29 Август, 2018 14:41 2 251 7

Путин смекчи пенсионната реформа

  • владимир путин-
  • пенсии-
  • реформа-
  • русия-
  • кремъл-
  • президент-
  • възраст

Кремъл се вслуша в народа

Путин смекчи пенсионната реформа - 1
Снимка: БТА/ AP

Руският президент Владимир Путин представи в телевизионно обръщение подробни предложения как да се смекчи пенсионната реформа, предаде „Ройтерс". Президентът посочи, че пенсионната възраст за жените ще бъде увеличена с 5 вместо с 8 години. При многодетните майки пенсионната възраст ще бъде 50-57 години.

Освен това Путин предложи с три години да бъде намален трудовият стаж, даващ право на предсрочно пенсиониране - съответно до 37 години за жените и до 42 години за мъжете, уточнява ТАСС. Повишението на пенсионната възраст няма да засегне работниците във вредни производства, както и коренните народи на север, предлага държавният глава.

Сред предложенията му е и да се увеличи двойно от 2019 година помощта за безработица за лица в предпенсионна възраст. В обръщението си Путин изтъкна, че решението за промяна на пенсионната възраст е отлагано с години и не е възможно да се отлага повече.

Президентът настоя за въвеждане на понятието предпенсионна възраст – 5 години преди датата за излизане в пенсия, в която работещите да получат допълнителна защита от уволнение. „Необходимо е да се предвиди за работодателите административна, че даже наказателна отговорност за уволнение на работници в предпенсионна възраст, както и за отказ за наемане на работници заради възрастта им“, каза Путин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вилхелм Буш

    8 0 Отговор
    Знае как се вари жаба.
  • 2 Реалист

    11 6 Отговор
    Старите номера с доброто и лошото ченге - сега медведа ке отнесе негативите а путьо са праи на готин. Нищо ново не могат да измислят ченгетата от кгб-то.
  • 3 юрист

    4 5 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Освен това Путин предложи с три години да бъде намален трудовият стаж, даващ право на предсрочно пенсиониране - съответно до 37 години за жените и до 42 години за мъжете, уточнява ТАСС....“ Как е в България?
    НАРЕДБА ЗА ПЕНСИИТЕ И ОСИГУРИТЕЛНИЯ СТАЖ изм. и доп. ДВ. бр.49 от 12 Юни 2018г. Раздел II. Пенсии за осигурителен стаж и възраст Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 16 от 2012 г., в сила от 01.01.2012 г., изм. - ДВ, бр. 23 от 2014 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2015 г., в сила от 01.01.2015 г., изм. - ДВ, бр. 17 от 2016 г., в сила от 01.01.2016 г.) Правото на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 и 2 КСО се придобива, както следва:3. от 1 януари 2018 г. - при възраст 61 години и 2 месеца за жените и 64 години и 1 месец за мъжете и осигурителен стаж 35 години и 6 месеца за жените и 38 години и 6 месеца за мъжете;“
    https://lex.bg/bg/laws/ldoc/-549442558
    Както се вижда, драконовските мерки на русия за ПОВИШАВАНЕ НА ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ СА ПО-ЖЕСТОКИ, ОТКОЛКОТО В БЪЛГАРИЯ!
    Така, че- изобщо НЕ МИ ХВАЛЕТЕ руската кочина!

    Коментиран от #5

  • 4 сладурче

    5 4 Отговор
    Президента Путин ,ще има и други мандати,тъй като е умен политик!Мисли за своите гласоподаватели,защото пак ще му трябват!!!!!
  • 5 jforfk

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    Не искам да споря от юридическата страна на въпроса, но да сравнявате избирателно и извадено от контекста не ми харесва. И е достатъчно некоректно. На първо място скоро у нас жените и мъжете ще се пенсионират на 65 години. А от статията се вижда, че в Русия това не е така. Жените на 60 години. Значи поне половината от населението на Русия е по-облагодетелствано от това у нас ... При многодетните майки у нас не знам да има някаква привилегия, можете да ме поправите ако има. А руските маже сепенсионират като у нас на 65. Е доколкото зная след 2-5 години. Допълнително. Публикувано във факти.бг: Необходимо е да се предвиди за работодателите административна, че даже наказателна отговорност за уволнение на работници в предпенсионна възраст, както и за отказ за наемане на работници заради възрастта им“, каза Путин. У нас да има нещо подобно, но . работодателите уволняват и хора в предпенсионна възраст. И даже не ги глобяват. Поне несъм чувал затакъв случай. Друго. Двойно увуличение на помощите за безработни в предпенсионна възраст. Дайте да видим подобен документ у нас. И не на последно място - Публикувано във факти.бг: Повишението на пенсионната възраст няма да засегне работниците във вредни производства, както и коренните народи на север, предлага държавният глава. Е у нас по-добре ли е? Къде са първа и втора катягория труд. Доколкото зная дори при сменен режим на работа включително нощни смени, труда е трета категория, ако не е дъпълнително вреден. А вие нощн
  • 6 jforfk

    2 0 Отговор
    Допълнение към 5. Там питах г-н Юристе, Вие нощни смени работили ли сте? Защото вярвайте, от личен опит го зная, не е приятно. Къде у нас е дефинирано понятието предпенсионна възраст? Не видях и предсрочното пенсиониране в Русия да е с намалена пенсия. Защото у нас е така. Но не претендирам, че съм чел всичко. Та като сравним всичко, без да гледаме от контекста, май не е по зле в Русия. И последно. В Русия вдигат възрастта едва в 2019, а у нас лица като г-н Нейков например смятат, че трябва да се вдигне до 70 години. А в Европа не знам друга държава, освен Русия, пенсионната възраст в 2018 година да е 55 год. жени и 60 год. мъже.
  • 7 Българин

    1 1 Отговор
    Умен политик.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания