Украйна иска американски ПВО системи

29 Август, 2018 16:49
36 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2083
Автор: Денис Джамбазов

Украйна е направила официално искане във Вашингтон относно покупката на системи за противовъздушна отбрана на стойност $750 милиона за една единица за до три съответстващи военни системи за украинската армия, заяви посланикът на Киев в САЩ Валерий Чалий в ефира на „Радио НВ“, предава украинското електронно издание „Новое время“

„Нашите потребности за следващия период, според мен, са морското пространство и военновъздушното пространство; без това ние просто не можем да обезпечим отбраната на страната“, отбеляза дипломатическият представител.

Освен това Чалий е съобщил, че Украйна се интересува от безпилотни летателни апарати, противобатарейни радари и противоснайперски системи. Посланикът е добавил, че съответстващото искане е изказано на „най-високо ниво“, а именно на срещата на президентите на Украйна и САЩ в Брюксел, както и на срещите на украинската страна със съветника на американския президент по национална сигурност Джон Болтън.

Чалий е отказал да даде повече подробности по въпроса, позовавайки се на секретността на информацията. Изданието припомня, че през март т.г. Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на смъртоносно оръжие на Украйна, включително и 210 ракети и пускови установки Javelin на стойност 47 млн. долара, предаде „Фокус“.