6 0 Отговор
    По нов или по стар стил е 04.09. Варварин = баварец и австриец (остеррайх - източното царство ).
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сссерем":

    Ей лай.ар. Ще ти напукам черепчето нагло,и без това е празно !!!
  • 5 Валя

    5 2 Отговор
    Пилат трябваше по-сериозно да се заеме със еврейските секти и да ги ликвидира на време , няма доказателства че наистина се е разправил със Исус но има данни че такива секти са били гонени . За съжаление невежеството е надделяло и ни донесе живот изпълнен с конфликти и раздвоение,лицемерие,алчност,разцепление и почти самоунищожение . Винаги ще ненавиждам вкоренената сляпа вяра виновна за тоталното падение на човечеството
  • 6 стоян георгиев

    1 6 Отговор
    на другарите фенове на диктатурата римската империя нека им е за урок.та другари вижте как се развива рим при демокрацията и при диктатурата.след идването на цезар за 200 години великата република става пълна развалина.

    Коментиран от #7

  • 7 плевен

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Цезар се явява когато Републиката е напълно разложена.Както Наполеон във Франция и т.н.. Това е нормално развитие на историята. Затова не се пиши на много умен, и си пиши по руската тема, за което ти плащат.
  • 8 айдуции герберии тиквун

    0 0 Отговор
    император на ромляните
Новини по държави: