6 Септември, 2018 07:28 13 220 74

6 септември 1885 г. Съединението

  • източна румелия-
  • българия-
  • съединение

След броени дни обаче Русия обявява своето недоволство

На 6 септември 1885 г. се извършва Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

От пролетта на 1885 сформираният в Пловдив под ръководството на Захари Стоянов БТЦРК се заема с активно пропагандиране на обединението чрез публикации в пресата (в-к "Борба") и публични демонстрации. Най-масовото мероприятие е отбелязването на годишнината от смъртта на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа на 17 юли, на което идват хора от всички краища на Източна Румелия, както и от Княжеството.

В полза на съединението е привлечена опозиционната Либерална партия. В същото време комитетът установява връзки с висши офицери, като капитан Райчо Николов и капитан Сава Муткуров, както и с много офицери в местните гарнизони. Проведени са разговори и с майор Данаил Николаев, най-висшият офицер в областта, но той, макар да одобрява идеята за обединението, е скептичен към липсата на реалистични планове на комитета.

Планира се Съединението да се проведе в началото на септември, когато голяма част от румелийската милиция е мобилизирана за провеждането на маневри. На 29 август Сава Муткуров и членът на БТЦРК Димитър Ризов се срещат в Шумен с княз Александър I, провеждащ военни маневри в района на града. Той им дава уверения за подкрепата си, но не уведомява за това скептично настроения към Съединението министър-председател Петко Каравелов. Министър-председателят беше изостанал от събитията, той научава голямата новина по-късно даже и от най-обикновения граждани. Новината я научава, когато файтонът му влиза в Търново. След като се осведоми от София за последните сведения от Южна България и след като изрази волята си, Каравелов, влиза във връзка с княза във Варна. Тогава и двамата решават да се пристъпи веднага към действие, като се обяви мобилизация на Българската войска и свика Народното събрание на извънредна сесия. Когато на 10 септември Народното събрание се събира на извънредна сесия, то одбрява напълно всички мерки, които правителството на Петко Каравелов е взело до този момент. Това не задоволява Каравелов и той поисква да се отпуснат десет милиона кредит за обявената мобилизация.

И ако в подготвителния период и в самия удар на революционния акт, Петко Каравелов няма никакво участие, то в укрепването и в събирането на плодовете от тоя акт, за отстояването, налагането и признанието от Турция, от Великите сили и от съседите, неговото участие е огромно, тъкмо в тоя важен момент, когато се решава ще има ли въобще или няма да има Съединение.Първоначалното намерение на БТЦРК е Съединението да се обяви на 15 септември, но на 2 септември в Панагюрище започва бунт, овладян още на същия ден от полицията. Пред опасността страната да бъде обхваната от разпокъсани спорадични бунтове, а ръководителите на заговора да бъдат арестувани, комитетът решава да ускори начинанието. Още същия ден представители на БТЦРК са изпратени в различни градове на областта, откъдето трябва да поведат бунтовнически групи към Пловдив, където да ги поставят под командването на майор Данаил Николаев.

На 4 септември бунтовници, под ръководството на Чардафон, обявяват Съединението и установяват контрол над село Голямо Конаре. На следващия ден правителството, начело с Иван Ст. Гешов, провежда консултации с руското представителство в Пловдив с намерението, ако получи подкрепа от Русия, самото то да обяви Съединението. Руският представител категорично отказва.

На 5 септември няколко стотин въоръжени бунтовници от Голямо Конаре (сега - гр.Съединение) се придвижват към Пловдив. През нощта срещу 6 септември частите, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски, което малко по-късно е заменено от Комисарството в Южна България, и е обявена обща мобилизация.

След броени дни обаче Русия обявява своето недоволство, че акцията не е съгласувана с нея. Подкрепяна от Австро-Унгария, Сърбия на 2 ноември 1885 г. напада България. Започва Сръбско-българската война. След тридневни боеве край Сливница на 5-7 ноември българите побеждават, а последвалият Букурещки договор от 19 февруари 1886 г. възстановява довоенната граница със Сърбия.

Благодарение на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание. Това става чрез т.н. Топханенски акт на 24 март 1886 г. Спогодбата е подготвена от българския политик и дипломат Илия Цанов и негов екип. От турска страна подписват Кямил паша и Н.В. Султанът. В договора успяват да се защитят принадлежността на Бургас и областта към Княжеството, но се отнемат Кърджалийска околия и Тъмръшките села.

С подписването на договора България и Османската империя постигат споразумение, според което Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация, армия. Единственото разграничение между двете части на страната, запазено до Обявяването на независимостта на България през 1908, е това, че българският княз е формално назначаван от султана за генерал-губернатор на Източна Румелия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 байтошо

    21 1 Отговор
    681
  • 2 ЛЮБОВ

    50 3 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК,БЪЛГАРИ!
  • 3 1944

    37 6 Отговор
    българия се обединява въпреки съпротивата на русия, турция и т.нар. велики сили. честит празник!
  • 4 Историк

    29 18 Отговор
    Топханенският акт (по името на султанския кьошк Топхане в Цариград, където е подписан на 24 март 1886) е споразумение между Османската империя и посланиците на Великите сили – гаранти на Берлинския договор (Русия, Австро-Унгария, Германия, Великобритания, Франция и Италия), с което се урежда персонална уния между Княжество България и Източна Румелия начело с българския княз.


    Това е истината а не както се внушава в статията, че"Благодарение на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание."

    От Съединението до днес Русия е най-големия враг на България.
  • 5 Сандо

    40 9 Отговор
    Браво, г-н историк...
    Тя е враг на България до 1989 година.
    И като така начетен и умен човек, сега ни разяснете какво се случва от тогава насам.
    Кажете ни, покажете ни с какво се подобриха нещата. Разкажете ни за образованието, здравеопазването, армията, народа, за любовта на щатите към нас.
    Истината е, че всички ги е страх от силна България и гледат да сме ниско долу и съсипани.
    Честит празник на всички, който си обичат ама истински родината без всякакви други и чужди народи. Да живее България!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 гоСт

    17 9 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    Няма как да има "силна България"с родолюбци,които се крият зад клавиатурата на компютъра!А ,че хамерика е враг е ФАКТ!
  • 7 Рубладжийче

    16 20 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    А сега да не би да е приятел, бе Санде? Официално ни е обявила за враг, а русофили като теб защитават руските интереси и работите против България.
  • 8 Патриот

    11 12 Отговор
    10.10.1989 Ден на РАЗЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ, а 06.09 отдавна е в историята

    Коментиран от #10

  • 9 Мизирабъл

    21 2 Отговор
    Честит празник на всички Българи!
  • 10 Само питам

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "Патриот":

    Руски патриот ли си?
  • 11 The TRAPPER

    17 1 Отговор
    СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА !! Честит празник Патриоти !
  • 12 Kcaniba

    23 2 Отговор
    Лъжата, че българската свобода е подарена, а не извоювана, е трудно поносима за истинския български патриот и родолюбец.
    Тази лъжа омаловажава и пренебрегва смисъла на борбата за новобългарска просвета, за независима българска църква и за независима българска държава.
    Тази лъжа отрича истинския подвиг, който шепа българи извършват на 6 септември 1885 г. – да се опълчат срещу всички Велики сили и Русия, които яростно се протипоставят на този обединителен акт на нашия народ.
    Лъжата за подарената свобода отхвърля и жертвите, които дава народът ни в защитата на Съединението, когато, подкрепена от Русия, съседната уж “братска православна и славянска” Сърбия ни напада вероломно.
    И все пак е добре да помним, че думата “РОДОЛЮБИЕ” съдържа “любов” – тъкмо с любов преди 133 г. нашите предци ни показаха как стремежът към Свободата възвисява духа.
  • 13 Kcaniba

    12 2 Отговор
    А изтъкнатият русофил Драган Цанков организира на 8 септември многолюден митинг… ПРОТИВ Съединението.
  • 14 Гост

    7 10 Отговор
    На всички сороси им обръщам внимаание на картата-КАКВА Е БИЛА БЪЛГАРИЯ И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЗАПАДНИНЕ НИ"ПРИЯТЕЛИ" , КАКВО Е ОСТАНАЛА!
  • 15 ГосТ

    6 7 Отговор
    "Подкрепяна от Австро-Унгария, Сърбия на 2 ноември 1885 г. напада България. Започва Сръбско-българската война. "

    "Благодарение на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание. Това става чрез т.н. Топханенски акт на 24 март 1886 г."
    Без коментар

    Коментиран от #16, #18

  • 16 п.с.

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "ГосТ":

    Честит празник на всички българи!
  • 17 Усмивката

    7 1 Отговор
    Днес е ден ,да си припомним ,кои са приятели и кои врагове на Отечеството
  • 18 Усмивката

    16 3 Отговор

    До коментар #15 от "ГосТ":

    Русия се намиса постфактум.Тя е принудина от обстоятелствата .Прогнозите за една нова война ,тъй като Турция застава зад Съединението ,сварва Русия в неизгдна ситуация ,тъй като няма дипломатическа подкрепа от Запада.Русия е била против съединението.Може би от там тръгва този тежък разлом между отношенията България-Русия ,който проделжава и до днес.
  • 19 Kcaniba

    12 6 Отговор
    Русия не е признала съединението и е била против него! Да се помни!

    Коментиран от #21

  • 20 Borislav Popov

    11 7 Отговор
    Договорка за обединението между българите и Русия е имало . Русия е била съгласна и дала подкрепата си . Само че международното положение не е позволявало да го направи явно . Щяло е да предизвика нова война с участието на Турция и "великите сили " ! Те само това и са чакали. А след обявяването на обединението така наречените "велики сили " е нямало как да натикат България обратно в пределите на Турция. Щяло е да предизвика недоволство в собствените им държави.

    Коментиран от #26, #47

  • 21 Кон, кон бе, кон

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Kcaniba":

    Да се помни и че има олигофрени дето да тоя ден пак ни делят на фили и фоби!
  • 22 А ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ББ РОБСТВО

    10 1 Отговор
    КОГА.?,,????
  • 23 Расулюлах

    4 14 Отговор
    И ко празнувате неска?че терориста лески и тея диваци като него скачаха против изконната турска власт на Султана и доведе такива като фердинанд да ви смучат и сега фнук му да цирика че искал дворци и имоти и му принадлежали и горите също и планините след това пиявиците от комунистическата върхушка сега наследниците им демократи и тиквата деспот милиардер ? За тва ли празнувате а? Че шайката денонощтно ви рекетира и измирате като за олимпияда и саш и европата ви казват кога ше дишате и кога ше мрете
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Минчо Летвата

    4 1 Отговор
    Честит празник, колеги! Работете, за да станете българи! Ние от малцинството, трябва да си го заслужим. Малко ми е трудно вече да защитавам мита за българския мъж и неговата сексуална сила ама като не се получи и казвам, че съм румънец. Сетих се за едно стихотворение на което ни учеха в сиропиталището и интерната "Към Родината" на Атанас Далчев. Искам да ви напомня, че и Атанас Далчев не е българин - роден е в Солун, който тогава е бил в пределите на Османската империя. Благодарен съм на всички велики личности, участвали в тази историческа постъпка - на своя глава да направят онова, което Великите сили са нямали волята и решителността! (За което после сме наказани с безсмислена война) Поклон и признателност!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Onq s konq

    6 6 Отговор
    Честито на всички и НЕЗАБРАВЯЙТЕ че САЩ са зад нас , плътно , мощно , завинаги . Без ТЯХ сме за никъде и е приятно да си в мощни мъжки ръце .

    Коментиран от #40

  • 28 Дидо

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Христо":

    Ало , докторите ?! Абе не им давайте на пациентите достъп до мрежата

    Коментиран от #30

  • 29 Бриго Бичкията

    3 1 Отговор
    Нека на дни като този(национални празници) да се опитаме да бъдем по добри един към друг.
    Честит празник.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 СЪ НАМИ БОГЪ

    2 3 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!! ПОБЕДИТЕ НА МОНАРХИЯТА ОЩЕ КЪНТЯТ ЗА УЖАС НА КОМУНИСТИТЕ И ДЕМОКРАТИТЕ.....
  • 32 Христо

    3 0 Отговор
    Честит празник на всички БЪЛГАРИ-ПАТРИОТИ !!!
  • 33 Kcaniba

    10 2 Отговор
    Мнозина у нас живяха дoскоро време с твърдо убеждение, че наший народ трябваше да очаква доб­ро от Русия; но от 6 септемврий миналата година всеки разбра, доколко тя е била искрено (разположена) в благопожеланията си спрямо нашата страна. Стефан Стамболов

    Коментиран от #42

  • 34 българин от последните

    7 3 Отговор
    Товаришчи Рублофили , касва е била позицията на Русия относно Съединението ? Дали ви е известно ???
  • 35 Kcaniba

    6 4 Отговор
    Захари Стоянов
    Кой?

    Кой въстана срещу нашето свещено дело — съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?
  • 36 Kcaniba

    7 5 Отговор
    Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче“. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е!“ — Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти.....

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Borislav Popov

    6 5 Отговор

    До коментар #36 от "Kcaniba":

    Нищо не ти разбрах от коментара - но кой помогна на Гърция и Сърбия да се освободят от Турско ? Кой освободи и България ? А кой беше виновен освобождението на България да се забави с едни 60-70 години ? Кой разпокъса територията ни ? На руснаците трябва да им миете краката и да пиете водата ! Племе продажно !!!!
  • 38 МОГА ДА КАЖА

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Kcaniba":

    ЧЕ СИ БОЛЕН МОЗЪК,ХОДИ НА ЧИЧО ДОКТОР ДАНО ТИ ПОМОГНЕ!
  • 39 Тракия Пловдив

    1 6 Отговор
    По-добре БЕЗ софето и шопето! Граовци да ти бъдат “столичани”? Тъпи, гадни, бездарни софийски МУТРИ да ти прибират парите? По-добре да си бяхме останали отделна страна. Сега Пловдив щеше да е столица на Тракия. Сто пъти по-добре. Защо хората в Скопско и Охридско не искат в България? Защото България НЯМА какво да им предложи. Нищо хубаво не може да се очаква от една полу азиатска територия със затихващи функции. България е Азия, Татарстан. Аз не съм азиатец.

    Коментиран от #53

  • 40 Borislav Popov

    2 5 Отговор

    До коментар #27 от "Onq s konq":

    Що не чакахте краварите да дойдат да освободят България от Турско ? Още щяхте да сте с фесове !

    Коментиран от #41, #49

  • 41 onq s konq

    2 3 Отговор

    До коментар #40 от "Borislav Popov":

    Американците са ни освободили ама са били пот прикритие тогава - тека съм го учил едно време по исторя
  • 42 Borislav Popov

    3 5 Отговор

    До коментар #33 от "Kcaniba":

    А щеше ли да го има Стамболов ако не беше Русия ?
  • 43 Kcaniba

    5 3 Отговор
    Историята е известна. И без Русия България и българската армия успяват да защитят съединияването на двете български държави пряко волята на повечето Велики сили.

    Княз Александър пръв плаща цената за непокорството. По-малко от година по-късно, на 9 август 1886, е свален с държавен преврат, ръководен пряко от руските представители в Княжеството и принуден да абдикира. Следват русофилски метежи, отново организирани и платени от Петербург, потушени решително от Стамболов и скъсване на дипломатическите отношения за 10 години, през които на българския престол се възцарява княз Фердинанд.
  • 44 Kcaniba

    6 2 Отговор
    Русия никога, ама наистина никога, сега също, не е гледала на България като на суверенна държава.

    Съединението, Сръбско-българската война, превратът от 9 август, скъсването на дипломатическите отношения и възцаряването на Фердинанд обръщат хода на историята. Руската империя започва да вижда в България свой враг, любимо в миналото дете, което трябва да бъде отново подчинено.

    Което и става през 1944. Пълно подчинение и поемане на ръчно управление. Тодор Живков искал да прави България 16-а република. Че тя си беше. Руснаците си правеха каквото си поискат.

    Което онези хора, княз Александър и държавниците около него, през 1885 не позволиха.
  • 45 Kcaniba

    5 3 Отговор
    Днес България празнува своето Съединение - тържеството на националния дух и волята на народа ни за обединение.

    Руско-турската война и Санстефанският договор не водят до създаването на суверенна българска държава.

    По силата на договора България е подчинена на Русия окупирана територия, която в руските дипломатически документи дори не се нарича българска държава, а "Руско-дунавска област".

    С Берлинския договор се създава Княжество България, като се постановява временен статут на руската окупация, но българските земи са разпокъсани. Източна Румелия е отделена като васал на Османската империя.

    Предците ни отказват да се примирят с потъпкването на националния ни идеал.
  • 46 Kcaniba

    7 3 Отговор
    Патриотичният порив на българите среща категоричен отпор от страна на Русия и на Османската империя.

    През октомври 1885 г. в Цариград е свикана посланическа конференция на силите. Опитите на руските дипломати да провокират Турция към военни действия срещу българите са парирани от Англия.

    Сръбският крал Милан обаче напада България, подстрекаван от Австро-Унгария и Русия. В последвалата Сръбско-българска война, известна още като "войната на капитаните срещу генералите", младата ни войска успява да защити националния идеал с оръжие и дух.

    Със защитата на Съединението народът ни отхвърля мита за "подарената свобода" и застава достойно на картата на Европа.

    Коментиран от #55

  • 47 Усмивката

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Borislav Popov":

    Русия както се знае ,е била в патова ситуация .Нито Турция ,нито Русия е желаела пряко участие в създалата се ситуация.Защото нито Турция е искала нов конфликт с Русия ,нито Русия не се е надявала ,без участието на опълченците българските спартанци,на които и дължи миналата война.Затова се е надявала на трени играч.И това е била Сърбия и Австрия с нейните Беломорски надежди
  • 48 Расулюлах

    0 7 Отговор
    Ердоган да си прибира територията и да са свършва с таз пародия на държава щото от тоя фарс сам управленската шаика лапа милиарди а стадото мре с невиждани мащаби
  • 49 Усмивката

    7 2 Отговор

    До коментар #40 от "Borislav Popov":

    Борислав Попович. По това се познава колко си назад с материала.Смени си библиотеката ,изхвърли старите учебници ....Русия води на Балканите тактическа война ,а не освободителна.Както ти е набито у кратуната.

    Коментиран от #50

  • 50 Borislav Popov

    4 5 Отговор

    До коментар #49 от "Усмивката":

    Дали са ни освободили с тактическа или космическа - тебе кво те бара ? Важното е че идва освобождението . Щото западните рицари 500 години не са си мръднали пръста за нас а напротив - играли са в един отбор с турците !

    Коментиран от #51, #54

  • 51 Усмивката

    6 2 Отговор

    До коментар #50 от "Borislav Popov":

    Тогава ,ако изключим моралната страна ,с право да теглим под игото на българският олигархичен модел ...щом ни дават хляб и работа...Нали не си мислиш че всички сме с твоето робско мислене.Ако си фен на крепосничеството ,прав ти път...ето ти Русия ,живей там.Наскоро разговарях със Руски гражданин .Там има градове ,малки ,изцяло купени от руски богаташи...ТОВА КВО Е

    Коментиран от #52

  • 52 Borislav Popov

    4 6 Отговор

    До коментар #51 от "Усмивката":

    Аз ли съм с робско мислене ? Малеее.... ? А бе я вижте себе си ? Продадохте се за по един чифт дънки и едни бомбони тик так !!!!!!!!!!!!
  • 53 Бриго Бичкията

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "Тракия Пловдив":

    Не си азиатец успокой се, ти си идиот.

    Коментиран от #56

  • 54 Усмивката

    7 2 Отговор

    До коментар #50 от "Borislav Popov":

    Мнооого си задръстен наистина.В един отбор са играели Русия и Западните рицари през същият 19 век. Прочети как БРАТУШКИТЕ 1849 г.,потушават Унгарското възстание против Австрийският гнет

    Коментиран от #58

  • 55 История БГ

    6 3 Отговор

    До коментар #46 от "Kcaniba":

    Русия подготвя старателно почвата , за Съединението, чрез така наречените гимнастически дружества , които са всъщност доброволни организирани военни отряди под прикритие.Русия не може да го прави явно, защото я грози война - ТЯ Е ПОДПИСВАЛА ДОГОВОРИ. Когато се случва съединението , Турция има пълното право да влезе с армия и башибозук , и да се разправи с бунта за 48 часа, но тя се страхува и е предпазлива именно заради Русия , защото отлично знае кой седи зад това начинание. Дори когато часове след бунта , идват български представители в Цариград да уговарят султана да не предприема военни действия , турският представител с яд , казва на нашите - Защо изобщо сте дошли , изчезвайте обратно - НИЕ С РУСИЯ ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕМ. След което Русия плаща Съединението , като се отказва от контрибуциите си ,които има да взима от Осм. Империя. Ако Русия е против ,. защо го ПЛАЩА, А ако Турция е против , защо праща табори да помагат на нашата млада армия , срещу Сърбите. Всичко е уговорено тайно преди това - И УСЛОВИЕТО Е ДА НЕ СЕ ЗАКАЧА МАКЕДОНИЯ , И ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА ТЯ ОСТАВА ИЗВЪН НАШИТЕ ПРЕДЕЛИ.

    Коментиран от #59

  • 56 Тракия Пловдив

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "Бриго Бичкията":

    За тъпата бичкия всеки е идиот.

    Коментиран от #74

  • 57 стоян георгиев

    3 3 Отговор
    съединението е една опасна тъпотия направена от глупака захари стоянов и компанията.по едно чудо българия не е преокопирана от турция както и западната ни чст не е отцепена от сърбия.тъпотията я повтарят други глупаци през 1913 година само че тогава номера не минава.статията напълно подвежда за осведоменността на княза и правителството по отношение на съединението.нито са знаели нито са го одобрявали,но са го приели поставени пред свършен факт.алтернативата е била навлизане на туски воиски в източна румелия и кланета.наи-добре описва съединението симеон радев,които го интерасува нека прочете строителите на съвременна българия.стамболов и групата околко него правят маса тъпотии преди и след освобождението.хубавото в случая че салтото дето направихме при съединението се оказа успешно поради чист късмет.никви дипломатически ходове и подготовки не е имало за този акт и реално русия ни спасява въпреки че жертваме траино отношенията си с нея!
  • 58 Borislav Popov

    4 4 Отговор

    До коментар #54 от "Усмивката":

    А участието на западните рицари в турската армия против освобождението на България неща да кажеш ?Кой се би срещу нас в Руско-турската война? в турската има хиляди западноевропейски доброволци и наемници. За тях обстойно разказва военнията кореспондент Василий Немирович-Данченко, който в книгата си „Година на война“ описва случаите, при които в руски ръце попадат английски доброволци, биещи се на страната на турците. Но западноевропейците далеч не са само редови войници. Главнокомандващият на цялата турска армия Мехмед Али паша всъщност е германец и се казва Карл Дитрих. Вейсел паша, който командва турската армия в битката при Шипка-Шейново, всъщност е австриец, като името му е фон Вексел. Армията на Сюлейман паша, която извършва кланетата в Стара Загора, е превозена с английски кораби от Албания в Тракия. Самата английска флота впоследствие влиза в пристанището на Цариград, за да предотврати падането на турската столица в руски ръце в края на войната. След сключването на Санстефанския мирен договор в Родопите започва мюсюлмански метеж и нови кланета срещу българите, пряко организирани от Хидает паша, който всъщност е англичанина Станислас Сенклер.

    Коментиран от #60, #62, #65

  • 59 Усмивката

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "История БГ":

    Много историци.А питат защо. И аз не съм .Затова ще продължа с защо.А защо Турция и Русия се договарят .Може отговори врче покойният руски император .Но според.мене са търсели мирен изход.И турците като по тарикат ,са изнудили руснака ,защото за него то е било и въпрос на чест,да си плати ...и всички по живо о здраво.Но....идва сръбският момент
  • 60 Усмивката

    6 1 Отговор

    До коментар #58 от "Borislav Popov":

    Ти въобще чувал ли си за битката при Варна 1444г.Западното рицарство за освобождение християните на Балканите.Къде бяха братушките от 1396г до 1444г....50 години

    Коментиран от #68

  • 61 Bubbles

    0 1 Отговор
    Е да де ама не е баш днеска тоя празник, щото когато съединението се е случило календара е бил друг...
  • 62 Усмивката

    3 1 Отговор

    До коментар #58 от "Borislav Popov":

    Един джеиндър Паша ,не е цялото западно рицарство
  • 63 Усмивката

    6 1 Отговор
    При превземането на Цариград командващият флота Балтаоглу е българин,,е българин.Така също много българи са се били в турската армия. Това не значи че всички българите сме предатели
  • 64 Салам Алеко

    0 1 Отговор
    И твоят ред ще дойде, не бой се! И пак ще се луташ обиден, засегнат, заклатен! Седи тука и плюй, щото, долу хем ща обиждат, хем ща плюят!
  • 65 стоян георгиев

    6 2 Отговор

    До коментар #58 от "Borislav Popov":

    в османската армия ,но и в руската практиката да се наемат външни специалисти е била много популярна.руснаците са вземали основно французи и немци ,а турците англичани.нищо лично няма в създадената ситуация.преди началото на руско-турската воина се стига до договореност за създаване на българска държа между великите сили и англия няма против това.основната драма на въпросните сили колко голяма и под чия протекция да бъде тази нова страна.естествено русия като пряк участник във воината получава и правото да има опекунски функции към новата държава,само че ако не бе запада след навлизането на руските воиски в българските земи руснаците нямаше да си тръгнат и щеше да останем руска губерния.именно за това русия е поставена под натиск кога да се изтегли от българия от въпросните велики сили.тва е записано и се спазва на берлинския конгрес.участниците в турската армия не са доброволци ,а са наемници.има голяма разлика между двете.
  • 66 EСовец

    4 2 Отговор
    Съединението е наложително, защото преди това Англия и Франция разпокъсват новоосвободена България - включително дават Македония на Турция. Така било е ... и така ще бъде...
  • 67 Kcaniba

    2 3 Отговор
    Само шест дни след обявяването на обединението между Княжество България и Източна Румелия император Александър Трети пише следното до началника на руския Генерален щаб генерал Обручев: „Не одобрявам действията на българите. Те нас не ни послушаха, действаха тихомълком, съвети не искаха, нека сега сами да си сърбат попарата, която забъркаха. Според мен, докато княз Александър (Александър Батенберг - бел.ред.) продължава да се разпорежда със съдбата на българския народ, нашето вмешателство в българските работи е абсолютно невъзможно и безполезно. Заради последните действия на българите, които ние не одобряваме и за нас са нежелателни, би било непростимо и даже престъпно спрямо Русия да се караме и да водим война с Турция, а може би и с Европа. Ние трябва да имаме една-единствена главна цел - завладяването на Константинопол, за да се установим завинаги на Проливите и да знаем, че Константинопол винаги ще бъде в наши ръце. Това е в интерес на Русия и към това трябва да се стремим. Всичко останало, случващо се на Балканите, за нас е второстепенно. Стига сме се правили на интересни в ущърб на истинските интереси на Русия! Славяните сега са длъжни да служат на Русия, а не ние на тях!“.

    Коментиран от #69

  • 68 Borislav Popov

    3 7 Отговор

    До коментар #60 от "Усмивката":

    Ти къде ме хвърляш в бъзето ?! 1396 година ? !! Що не почнеш направо от Адам и Ева и Ноевия ковчег ! Щото руснаците са виновни за потопа !!!
  • 69 ТОЧКАТА

    5 2 Отговор

    До коментар #67 от "Kcaniba":

    Страшен идиот си!!!!!!Тогава ЗАЩО Турция НЕ НИ НАПАДНА и да си вземе Румелия,КОЯТО ЕВРОПА!!!!И ДАДЕ??????Да, те светна ли ,ПРОСТАК!!!!Защото РУСИЯ ...ПРЕДУПРЕДИ Турция ,че ВОЙНА С България е война С РУСИЯ!!!!!!ПОКАЖИ МИ ,РЕАКЦИЯТА НА ЕВРОПАТА!!!!!!Тази ,същата ,която ДАДЕ 2/3 ОБРАТНО НА Турция и си избърса задника с български трупове,бежанци и жертви!!!!!!ВИЖ ПОНЕ КАРТАТА!!!!!ПРОСТАКО.....
  • 70 ТОЧКАТА

    4 2 Отговор
    съединението е наша гордост!!!!!САМИ СМЕ ГО НАПРАВИЛИ!!!ИНТЕРЕСНО!!!СЪС стабилен РУСКИ ГРЪБ!!!!Защото ТЯ ПЛАЩА!!!!МНОГО ПАРИ НА СУЛТАНА!!!!не ТЪПАТА,ЛАКОМА еВРОПА!!!!РУСИЯ ПЛАЩА!!!!за да може разни тъпанари да я плюят сега!!!А ДЕ СЕГА МИ ИЗБРОЙТЕ,, нашите успехи,,в следващите години????!!!!Не се мъчете ---ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ СА НИ ДОСТИЖЕНИЯТА,5 ВЪСТАНИЯ!!!/срещу БЪЛГАРСКИ УПРАВНИЦИ---ЛИБЕРАЛИ!!!/ ,5 ПРЕВРАТА!!!СРЕЩУ ДЕМОКРАЦИЯТА ОТ ДЕСНИ башибозуци.......Товаа е ДРУГО НЯМА !!!!!

    Коментиран от #72

  • 71 Пиниза

    4 0 Отговор
    Честит празник на всички.
    Съединението,акт чисто български.
  • 72 селянин

    4 2 Отговор

    До коментар #70 от "ТОЧКАТА":

    Евала точка,имаш плюс и за двата отговора..някой и до днес ги е яд,че са не освободили братушките..а не-агличани,французи..ами те подкрепяха башибозуците..още един път казвам-нема освобождение-немаше да има съединение..я отодим да пия една джиброва,за здравето на всички българи.Честит празник.

    Коментиран от #73

  • 73 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор

    До коментар #72 от "селянин":

    Честит!!!То селяните са истинските българи!!!Щом станем граждани ,веднага се намърдват посолства,фондации ,НПО да ни казват и просвещават , че НЕ СМЕ БЪЛГАРИ ...а еди какви си!!!!!!---европейци,атлантици,демократи,либерали,фоби и фили,глобалисти.....или просто ..глисти....!!!Елитът е добре обработен и профилиран!!!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове