30 Август, 2018 09:39 2 339 7

Експерти изтъкнаха 5 причини за трагедията край Своге

  • своге-
  • път-
  • катастрофа-
  • ремонт

Какво е актуалното състояния на пътя?

Експерти изтъкнаха 5 причини за трагедията край Своге - 1

"Забелязах, че условията за пътна безопасност в тази отсечка не са спазени. Бетонното съоръжение е изяло голяма част от пътното платно. Това нещо би могло да се реши с две стоманобетонови греди. Това е и една от основните причини за катастрофата. Втората причина е липсата на отводнителни съоръжения по пътното платно”, коментира в "Здравей, България" по "Нова телевизия" инж. Владимир Жиянски, пътен експерт и проектант, работил по виадуктите на "Витиня".

Той изтъкна и трета причина за инцидента, която се вижда с просто око. По думите му е редно асфалтовата настилка да има т. нар. набита фракция, която повишава сцеплението при всякакви атмосферни условия.

"Във всички опасни участъци в България трябва да има такова нещо”, допълни той. Особено внимание трябва да се обърне на мостовите съоръжения и виадуктите по магистралите.

„Четвъртата причина е, че поставената мантинела не върши никаква работа. В такива опасни участъци е редно да се сложат големи стоманобетонови блокове, които се наричат „Ню Джърси” и масово се прилагат в Западна Европа и в нашите съседки. За съжаление у нас все още няма задължението да бъдат поставени такива предпазни съоръжения. Ако ги имаше, автобусът нямаше да пропадне”, обясни инж. Владимир Жиянски.

Като пета причина той изтъкна субективния фактор.

"Не е нормално на шест месеца да се проверява техническото състояние на автобуса, а да не се провеждат курсове за шофьорите. В дадения случай шофьорът на автобуса е попаднал в нестандартна ситуация и при условие, че не е обучен, това е и крайният резултат”, на мнение е Жиянски.

"При полагането на асфалт трябва да се съобразяваме с натоварените условия по българките пътища. Инцидентът не би се случил, ако се бяха положили други технологии, които вече съществуват. Полимерите повишават качествата на асфалтовата смес”, обясни експертът в производството на асфалтови смеси Иван Стателов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    14 0 Отговор
    Един час разглеждах пътя в Гугъл заснет през 2012 година. Видимост прекрасна. Стеснение има и никой не би карал с голяма скорост. Шофьора който разказва в една статия, че синът му е спял на задната седалка с колан ли е бил в легнало положение ??? В дясно му е бетонната стена, но той е сякал завоя и не е избягал в дясно към стената !!! Рейса го удря в задната врата !!! В този момент е възможно шофьора на автобуса да се е мъчил да избегне удара и е свил в дясно където е урвата с мантинелата . НА 100% СЪМ СИГУРЕН, ЧЕ ПРИЧИНАТА Е КОЛАТА !!!

    Коментиран от #5

  • 2 гост

    6 0 Отговор
    И аз го мисля това
  • 3 Просия

    4 1 Отговор
    Тези 5 факта и без да си експерт са очевадни ! Проблема е ЗАЩО не се спазват... и то МАСОВО !!! Хората карат буквално по стъкло... НУЖНИ СА ДЕЙСТВИЯ, другото е губене на време....
  • 4 БЛЯ БЛЯ БЛЯ

    2 7 Отговор
    ПЕТ ПРИЧИНИ ДРУГ ПЪТ , ПРИЧИНАТА Е ЕДНА ЕДИНСТВЕНА , РАЗСЕЯН ШОФЬОР, А КАКВО Е ПОКАЗВАЛ ТАХОШАЙБАТА Е ЯСНО , ЧЕ ТАХОГРАФЪТ Е МАНИПУЛИРАН ДА ПОКАЗВА НИСКА СКОРОСТ, ДО 89год СЕ КАРАШЕ ПО ПАВАЖ, А НА ПАВАЖА СЦЕПЛЕНИЕТО НЕ Е ПО ДОБРО ОТ И НА НАЙ ЛОШИЯТ АСФАЛТ !
  • 5 СтарТИРаджия

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Плюс гуми!!! Изключително важни за автобуси и камиони: на двигателния мост! Масово се кара с китайци и регенерат. Каучукът им е под всякаква критика относно сцепление, в сравнение с изпитаните и качествени аналози - мишлен, дънлоп, бриджстоун и др. ИААА под чиято шапка са всички МПС с тегло над 3.5 тона и над 9 седящи места, в анонс с рисковите ни при лоши метеорологични условия пътища, трябва да ЗАДЪЛЖИ (според мен) транспортните фирми, да ползват на двигателните мостове на МПС-тата си само гуми от доказани производители! Ако трябва и по списък!!! Г-н Рановски, свършете нещо полезно още в началото на назначението си!
  • 6 Рамзес3

    0 1 Отговор
    До шофьорите! Не си мислете че ако купите гуми мишелин. дьнлоп.континентал и др.Че качеството е сьщото като на запада.За българия искат евтино и качесвено но няма как да стане.Евтино за сметка на материалите в продукта всичко е така всяка част в българия
  • 7 666

    0 0 Отговор
    Като цяло всичко е много комплексно.Собствениците на фирми за превоз не влагат нищо а искат само да печелят,ако се направи сериозна и обхватна проверка съм сигурен , че над 70 % от автобусите ще бъдат спряни, а за шофьорите да не говорим и при тях като всичко в този бранш е пълно мазало.А господата ,,милиционери'' да вземат малко да ги по-проверяват , защото те са едни от най- големите нарушители на правилата за движение,защото това е поредния случай и за съжаление ако не се вземат мерки няма да е и последния.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове