Чужденци без право на имоти в Берлин

29 Август, 2018 14:47
8 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2615
Автор: Милена Богданова

Чужденци да нямат право да купуват недвижими имоти в Берлин. Това предложение на кмета на германската столица Михаел Мюлер вече е внесено за обсъждане в местния парламент. Статистиката е повече от трагична. За последните 10 години цените на имотите в Берлин се удвоиха. И независимо от това, че законът защитава наемодателите в най-голяма степен в сравнение, с която й да е друга европейска столица, последният буквално е изтикан от пазара, заради значителното увеличение на данъците.

"С голямо внимание следя ситуацията по ограничаване продажбата на недвижими имоти на чужденци в Нова Зеландия. И смятам да заимствам голяма част от приложеното там тук в Берлин. Ще предложа на общинския съвет да разработи предложения за предотвратяване на спекулации с жилища. Възнамеряваме да подходим към този въпрос възможно най-конструктивно и гъвкаво", казва в интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung Мюлер.

Изпълнителният директор на L&B Immobiliya Любов Баумгертнер е скептична по отношение на мерките, които ще бъдат предприети: "Правителството се опитва с все сила да „угоди” на своите избиратели и по този начин да забави темпа на поскъпване на жилищата, както и наемните нива. Ограничаването на покупката на имоти от страна на чужденци на практика трудно може да бъде осъществена в реалния живот, тъй като голяма част от жителите на Германия, и в частност на Берлин, са чужденци. Те в голяма степен допринасят за напълване на местната, а също така и на държавната хазна. Затова приемането на подобен закон ще ограничи правата на чужденците".

Така че, ако въпросният закон бъде приет, то той ще засегне в най-голяма степен тези чужденци, които нямат германско гражданство. А те нямат никакви други основания за придобиване на имот, освен с цел спекулация. Освен това, ще има цял набор от изключения и други възможности за покупка на имоти от страна на чужденци. „От тази гл.т. не мисля, че промените ще охладят значително пазара. Към момента основната група купувачи са германците и чужденците, които нямат гражданство”, казва Баумгертнер.