Мексикански филмов герой: Ще оценявам честно

29 Август, 2018 18:46
1 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 609
Автор: Анатоли Стайков

Гийермо дел Торо се зарече да не проявява национални пристрастия като председател на журито на кинофестивала във Венеция, на който мексиканският режисьор Алфонсо Куарон е сред фаворитите в конкурсната програма, предаде Reuters.

"Аз съм председател на журито, не диктатор - каза Гийермо дел Торо на пресконференцията във Венеция, запитан дали няма да се изкуши да помогне на приятеля си да спечели голямата награда. - Важното е да сме зрели хора и професионалисти, които разглеждат филмите въз основата на това, което е на правоъгълника (екрана). Нищо друго." Той добави, че държавата, от която е филмът, няма значение.

Алфонсо Куарон участва в конкурсната програма с филма "Рома" ("Roma") - автобиографична драма, развиваща се в гр. Мексико от 70-те години на миналия век.

Заедно с другия лауреат на награда "Оскар" Алехандро Иняриту, те са известни като "тримата амигос" - мексиканци, станали значими холивудски режисьори.

В журито на кинофестивала във Венеция са също актрисата Наоми Уотс и актьорите Кристоф Валц и Тайка Уайтити.

Филмът "Формата на водата" на Гийермо дел Торо спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция миналата година.