Last news in Fakti

30 Август, 2018 16:44 2 655 21

Интелектуалци: Издигането на паметник на Кубадински е незаконно!

  • пенчо кубадински-
  • паметник-
  • бюст-
  • бюст-паметник-
  • лозница

Откриват бюст на политика от БКП в Лозница на 6 септември

Интелектуалци: Издигането на паметник на Кубадински е незаконно! - 1

Група наши писатели, журналисти, преподаватели и други изразиха дълбокото си възмущение от издигането на бюст-паметник на Пенчо Кубадински на градския площад в Лозница, Разградско. Монументът вече е монтиран, а неговото откриване предстои да се състои на 6 септември, съвпадайки с историческата дата на Съединение на Източна Румелия с Княжество България.

ДО
ПРЕЗИДЕНТА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО
ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО
ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ
НА РАЗГРАДСКА ОБЛАСТ

ОТКРИТО ПИСМО

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Ние, подписаните група български граждани - писатели, журналисти, преподаватели и други, с тревога научихме от разградския вестник "Екип 7", че на градския площад в Лозница, Разградска област, вече е монтиран и предстои да бъде открит на 6 септември 2018 г. бюст-паметник на Пенчо Кубадински (1918-1995), печално известен член на Политбюро на ЦК на БКП и една от централните фигури в упражняването на комунистическия режим в Народна република България.

Заявяваме своето възмущение от този планиран незаконен акт!

Недоумяваме как при действащ от 2000 година Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен някой в България се опитва да увековечи паметта на един от емблематичните комунистически функционери до 1989 г.

Ако откриването на паметника на Тодор Живков в Правец се състоя само година след приемането на закона и още стои там по силата на уж "завареното положение" и на обществената инертност, то днес за бездействието на демократичните институции няма нито обяснение, нито извинение.

Апелираме към Вас, като представители на отговорните институции в Република България, да се намесите, за да бъде спряно и отменено откриването на паметник на Пенчо Кубадински в Лозница - един от пряко отговорните както за осъществяването на т.нар. "възродителен процес", така и за цялостната политика на БКП през 70-те и 80-те години на ХХ век.

Напомняме Ви, че според посочения Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия (сред които без съмнение една от водещите фигури е именно Кубадински!) са отговорни за: целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация; съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи; моралния и икономическия упадък на държавата; установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха; рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи; провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението и т.н.

Призоваваме да бъде проверена законосъобразността на всички действия и документи при подготовката на издигането и откриването на паметника на Пенчо Кубадински в Лозница.
Обръщаме се както към държавните институции, така и към гражданите на Лудогорието - да не допуснат в центъра на един свободен български град да се издигне бюст, който поругава спомена за жертвите на комунистическия режим и по същество се опитва да пренапише историята, като реабилитира тоталитарната диктатура чрез възвеличаване на едно от нейните лица.
Вероятно за някои бъдещият паметник на Пенчо Кубадински е повод за регионална гордост, но у всички свободни български граждани той предизвиква национален срам.
Нека не позволяваме да бъде осквернена българската памет!

30 август 2018 г.

проф. Ивайло Знеполски
проф. Амелия Личева
Иван Теофилов
Иван Цанев
Михаил Вешим
Захари Карабашлиев
Теодора Димова
Димитър Бочев
Алек Попов
Тони Николов
проф. Михаил Неделчев
доц. Бойко Пенчев
доц. Йордан Ефтимов
проф. Миглена Николчина
проф. Борис Сергинов
проф. Иван Еленков
доц. Даниела Колева
доц. Лъчезар Стоянов
проф. Димитър Михайлов
проф. Иван Станков
Митко Новков
Зелма Алмалех
Стефан Джамбазов
доц. Пламен Дойнов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Все треторазрядна

    16 17 Отговор
    псевдоинтелигенция се е подписала.

    Коментиран от #14, #15

  • 2 да бе

    16 7 Отговор
    Кот са тия от подписката -гледам еврейката и разни други комунета второ поколение демократи
  • 3 али

    18 8 Отговор
    ГОСПОДА ПРОФЕСОРИ ДОЦЕНТИ И ДР.МАЙНАТА ВИ АКО ВСИЧКИ ВИЕ СЪБРАНИ ЗАЕДНО СТЕ НАПРАВИЛИ НЕЩО ЗА ХОРАТА ОТ РОДНИЯТ СИ КРАЙ ДЪЛБОКО СЕ СЪМНЯВАМ.
  • 4 Ристе

    12 17 Отговор
    Смърт на шумкарските наследници, вашата мама русоробска.

    Коментиран от #9

  • 5 Filо

    8 7 Отговор
    Прави са хората, но и те са от котилото на комунистическия престъпник Пенчо. България е от малкото страни по света, в които бандитите получават уважение и признание. Затова никога няма да се оправим, не се оплаквате.
  • 6 ГЕРО

    3 5 Отговор
    Иии колко време ще стои този паметник на тоталитарния строй??????
    Няма да позволим реабитилиране на сволачи
    Няма как да оцелее този пенчу тук.
    Не стига че още ни управляват тези краджи и мошеници , па и паметници на родителите ди че правят.
  • 7 Кирчо Кирката

    2 0 Отговор
    ТОВА МОЖЕ ДА НИ ПДТИКНЕ КЪМ ГРАЖДАСКА ВОЙНА, КОЕТО Е РАВНОСИЛНО НА ГИБЕЛ И ПАРЧАТОСВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ.
    ПОДГОТВЯТ НИ КОСОВСКИЯТ МОДЕЛ ИЗГЛЕЖДА, ИСКАМЕЛИ ГО ??????????
    Искам да бъдем разумни , и да видим дали ще надделее разумът или ?
  • 8 Ефтини сензации

    5 7 Отговор
    Прокуратурата веднага да се заеме с поредния опит на комунистическото простолюдие да величае сатрапите довели България до почти пълното и затриване!
    Това трябва да се прекрати, партийката на комунистическото простолюдие да се забрани и окончателно да бъдат пратени в историята всички опити за реанимиране на комунизма!!!
    Паметници на сатрапите унищожили всичко човешко в българина ще ми издигат!!! Дигнете го пък да видим колко ще изтрае преди да го съборим!!!
  • 9 Мизирабъл

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Ристе":

    Не, вашата мама соросоиднотурска, Безродници!

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Ристе

    3 8 Отговор

    До коментар #9 от "Мизирабъл":

    Пробвай се мухльо, ще се наакаш още на влизане в софия, твойта мама проста, каскето шумкарска.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Ефтини сензации

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "Ристе":

    Определено трябва да се помисли за сериозно противодействие на комунистическото простолюдие, това което се случва е недопустимо!
    Реставрация на светлия комунизъм е недопустима и задължително хората в тази държава трябва да се противопоставим на комунистическото простолюдие!!!

    Коментиран от #16

  • 12 Как тъй

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Мизирабъл":

    Е как соросоидно турска като турците приятели с руснаците , ти да не си луд ?
  • 13 Мизи

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ристе":

    63 Та съм роден в Сф , а ти си бил при баба на село в топките на Тати!
  • 14 бай Ставри

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Все треторазрядна":

    Е нали бешепрестъпен режим ? И сега хоп, не са трепали 300,000 фуши без съд и присъда?
    Що е това? Имали нормален който да ги търпи тези продажници които префлагаха за 16 република на чужда държава ? Аз искам да сме европейска държава, който нр иска :ЧЕМАДАН , ВАГЗАЛ У МОССКОФФ
  • 15 бай Ставри

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Все треторазрядна":

    Е нали бешепрестъпен режим ? И сега хоп, не са трепали 300,000 фуши без съд и присъда?
    Що е това? Имали нормален който да ги търпи тези продажници които префлагаха за 16 република на чужда държава ? Аз искам да сме европейска държава, който нр иска :ЧЕМАДАН , ВАГЗАЛ У МОССКОФФ
  • 16 плевен

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ефтини сензации":

    Определено трябва да се противопоставим на връщането на комунизма. Но как да застана до тебе и Ристе. Хората повръщат от вас.
  • 17 Да ва и в мутро колониалната интелигенци

    2 0 Отговор
    По времето на тази нещастна , и колониална псевдо-интелигенция страната е загубила около 3 000 000 от най- ценните си обитатели. Та кой е престъпен , и кой по-престъпен ще покаже времето , а то вече го показа. Целият народ ги плюе, а те си мислят , че дъжд вали. Нещо да споменат , че страната се управлява от мутренска структура , от началото на прехода , с протекции от НАТО, ЕС ,и САЩ.
  • 18 Помнещ

    4 0 Отговор
    А къде бяха тези ,,интелектуалци"" когато в София се постви паметника на американските летци бомбадирали СОФИЯ
  • 19 11ап

    1 0 Отговор
    А колко от тези професори са от НБУ
  • 20 ела

    4 0 Отговор
    Няма да без значение на тези " интелигентни господа" да им припомня къде бяха когато издигаха паметник на летците които бомбардираха София в инструкците на пилотите бе казано " Че българите са човекоядци вместо да попадните в плен по добре използвайте капсулата която ви е предоставена."
  • 21 интересно

    0 0 Отговор
    Познавам един от списъка.Професор Станков ми е преподавал
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове