Last news in Fakti

30 Август, 2018 13:57 995 4

Платини: VAR не дава справедливост!

  • var-
  • платини-
  • справедливост-
  • футбол-
  • видеоповторение

Бившият президент на УЕФА се изказа против нововъведението

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини се изказа против системата за видеоповторения VAR, която бе използвана на Мондиал 2018 и която все още не навлиза в Шампионската лига. Според френската легенда повторенията не дават желаната справедливост във футбола.

"VAR е самоделна работа. Системата не осигурява повече справедливост. Вземете финала на световното първенство - имаше VAR, въпреки това първият гол на Франция беше от пряк свободен удар, при който нямаше нарушение на хърватите. За втория френски гол съдията се превърна в марионетка. Имаше ли игра с ръка? Или нямаше? Цяла Хърватия обяви играта с ръка за неволна, а цяла Франция крещеше, че е нарочна. И къде е справедливостта?

В началото на историята на футбола е имало един съдия, после двама, трима, накрая телевизията изяви претенция да помага на арбитрите. Но да се помага на съдиите е илюзия. Аз съм играл пред камерите и си спомням как Тиери Ролан и Жан-Мишел Ларке викаха: "Дузпа за Платини!", макар че защитникът едва ме беше докоснал. В други случаи са ме посичали през краката, а Тиери и Жан-Мишел нищо не са видели. Футболът е спорт на физическия контакт. Да докоснеш съперника, не означава, че си направил нарушение.

Видеото може наистина да е от полза, когато трябва да се установи дали топката е преминала голлинията, или дали има засада, защото тук се отчитат конкретни факти и няма място за спорове, но и това е опасно. Може би един ден капитаните и вратарите ще сложат слушалки в ушите си и треньорите ще им казват: "Иди наляво! Иди надясно". Това окончателно ще убие футбола, както вече уби колоезденето и Формула 1", каза Платини пред "Екип".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 До.ре

    14 0 Отговор
    Май справедливостта в спорта пречи на всички
  • 2 Ванци

    13 0 Отговор
    VAR пречи на мафията! Ако не бе ВАР едва ли малка Хърватия щеще да е на финал!
  • 3 Чинга чук

    1 0 Отговор
    Престъпник и крадец , време е за затвора
  • 4 Помнещ

    0 0 Отговор
    Корумпиран задник и ти и Перуката сте за затвора