Last news in Fakti

30 Август, 2018 12:52 4 279 4

ЕС предлaга на Лондон безпрецедентно споразумение

  • лондон-
  • брекзит-
  • ес-
  • великобритания-
  • тереза мей-
  • доминик рааб

Твърде възможно е Великобритания и ЕС да не спазят самоналожения си краен срок за постигане на споразумение до октомври

ЕС предлaга на Лондон безпрецедентно споразумение - 1
Снимки: БТА/АР

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние потвърди желанието на съюза да сключи с Великобритания след Брекзит партньорско споразумение с безпрецедетен обхват за трета страна, предаде AFP.

"Готови сме да предложим партньорство, каквото досега никога не е имало с трета страна", заяви Барние на среща в Берлин с германския министър на външните работи Хайко Маас.

Това партньорство би се опирало на четири стълба: търговия, амбициозно споразумение за свободен обмен, конкретни споразумения в сектори от общ интерес, като авиацията и вътрешната сигурност, и външна политика и външна сигурност, уточни главният преговарящ на ЕС.

Според Барние тези елементи са предварително условие за всякакво бъдещо споразумение. "85 процента от работата" с британците вече е свършена, отбеляза той.

Германският външен министър подчерта, че евентуалното споразумение между Брюксел и Лондон при всички положения трябва да гарантира, че няма да има "твърда" граница между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

И Брюксел, и Лондон изразиха желание да не бъде възстановен граничният контрол на острова, поради опасения от политически напрежения. Всяка от двете страни обаче отхвърли досегашните предложения на другата по въпроса.

ЕС предлaга на Лондон безпрецедентно споразумение

Британският министър за Брекзит Доминик Рааб междувременно заяви, че е възможно Великобритания и ЕС да не спазят самоналожения си краен срок за постигане на споразумение до октомври.

Рааб все пак добави, че остава "упорит оптимист", че ще има постигнато споразумение преди излизането на Великобритания от ЕС на 29 март догодина.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    13 1 Отговор
    ЕС пак се надупи. Този път на Великобритания. Само джендари ли са в ЕК, няма ли поне един мъжкар?

    Коментиран от #2

  • 2 среднощен

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Става дума за много, много пари..! Също така интересите на Сорос не са за пренебрегване!?
  • 3 Dorian

    3 1 Отговор
    Откъде толкова зор за споразумения с един нелоялен и маловажен партньор. Какво предлага Великобритания на ЕС, което ЕС няма? Като видях противната физиономия на немския министър, си обясних доста неща. Тук говорим за корупция на доста високо ниво, за което бате Бойко би завидял - всячески да се опитваш да скалъпиш споразумения с ограничен партньор, а да пренебрегваш големите играчи. Това ми напомня на друг случай. Дистанция от Русия, заради заплаха от влияние. Дистанция от Китай, заради заплаха от заливане с некачествени стоки. Лижеш подметката на САЩ, обещавайки как ще премахнеш всички възможни мита, което означава, че ще бъдем заляти от ГМО (което там е разрешено) и какви ли още не измислени продукти
  • 4 Крадец

    2 0 Отговор
    Те това искаха и ингилизите .Търговия ,без Европейски хомут на врата !Ако е вярно,постигнаха го !
Новини по държави: