Макрон: Орбан и Салвини, аз съм вашият противник

29 Август, 2018 15:39
13 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1302
Автор: Анатоли Стайков

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че унгарският премиер Виктор Орбан и италианският вицепремиер Матео Салвини с право гледат на него като основен противник в Европа по въпроса с мигрантите, предаде AFP.

"Няма да отстъпя пред националистите и тези, които възхваляват словото на омразата. Ако са видели в мое лице основния си противник, имат право", заяви той в Копенхаген в отговор на журналистически въпрос. Френският президент е на двудневно държавно посещение в Дания.

Макрон добави, че през идните дни и месеци ще трябва да бъдат взети решения по мигрантския въпрос, което предполага "сериозност и отговорно отношение", и призова европейците "да останат верни на ценностите си като правото на убежище".

Вчера в Милано Орбан каза, че Салвини е негов "герой", а Макрон - основен противник. Седем месеца преди европейските избори, на които се очаква това да бъде основна тема, Орбан обвини французите, че са "начело на политическите сили, подкрепящи имиграцията" и че той иска да спре нелегалната имиграция.