Last news in Fakti

9 Септември, 2018 07:33 4 840 117

9 септември 1944 г. - Септември 2018

  • 9 септември-
  • преврат-
  • бкп

Партньорите на БКП в т.нар. Отечествен фронт са смазани в следващите три години

На 5 септември Съветският съюз обявява война на България. На 9 септември е осъществен военен преврат, който води до установяване на практически безразделна власт на българските комунисти върху щиковете на сталинистката армия.

Това припомня в профила си в социалните медии политологът Огнян Минчев.

Партньорите на БКП в т.нар. Отечествен фронт са смазани в следващите три години. За 2-3 седмици след 9 септември, в България без съд и присъда са избити между 20 - 30 000 души, под претекста, че са "фашисти". На практика са унищожени хората, които представляват определена част от българския обществен елит - не само кметове, полицаи и други представители на властта, но и заможните хора, свещеници, интелектуалци.

Установена е безразделна власт на сталинистката колониална администрация - БКП - в България. Прекратява се съществуването на независима българска държава. За почти половин век България функционира като сателит на Съветския съюз. Унищожаването на българския национален елит и репресивният тоталитарен режим доведоха до разгром на българската нация, от който тя не може да се възстанови и до днес - 28 години след рухването на режима.

Феномените на посткомунистическата разруха - грабежът на стопанството и държавата, принудената масова емиграция, допълнителното рухване на ценности, идентичност и вяра в националната общност са в голяма степен следствие от продължилото управление на страната де факто под контрола на комунистическите тайни служби, трансформирали се в система на олигархичен контрол над стопанството и държавата. Този контрол се осъществява отново чрез сътрудничеството с постсъветската руската енергийна олигархия и авторитарна държавна система, чрез корумпиране на българските институции и чрез осуетяване на реформистките импулси на българското общество и обществено мнение. Необходима е стратегия на национално обединение и постъпателно развитие на факторите за възраждане на българската национална общност, ако не искаме датите под комунистическия държавен герб - 681-1944 г. - наистина да се окажат началото и края на българската държава и независимото ни национално съществуване.

*ФАКТИ е готов да публикува други материали за 9 септември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обективен

    50 13 Отговор
    Като чета такива статии излиза едва ли не че само в България е имало комунизъм.
  • 2 Другар

    33 27 Отговор
    Дааам и това е основата и самото начало на БСП,те дължат много отговори и извинения за своето житие,битие и престъпно начало,но това беше само началото,пика на престъпленията им бе по време на приватизацията,нали така госпожо Нинова?
  • 3 МАТРИЯЛА

    30 9 Отговор
    Е КОФТИ....МАТРИЯЛА.....
    В ЦЕЛИЯ ИЗТОЧЕН БЛОК ИМАШЕ КОМУНИЗЪМ....

    Коментиран от #13, #54

  • 4 въпрос

    47 14 Отговор
    Минчев кажи за феномена Мина Стайков и Ветко Арабаджиев

    Не се занимавай със държавата между 1944-1989 - тогава такива "феномени" вямаше

    Коментиран от #7, #45

  • 5 българче

    46 20 Отговор
    Честит празник, българи! По изключение и огнян минчев може да празнува - и предателите имат право на радост!
  • 6 1944

    28 36 Отговор
    съветският съюз обявява война на българия, която до този момент не води военни действия срещу червената армия. германската армия се е изтеглила от наша територия. военните извършват преврат, давайки властта на лумпените от село. никаква пролетарска революция не е имало. не е имало и фашизъм, което е научно доказано. акциите на шепата партизани срещу кметства и мандри са чиста проба криминални престъпления и вътрешен тероризъм. за сметка на това народната власт избива най-много свои български граждани в цяла европа. в пъти повече отколкото съдът в нюрнберг осъжда на смърт. унищожена е интелигенцията на държавата. а сега величаем червени недораазумения като джагаров, пеньо пенев, левчев, светлин русев, вежди рашидов, стефан данаилов, бойко, доган, радев и ..... край нямат.

    Коментиран от #30

  • 7 1944

    24 24 Отговор

    До коментар #4 от "въпрос":

    и тогава имаше милионери с престъпен произход но парите. но или си малък и не знаеш, или си от село и си чел само работническо дело.

    Коментиран от #50

  • 8 Газдов

    23 6 Отговор
    Важното е, че комунистите не помнят датата 9.09, ама предателите я помнят.
  • 9 среднощен

    24 17 Отговор
    Национална трагедия, това е 9-ти септември! Тя обаче има своите логични причини!? Нека първо да намерим отговор за жертвите на ЗЗД и ЗЗН..!? На по-достъпен език казано, защо бяха убити децата от Ястребино...!? Безумието човешко има своите по-дълбоко корени! ФАКТ!

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 среднощен

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "среднощен":

    ...по-дълбоки корени...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ПРАВ СИ..

    42 4 Отговор

    До коментар #3 от "МАТРИЯЛА":

    И В ПОЛША...ЧЕХОСЛОВАКИЯ...УНГАРИЯ.....МИНА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ И ИМАШЕ КОМУНИЗЪМ...
    АМА..КЪДЕ СА ТЕ...КЪДЕ СМЕ НИЕ....
    КОФТИ МАТЕРИАЛ...95 %....

    Коментиран от #62, #86

  • 14 Снайперист

    13 11 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 15 Мъка

    27 15 Отговор
    Публикувано във факти.бг:

    На практика са унищожени хората, които представляват определена част от българския обществен елит - не само кметове, полицаи и други представители на властта, но и заможните хора, свещеници, интелектуалци.

    Установена е безразделна власт на сталинистката колониална администрация - БКП - в България. Прекратява се съществуването на независима българска държава. За почти половин век България функционира като сателит на Съветския съюз. Унищожаването на българския национален елит и репресивният тоталитарен режим доведоха до разгром на българската нация, от който тя не може да се възстанови и до днес - 28 години след рухването на режима.

    МинЖДев, МинДЖев, пРЕСтитутко соросоидна, ти от къде се пръкна, че се плюнчиш като "морален стожер"?! Интелигенция било имало! Добре, че те изучиха "комунистите" да не гониш говедата с кривака. Разгром било! 28 години рутите и крадете "разгромената" държава и още не можете да я довършете гадове некадърни.

    Коментиран от #18

  • 16 свинята

    18 2 Отговор
    кога сме били независима държава

    Коментиран от #26

  • 17 месара

    11 18 Отговор
    другарката "истина" нинова дали се прибра от СПА семинара? с нетърпение чакам речта и по случай комунистическия празник, за козичките и прасенцата!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ристе

    17 28 Отговор
    9-ти септември трябва да се обяви за ден на национален траур, останалото на всички е ясно. Ден на срама, национолен позор и начало на разделението ни като нация.

    Коментиран от #38

  • 20 eddim

    31 8 Отговор

    До коментар #10 от "Баси":

    В началото на 1990-та година, връщайки се от един митинг срещнах бай Ставри - бивш затворник от Белене, където попада заради антикомуническите възгледи. Попитах го що човек като него не е на митингите.
    Той ми каза следното :
    "Виж момче! Не знам дали си забелязал, но всички истерични антикомунисти и русофоби принадлежат на три основни групи.
    Група 1. Това са хора пряко свързани с комунистическата власт - комунисти, партийни функционери, комсомолски секретари, агенти на ДС, техни доносници и всякаква подробна измет.
    Група 2. Децата на горната група.
    Група 3. Хомосекоалистите.
    Та аз момче нямам работа нито при едните, нито при другите, нито пък при третите."
    Та аз години по-късно си спомням неговите думи и разбирам колко е бил прав. Щото до сега не съм срещал "истеричен антикомунист", на който да знам битието и да не се окаже представител на една от трите основни групи.

    Коментиран от #24

  • 21 Джудже

    19 7 Отговор
    А авторът да вземе да си корегира данните за избитите след 9, че ми идва в повече. България да не е Франция бе.Навремето комунистите ни заблуждаваха за избитите преди 9, а сега кой и защо го прави?

    Коментиран от #27

  • 22 Отечествен фронт

    23 10 Отговор
    На 9.Септември или ,,Видов ден" е отговор на зверствата извършени от офи.Власт от 1823-1944! И на техните ятаци!! Чистка на фашисти и техните ятаци е имало в цяла Европа ! Италия,Франция,Испания, Германия , Австрия и др.!! Само обаче в България се осъждат присъдите издадени от антифашистите!!

    Коментиран от #60

  • 23 Не разбрах

    18 7 Отговор
    И като как след тези зловещи констатации в статията на ФАКТИ България е била в челните десетки по много показатели - култура, икономическо развитие, стандарт на живота?

    Коментиран от #43

  • 24 Само питам

    7 18 Отговор

    До коментар #20 от "eddim":

    А бай Ставри казал ли ти е какви са истеричните комунисти и русофили?

    Коментиран от #33

  • 25 Партизан за бой се стяга

    27 11 Отговор
    Дата след която България от германски се превърна в съветски сателит. Факт са избитите невинни хора, но защо трябва да имаме амнезия за зверски избитите царско време, или колко народ измря и беше прокуден от псевдодемокрацията докарала народа до бедност. Факт е че живеехме супер , без лишения през соца , имаше приятелство, човещина ..... а държавата не мачкаше обикновенния човек , наред с хилядите простотии които трябваше да търпим. Затова честит празник , а младите да не вярват на приказките на соросоидните платени драскачи!

    Коментиран от #88

  • 26 НАТО ВЕЦ

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "свинята":

    Първо и второ Български царства.
  • 27 СссереМ

    12 21 Отговор

    До коментар #21 от "Джудже":

    Наистина трябва да коригира цифрите,защото избитите са стотици хиляди,а милиони са ограбени и прокудени като жилищата са им дадени на кирлясалата цървена армия.
  • 28 eddim

    12 3 Отговор
    Уви за сегашните не знам, но тия при "татово време" бяха същите като сегашните антикомунисти и русофоби. Като мисловни и интелектуални братя близнаци. И за едните и за другите съществува само една и единствена истина. Тяхната. Всяко друго мнение се приема на нож. Но какво да се прави . . . ГЕН.

    Коментиран от #32

  • 29 Зиги

    22 5 Отговор
    Към днешна дата, на България и е нужен точно такъв преврат и нов народен съд, като пред него да отговарят всички български политици, довели България до сегашното й положение. Трябва да бъдат съдени като убийци, предатели и най вече за геноцид върху българския народ. Не съм комунист, нито фашист, но не смятам че и сегашното управление е правилнно. То понеже е розово положението, затова майките са с черни знамена пред парламента......
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Коментатор

    8 21 Отговор
    Една от най-черните дати в българската история! Комунизмът съсипа страната и унищожи духът на българите. Последствията от това са добре видни днес.
  • 32 Само питам

    9 18 Отговор

    До коментар #28 от "eddim":

    Истеричните русофили са най-голямото проклятие за България. Защото тяхната духовна родина е Русия и руските интереси са над всичко.

    Коментиран от #35, #40

  • 33 Джудже

    7 4 Отговор

    До коментар #24 от "Само питам":

    Ти да не се индетифицира с някоя от тези групи?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 eddim

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Само питам":

    Е, аз ти това ти обяснявам. Поставям и едните и другите под един знаменател. Щото не виждам особена разлика в начина на мислене на русофоби и русофили, комунисти и антикомунисти. И едните и другите са болни хора. Бил съм обект на неистова злоба заради изразено мнение различно от тяхното. Най-вече щото не виждам света в черно - бели цветове като тях.

    Коментиран от #44

  • 36 Мизирабъл

    23 7 Отговор
    Честит Празник на всички нормални хора! Ако сега работеше социалистическата правосъдна система, Шайката , Винету и Цецо отдавна да са осъдени не за това че станаха милиардери, а за това че докараха 90% от народа до невиждана мизерия,престъпност и беззаконие .Направиха младите хора мучащи елементарни същества без ценностна система и идея за живота.Честит Празник!
  • 37 Комуниста

    19 10 Отговор
    Българите колкото пъти се хващат с Германия влизат в катастрофа както и сега само по времето на Социализма имаше разцвет и икономическо развитие иначе префи 1944.икономика цехове за вълна селско стопанство нищо по -различно от съседните държави инфраструктура от преди освобождението и въшки колкото душата ти ще!!! Комунистите в България докараха прогреса и индустрялизацията на иначе западналата балканска държава!!

    Коментиран от #80

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Джудже

    5 7 Отговор

    До коментар #32 от "Само питам":

    То истеричните русофили сте няколко, които от такава бясна русофобоя не се усещате, че вече сте минали границата и де факто не плюете Русия, а я величаете.
  • 41 Щайнер

    4 9 Отговор
    Русофили и русофоби , вие се провалихте и вашето време свършва , за узурпирането на Европа и гоненията срещу невинните нацисти ще бъдете натикани зад решетките . Хитлер ще остане в историята като единствения спасител , който беше предаден от страхливците , а вас ще ви споменават само червеите
  • 42 историк

    11 22 Отговор
    Направих си труда да се запозная с криминалната част от соца и сега.През 60-те до 80-те години по сводки на МВР броят на тежките престъпления е между 220 до 270 умишлени убийства.През последните 10-15 години броят на умишлените убийства е 120 до 150.
    Изводът е, че репресивният апарат на Тодор Живков не създава предпоставки за по-добри показатели от сегашното поведение на бг. власти.Създадава се обаче впечатление, че сега е по зле от този период и това е благодарение на криенето на фактите и липса на публичност, която е характерна черта за демократичните общества.
    По отношение на финансовото положение едва в края на 80-те заплатите достигат 100лева за 80% от населението, пенсиите са около 30лв до 40лв.Тук-таме има заплати около 300лв. на докери, миньори, тираджии.Постоянен дефицит на чужди стоки, автомобили, които са скъпи на фона заплатите, за стоки характерни за потребители на т.н "средна класа"*(западния модел), който липсва тук.Имаме 2000 каймак, 200 000 номенклатурчици и 8 милиона рая ниски социални слоеве

    Коментиран от #49, #51

  • 43 ще ти подскажа

    5 10 Отговор

    До коментар #23 от "Не разбрах":

    На базата на какво е тази твоя констатация,ако е твоя разбира се?Понеже е мнооооого дълго за обяснаване,ще ти дам само 2 джокера.1.България финишира ''златният си период'' с 8 милиарда външен дълг.Само че тези 8 милиарда не са сегашните 8......калкулатора и ще разбереш.2.Малко след този период се наложи да бъде направена шокова финансова терапия-1/10 !!!!Т.е. лягаш си със 100 лева,събуждаш се с 10.ЗА РОДИНУ!!!!!Долари,молари-забрави.Никой нямаше право да притежава по онова време ''вражеска валута''.

    Коментиран от #56

  • 44 Само питам

    4 11 Отговор

    До коментар #35 от "eddim":

    Ти не разбра ли, че русофоби няма. Всеки, който е против агресивните р е ски имперски интереси е нар ман от руснаците и техните слуги "русофоб".
  • 45 сноу

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "въпрос":

    Че как да ги коментира ,нали и те му наливат всяка сутрин бозичка а и да са само те..Такава армия от алчни измамници и ненаситни хиени...та от който и да започнеш, няма скоро да свършиш.
  • 46 Българофил

    7 12 Отговор
    На 9- ти септември 1944 тъмните сили побеждават здравия разум! Пролетарии от всички страни, извинявайте!
  • 47 СпасЪ

    10 0 Отговор
    Разделението на религиозна, партиина или етническа основа е основното оръжие на алчните за пари, власт и влияние. Кому е нужно това? Човекът е най-съвършеното същество на тази планета, което ще се самопогуби от собствената си алчност и глупост. След някоя и друга година, когато намалеят ресурсите, ще започнем да се самоизяждаме, ако преди това природата не се е самопочистила от нас.
  • 48 СтарТИРаджия

    9 12 Отговор
    Статията е много точна. Чисто и сбито описание на фактите и последствията от тях! Без дори да се вниква в значението на политическите термини и да се разсъждава, кой какъв, и кога е бил, а и дори, ако приемем, че въпросната еднопартийна система се е опитала да бъде полезна! Предишната система ни еб. мамиц.та, като нация и народ - факт! Дори и да зарежем икономическият фактор. Страшното е, че продължава да работи "под прикритие" - още един факт! Над 50 % от стратегическите инвестиции на Балканите продължават да са руски - трети факт! Каква демокрация, какъв капитализъм ни тресат?!
  • 49 НКВД

    12 8 Отговор

    До коментар #42 от "историк":

    Я се скрий! По времето на соца вратите не се заключваха и не е важно колко лв.взимаш а какво можеш да си купиш с тях за тристаен парното беше 20 лв.до дупка радиаторите а западна бракма винаги е могло да си купиш втора ръка!!

    Коментиран от #58, #66

  • 50 гост

    5 10 Отговор

    До коментар #7 от "1944":

    Прав си такива като Станишката ги водеха на училище със служебен Мерцедес или Волга ги приемаха със предимство във всяко учебно заведение.
  • 51 Пешо

    13 5 Отговор

    До коментар #42 от "историк":

    Това са пълни глупости. Всеки живял по времето на бай Тошо помни сигурния и спокоен живот. А на сегашната статистика не вярва никой - няма инфлация, а всичко поскъпна? Как става това?
  • 52 гост

    10 3 Отговор
    На Девети септември 1944 е станало това което стана на Десети ноември 1989. През 1944 десетки хиляди хора почервеняха,през 1989 същите почервенели,посиняха.Няма да коментирам последствията от двете дати.
  • 53 Историк

    5 8 Отговор
    Каскетите да проверят, информацията е вярна.
    Това, че не се е говорело не значи статистиката е грешна, населението е същото, като сега.
    Битовите кражби не съм проверявал, какво е съотношението със сегашното положение
  • 54 гост

    7 9 Отговор

    До коментар #3 от "МАТРИЯЛА":

    Кофти е материала защото комунягите са избили интелигентните,елита на държавата ,какъв материал искаш да се роди от кофти материал!!!!
    То от кофти порода коне хубав състезателен кон може ли да се роди?
  • 55 Коментатор

    10 14 Отговор
    За всички тук, които толкова много милеят за комунизма... Комунизмът съсипа страната, колкото и да си мислите, че е било рай. Защо? 1. Превърна работливия българин в ратай на комунистическата върхушка като му национализира собствеността. По този начин 2. По изкуствен път превърна селянина в работник. Принуди хората да напуснат родните си места и да отидат в градовете. Разруши семейства и домове, и разкъса традиции. 3. Възпита нагаждачи и мошеници. За недоволство към властта и дума не можеше да става. Възпитаваше се идолопоклонничество не само към партийните величия, но и към чужда държава, което унищожи достойнството на българите. 4. Възпита крадци. Спомняте ли и израза "от държавното по-сладко няма". 6. Възпита безотговорност с общато собственост и мързел. 7. Ограничи свободата на хората в максимално поносима степен - липса на свобода да се пътува. Закрепости българите със гражданството в определен град. По този начин ограничи мирогледа на българина да не би да разберат, че комунизмът е бич за народа. 8. Съсипа гордостта на нацията като превърна страната в колония на чужда държава. Дали е имало алтернатива е друг въпрос. 9. Съсипа изконни български стопански традиции. 10. Построи градове-гета. Инищожи българското село.
    Всичко това, вкупом, разруши национални традиции, поквари народния характер. Промени българина дотолкова, че създаде друга идентичност и изтъргна народа от корена му. Замислете се състоятието на обществото сега на какво се дължи.
  • 56 Пешо

    10 3 Отговор

    До коментар #43 от "ще ти подскажа":

    А какво докара демокрацията? Лягаш си с 1000 лева и се събуждаш с 1 лев? Осем милиарда дълг и огромна държавна собственост и работеща мощна икономика (на 27—мо място в света). А сега - в пъти по-голям външен дълг и икономика на африканска страна и разграбени държавни имоти.

    Коментиран от #71, #74, #75

  • 57 историк

    5 5 Отговор
    доклад на Народната милиция от 1989 година, според който за един месец са регистрирани 20 умишлени убийства, 9 опита за убийства, 10 изнасилвания, 11 грабежа, 57 кражби на обществено имущество, 300 кражби на лично имущество, 9 самоубийства и 1 блудство. През 80-те години са се случвали по 250 убийства на година, което е два пъти повече от сега, каза Тодоров. Имало е и огромни злоупотреби с държавни средства в рамките на 55 000 – 120 000 лева.

    Прочети още на: https://www.bgonair.bg/provokativno/2017-09-11/prestapnostta-prez-komunizma-provokativno-epizod-61-chast-1Z2

    Коментиран от #92

  • 58 Преживял

    6 8 Отговор

    До коментар #49 от "НКВД":

    Не зная на колко години сте,но явно не сте съвременник на ужасните комунистически години!Стара западна "бръкма" не можеше никой да си позволи от НЕ БОГОПОМАЗАНИТЕ,защото митото беше 200% след оценка на държавната митница,а ако си позволиш този лукс,вечерта на вратата ти цъфват поне 2ма чичковци с шлифери и те поканваха за "справка" с тях!

    Коментиран от #76

  • 59 гост

    9 1 Отговор
    Във всеки строй има хубаво и лошо.Нека всеки да сложи на кантара хубавото и лошото до 1989 и след това та до днес.Всеки да си направи извода.
  • 60 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #22 от "Отечествен фронт":

    Опааа това от читанката по история ли го научи фашистки рижими е имало само в Италия и Испания а в Германия е бил Национал Социалистически режим,за това едно време ни учеха че навсякъде е имало фашизъм защото у нас режима беше Социалистически направи си извода!!!!!!
  • 61 Комуниста

    10 4 Отговор
    Произведенята на Елин Пелин ,, Андрешко" и на ,,Браздата" най- хубаво описват годините преди 1944г.!!! Само соросите да не вземат да обвинят и Елин Пелин че е бил комунист!
  • 62 Да!!Ама не!

    3 7 Отговор

    До коментар #13 от "ПРАВ СИ..":

    Шумкарите бяха при нас!!Където имаше шумкари,сега има огромни къщи с високи дувари.....
  • 63 гост

    4 2 Отговор
    Да не си дете на партиен секретар,ятак или партизанин?
  • 64 Манфред

    4 4 Отговор
    Помня кога то пред ЦУМ седяха чисто нови коли Опел Капитен за продажба.Много рядко някой се осмеляваше да купи.Имаше страх от
    чичковци с шлифери за "справка" с тях
  • 65 историк

    2 6 Отговор
    http://desebg.com/2011-01-13-09-25-08/1922-2014-07-28-07-45-07

    Засекретен доклад на Народната милиция
  • 66 охлюв

    2 5 Отговор

    До коментар #49 от "НКВД":

    Ти не си бил роден тогава щом пишеш такива глупости,тогава западен автомобил можеше да си внесеш само ако платиш мито 200 процента
    спрямо цената на нова Волга ,а тя струваше около10 000 лева,

    Коментиран от #67

  • 67 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #66 от "охлюв":

    С това убийствено мито се обезмисляше вноса на кола.
  • 68 кучето шаро

    8 2 Отговор
    Огнян Минчев: До 1989 г. редовен член на Българската комунистическа партия (БКП), асистент в катедра „Научен комунизъм“ на Софийски университет „Климент Охридски“.
  • 69 Манфред

    3 0 Отговор
    Партийните другари прилагаха хитрини с вноса на коли.Когато си докарваха от чужбина нови Мерцедеси,Опели,Мазди и т.н.,изкарваха постановления за безмитен внос.
  • 70 стоян георгиев

    2 7 Отговор
    немога да повярвам че факти публикуват такава статия!!!!!ако го правиха по-често руските ватници отдавна да са напуснали този саит.
  • 71 СеСеСере

    3 6 Отговор

    До коментар #56 от "Пешо":

    Много си прост.
  • 72 СссереМ

    6 5 Отговор
    Aмерика има най-хубавите празници ! A никой не знае за този 9ти септември.
  • 73 СеСеСере

    3 9 Отговор
    Чакам с нетърпение всички комуняги да измрат!
  • 74 ще ти подскажа

    3 1 Отговор

    До коментар #56 от "Пешо":

    Пешо,в горния пост обясних,че е много дълго за обясняване.А истината е,че е невъзможно за ПРОУМЯВАНЕ случилото се.Няма нормален човек,който да проумее,камо ли да приеме какво всъщност се е случвало.Никаква демокрация не е идвала.И на теб два джокера-1.-ПЕРЕСТРОЙКА 2.-НЕЖНА РЕВОЛЮЦИЯ,а не примерно Беленета,Ловешки дзандани разни,и тем подобни над 400 на брой.
  • 75 Коментатор

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "Пешо":

    А сещаш ли се, че това го напраниха бившите комунисти и техните протежета, които и сега държат властта.
  • 76 охлюв

    7 7 Отговор

    До коментар #58 от "Преживял":

    Прав сте господине, 1986г.на 26 февруари бях на 23г чичковците с шлиферите ме прибраха понеже имах западна кола а (цялата рода мразеше комунягите), историята е дълга най-важното беше след 6 месеца когато ме пускаха още помня думите на лт. Узунов като ми връщаше паспорта"Помисли си дали пак ще караш западни коли". Всички блага бяха за миропомазаните а за нас останките !!!!!
  • 77 охлюв

    4 3 Отговор
    Апропо колата я бях купил от номенклатурчик с повредена скоростна кутия за 5000лева с помощ от родителите ми и бабите и дядовците!!
  • 78 VHS

    7 5 Отговор
    Аз не зная колко сте чели и какво сте разбрали ,но България до 09.09.1944 е била в топ 10 , в Европа като икономическо развитие. Държави като Холандия , Белгия , Норвегия и др. са били далече ,далече след нас , а сега МЕЧТАЕМ да сме там. До 50-те години на 20 век гъркините все още ни бяха прислужнички .В отчетите на конгресите на БКП бяхме на първо място по много показатели в света . След 45 г "народна власт " като се обърнахме на опашката се оказа че след нас няма никой , т.е. бяхме изпреварили само себе си . И след половин век "благоденствие " нашите майки , съпруги и сестри отидоха да слугуват на мързеливите и отвратни византийци .Толкова много бяхме благоденствали че другарите комунисти ни "наградиха " с купонна система .Не разбирам защо нормален човек все още приема този период за подем, напредък или като нещо положително . За мен този период е срам и назадък . За хубавите неща от тези години и пръстите на едната ръка са много .

    Коментиран от #95

  • 79 историк

    4 4 Отговор
    Каскетите да се насочват към градините след прочитане на линковете има земеделска работа, колци ще се вадят от доматито, сено се прибира.Работа колкото щеш в Българията
  • 80 Бесен Язовец

    4 7 Отговор

    До коментар #37 от "Комуниста":

    Само, че г-н комуняк, забрави май, че в този миг когато пуснахме ръката на германците и се хванахме с тойти русняци за ръчичка, загубихме една гоооляма част от територията на България, Западните покрайнини и Македония, които автоматически станаха сръбски, а по нататък югославски територии ! По късно, изкуствено създадената от тойти комуняки Югославия, както и тойто сесесере, се разпаднаха, ала наште територии така и си останаха чужди, драги ми каскете !
    Ето това "спечелихме" от как се фанахме за ръчичка с тойти русняци !

    Коментиран от #84

  • 81 гост

    3 6 Отговор
    Докато не измрат всички каскети , маскирани на "българи" , в България оправия няма да има , но и това скоро ще стане , живота си има железни закони и такива недоразумения като комунистите ги изчиства , макар и за малко да успеят да си покажат свинщините !!!
  • 82 СеСеСере

    6 3 Отговор
    Всички русофилчета да си спомнят есента на 1915г. Как ни нападат руснаците ,бомбардират Варна, битката край Добрич, така наречените ви братушки. Чакам с нетърпение комунистите да измрат.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Бесен Язовец

    7 4 Отговор

    До коментар #80 от "Бесен Язовец":

    Запаните покрайнини и Беломорска Тракия ни ги взимат през 1919г! А Северна Добруджа през 1913г.какво БКП търсиш какви 5 лв ????

    Коментиран от #99

  • 85 VHS

    4 4 Отговор
    Виждам че доста от вас придавате положителна роля на Русия. Аз мисля и мога да го докажа с факти че Русия от Освобождението до сега ВИНАГИ е действала в наш ущърб . За наша сметка покровителстваше Сърбия(Югославия). Ако някой мисли иначе , да каже в кой исторически момент тя ни е подкрепяла , била на наша страна или е заемала наша позиция . В днешни дни окупацията и заробването й продължават с още по-голяма сила. " Благодарение " на нея само сме губили - и територии , и човешки потенциал и злато и още цял " поменник " от материални и нематериални неща .

    Коментиран от #98

  • 86 Bubbles

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "ПРАВ СИ..":

    За другите държаво не знам, но най добрия ми приятел е унгарец, живее там и работи като полицай в Будапеща, та положението там е по зле от колкото в България що се отнася до финанси и заплати, техните са по-ниски от тези в България... ...или да кажем равни
  • 87 Bubbles

    4 2 Отговор
    И оня така наречен ЕЛИТ който са изтребили тогава е бил същия ЕЛИТ като днешния който не по-малко заслужава да бъде разстрелян.

    Честит празник на всички!
  • 88 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Партизан за бой се стяга":

    Партизанче, като тръгваш да сваляш властта с въоръжен бунт и мародерства, какво да чакаш? Погалване с перце ли? Виж законите по това време, които точно са се прилагали за платените от Съветите разбойници.
  • 89 VHS

    3 1 Отговор
    Някой се опитва да ни заблуждава и пише ПЪЛНИ глупости , че унгарците са по-зле от нас.Хубаво ще е поне сам да си вярва. Според статистиката, фактите са следните: За 2017 г БВП на Унгария - 58-мо място (117 065 милиона $ ) България-80-то място (50 446 милиона $ ) . На глава от населението за 2017г Унгария - 51-во място (15 531 $ ) България - 73-то място ( 8 064 $ ) . Ха сега, да видим кой живее по-добре . Като е толкова зле да имигрира в България , ще получава повече , а и морето ще му е без пари . Не зная кога си роден , но още по времето на соца унгарците си бяха доста по-добре от нас . За сега да не говорим . До сега не съм чувал за внос на унгарци , чехи , поляци и т.н. , но потока от България към Европа не спира .

    Коментиран от #90

  • 90 Bubbles

    4 0 Отговор

    До коментар #89 от "VHS":

    Статистики...
    Информацията която ти давам ми е дадена от човек който е УНГАРЕЦ, ЖИВЕЕ И РАБОТИ В БУДАПЕЩА.
    Ся на него ли да вярвам че едва връзва двата края и иска да бяга в Австрия или на теб с някакви измислени статистики?
    Ами ако ти извадя статистика че и България не е толкова зле какво би казал тогава?
  • 91 VHS

    3 2 Отговор
    За всички , които се прехласват по социализъма, бих им върнал само едно нещо от тогава и още на другият ден ще се молят да се върне ЛОШИЯТ И ЗАГНИЛ капитализъм -магазините .Явно паметта им е доста къса или въобще отсъства. Броят им бе 7-8 пъти по-малък(ако не и повече) , работеха до 18:00 тук там до 20:00 часа, а в събота до обяд ( и то не всеки) , в неделя почиват всички без един или два денонощни за един град от порядъка на Русе (някъде нямаше такива) . На въпроса ,имате ли еди какво си , отговора бе неизменно един -НЯМА . Да ви е честит социализъма , другари !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #94, #102

  • 92 НАТО ВЕЦ

    1 2 Отговор

    До коментар #57 от "историк":

    Ми тогава хората са си давали труда да "регистрират" престъпленията. Сега те оберат до шушка и "родната полиция" ти "вика" : "Ми то няма една минимална заплата. Какво да регистрираме?"
  • 93 Пиниза

    3 0 Отговор
    През 1964 г.,бай Тодор за да затопли отношенията с гръцките комунисти,изненадващо заяви,че се отказва от каквито и да са претенции за Беломорска Тракия,за което подписа договор с Гърция.Тогава през 1964г. Беломорска Тракия беше загубена за винаги.Гърците доволно потриха ръце.

    Коментиран от #100

  • 94 Betamax

    3 1 Отговор

    До коментар #91 от "VHS":

    То беше мъка,костваше време и нерви до като намериш нещо елементарно от което имаш нужда.
  • 95 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #78 от "VHS":

    Обиждането на други народи, особено пък съседски е явен признак за непознаване, собствено надценяване, грешно възпитание, в следствие на възприемането на определени политически норми и възгледи! И най-големият и отвратителен проблем на балканските народи и до днес! Позор!!!
  • 96 Айхман

    3 0 Отговор
    Забележете,от 1919г. до 1964г. гърците не бяха пострили нищо в Беломорска Тракия.Явно им е билио в шише.Ще остане ли тяхна или не.
  • 97 VHS

    0 2 Отговор
    Че иска да отиде в Австрия го разбирам ,(това е друга бира) не отива в Русия или България. Стандарта между двете държави никога не е можел да се сравнява . За живота в дадена държава може да се съди обективно, само и единствено по БВП на глава от населението .Ако знаете друг метод ще се радвам да го науча . Но да се пише че са по-зле от нас идва малко в повече .
  • 98 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #85 от "VHS":

    Иначе тук си абсолютно прав, за разлика от омразата в първия ти пост!
  • 99 Бесен Язовец

    3 0 Отговор

    До коментар #84 от "Бесен Язовец":

    Чул си ти звън, ала не знаеш, дали е отвътре, дали отвън.....
    През периода 1941-1944 година съгласно споразумението между правителствата на Германия и България Западните покрайнини са присъединени към България за административно управление до края на войната. Една част от избягалите в България българи се завръщат по родните места. Българската администрация открива българските училища, а българските имена на населението са възстановени.
    Но след края на ВСВ, съгласно Парижкия мирен договор от 1947 година Западните покрайнини остават отново в границите на ФНР Югославия. Периодът на българското администриране на Западните покрайнини от 1941 до 1944 година се заклеймява от югославската администрация като период на „българската фашистка окупация“. И днес, на българите в Сърбия им се внушава, че през този период те принадлежат към „окупаторите“, а по времето на Милошевич са обявени и за „агенти на НАТО“ На българите от Западните покрайнини, съгласно новата конституция на ФНРЮ след 1944 г. се гарантират човешките и национални права. В училищата преподават български учители. Но всичко това продължава само до 1948 година, когато настъпва рязко влошаване на българо-югославските отношения, поради разрива между Тито и Сталин !

    Коментиран от #101

  • 100 груйо

    1 1 Отговор

    До коментар #93 от "Пиниза":

    Нема друга държава като Бг,която да граничи сама със себе си.
  • 101 Първан

    1 0 Отговор

    До коментар #99 от "Бесен Язовец":

    Ти май сам себе си коментираш
  • 102 Bubbles

    2 2 Отговор

    До коментар #91 от "VHS":

    БАХАХАХАХАХАХАХ МАгазините били малко, пък нямало нищо...
    Ми имаше си, не беше много но беше КАЧЕСТВЕНО - Купуваш сирене ядеш сирене, купуваш кашкавал ядеш кашкавал, купуваш кренвирш ядеш МЕСО(бях малък и ги ядех сурови без хляб бяха супер вкусни, сега ги печеш, пържиш вариш и пак не се ядът) и т.н.
    Сега влизаш в магазина той пълен, цените космически, качеството никакво - Купуваш сирене - ядеш вода и палмово масло, купуваш кашкавал ядеш сухо мляко, палмово масло и куп емулгатори.
    Кренвирша не искам да го коментирам, знам само че че мой приятел и комшия в България работеше в завод в който се правеше една известните марки кренвирпи и други колбаси и той и до днес колбас НЕ ХАПВА.
    Дори месото в повечето случаи е СТАРО понякога на МНОГО ГОДИНИ и се инжектира с най различни химикали, после боядисва и пълни с вода за да изглежда прясно.
    Всичко както храни и напитки така и останалите стоки които купуваме се произвеждат от възможно най ниско качествените суровини за да се намали производствената цена до минимум а после се блъскат стотици проценти надценки за да може ненаситните търгаши(втч и производителите от заводите) да си пълнят гушите.

    А колкото до работното време на магазините тогава и сега - Нека ти кажа че тук във Франция която никога не е била в комунистически режим всички магазни работят максимум до 20:00 часа, рядко до 20:30, а в Неделя не работи нито един, дори Най големия мол в града в който живея - Евралил е затворен, Фнак и всичко останало с

    Коментиран от #103, #113

  • 103 Bubbles

    1 1 Отговор

    До коментар #102 от "Bubbles":

    ...дори Най големия мол в града в който живея - Евралил е затворен, Фнак и всичко останало с изключение на заведенията.
    Накратко ако не си си напазарувал през останалите дни можеш да си пукнеш от глад ако не идеш на заведение.

    Обаче да, ти ревеш щото тогава е нямало банани нали?
  • 104 VHS

    0 1 Отговор
    До коментар №95 Аз имам нужното възпитание , култура и най-вече информация . Просто съобщавам факти от сборни мнения на хора работили и почивали там . А това че се държат отвратно с българите работещи там го знаят и децата. Не знам кой натрупа астрономически външен дълг(вследствие на злоупотреби) и ако не бе опростена голяма част от него какво следваше. Набавяне на малко информация, какво се случва в териториите с българско етническо население може и да промени мнението ви .Ние също вече не сме толкова работни вследствие на соца.

    Коментиран от #106

  • 105 Румелиец

    2 4 Отговор
    Кошмарът 1944 г. След тази дата в българияняма народ ,до такава степен е подтиснати и тероризирани че не могат да различат черното от бялоъо.
    Тотална олигофрения и деградация на човешкото същество.
    Сега всеки може да кандърсва ( навие излъже) само за едно кебапче .
    Е заслужаваме си управниците , хамелеони от непознат вид.
    Е неможе чак толкоз да сме примитивни???
    Знам че няма да ви хареса моето заключение но фактите го показват и доказват.

    Коментиран от #108

  • 106 Betamax

    1 2 Отговор

    До коментар #104 от "VHS":

    Заблуда е да се смята,че българина е работлив.Никога не е бил работлив.Особено днес.
  • 107 VHS

    1 1 Отговор
    До коментар №105 Аз не коментирам нито качество, нито работно време в Европа, нека да не бъркаме двата щата . И ние сме ходили по Европа и имаме някаква идея как е там. А за качеството по време на соца моля да не ме открехвате вие . Тъщата бе технолог в хранително-вкусовата промишленост а съм бил на много бригади в същата. Благодарение на тях доста неща от менюто ми отсъстват.

    Коментиран от #109

  • 108 Bubbles

    1 1 Отговор

    До коментар #105 от "Румелиец":

    Мдаааа теб сигурно олигофренията и деградацията те държат още от тогава...
  • 109 Bubbles

    1 2 Отговор

    До коментар #107 от "VHS":

    Ок приемам забележката...
    И все пак качеството тогава беше по-високо от сега(лично мнение).
  • 110 VHS

    0 1 Отговор
    Сори малка грешка ДО КОМЕНТАР №102.
  • 111 VHS

    2 0 Отговор
    И сега има много качествени стоки но цените .... Лично моето мнение е че и това ще се оправи но докато има такива , които купуват салам по 2 ,49 лв. за 1 кг,(на някой от тази цена и моите котки се мръщят) ще е трудно. Купувам си газирана минерална вода 1,5Л за 0,85лв. , а до нея" кола" 2,5Л за 0,49 лв. Докато не си търсим и отстояваме правата като циганите .... В белите държави ако не си доволен от магазина , лепваш стикер ,който много трудно се маха и за някой това е край на мача . За да се случи това е нужно наличие на така нареченото гр. общество .
  • 112 VHS

    2 1 Отговор
    А АКО НА НЯКОЙ ТОЛКОВА МНОГО МУ ЛИПСВА СОЦА МОЖЕ ДА ПОЖИВЕЕ В КУБА, КНДР ИЛИ РУСИЯ И ДА НИ СЕ ПОХВАЛИ ПОСЛЕ. АМА ПУСТО ВСЕ КЪМ ЕВРОПА И САЩ ГИ ТЕГЛИ. ЗА НОСТАЛГИЦИТЕ- ДА ПРИПОМНЯ ЧЕ ПО ВРЕМЕ НА СОЦА БЪЛГАРИЯ ПРЕЖИВЯ ТРИ ФАЛИТА . ТОЗИ ФАКТ СЕ ОТРИЧА ЕДИНСТВЕНО САМО ОТ БКП. АКО СА ЖИВЕЛИ ТОГАВА ДА СИ ПРИПОМНЯТ СИТУАЦИЯТА В ДЪРЖАВАТА АКО МОГАТ И ИСКАТ.СТРАНАТА БЕ УПРАВЛЯВАНА ОТ НЕГРАМОТНИ ИЛИ ПОЛУГРАМОТНИ ПОЛИТИЦИ . В ЦК НА БКП НЯМАШЕ НИТО ЕДИН, КОЙТО ДА Е УЧИЛ КОГАТО МУ Е БИЛО ВРЕМЕТО И ДА ИМА ДИПЛОМА ПРЕСТИЖЕН УНИВЕРСИТЕТ. С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ БЕ САМО А. ЛУКАНОВ Л.ЖИВКОВА И ЗА ДРУГИ НЕ СИ СПОМНЯМ. ОСТАНАЛИТЕ БЯХА ЗАВЪРШИЛИ ПЪРВИ КЛАС ДО ГОЛЯМОТО МЕЖДУЧАСИЕ И СЛЕД ТОВА ПАРТИЙНА ШКОЛА.НЕ ЗНАЯ ЗАЩО НЯКОЙ СИ МИСЛИ ЧЕ С ТАКАВА СГАН МОЖЕ ДА СЕ ПРОСПЕРИРА. В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ ОБИКНОВЕНО НАЧЕЛО ЗАСТАВА КАЙМАКА НА ЕЛИТА.
  • 113 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #102 от "Bubbles":

    Евтино ли? Кравето сирене беше 2.60 лв., овчето - 3.60 лв./ кг., олио - 1.00 лв./л., свинското около 4 лв., цигари БТ - 1.20 лв. При минимална заплата 120 лв. Евтино???
  • 114 Андрей Найденов

    2 2 Отговор
    Знаете ли,че през1944г.когато СССР обявява война на България само едно единствено българско военно подразделение в Силистра за кратко е открило стрелба срещу руската армия без да се стигне до нито една жертва.Загиналите руски войници на територията на България са 18души,повече от половината са усъдени и разстеляни за мародерство над Българския народ от самите тях,трима от нещасни случай най-вероятно са били пияни,ако не се лъжа 4ма се водят беследно изчезнали.Отдавна съм чел тази статистика но за мен руската армия е минала през България като на парад и не мога да разбера от какво точно са ни освободили?

    Коментиран от #115, #117

  • 115 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #114 от "Андрей Найденов":

    Освободиха ни от свободата.
  • 116 You

    1 0 Отговор
    на колко годинки си бил 1944г.,бе убавецо пухкав,че ги знаеш и помниш тези страхотии?От такива мазници на хората им се повръща.Ако се смени власта/което не е невероятно/ такива като тебе ще са в първите редици на плюещите по уродливата ни демокрация!
  • 117 056

    1 1 Отговор

    До коментар #114 от "Андрей Найденов":

    В Бургас има изтровени съветски войници с метилов спирт, който намерили във варели във фабрика Хемус. Че и паметник имат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове