Изборите в Швеция ще повлияят цената на имотите

30 Август, 2018 19:15
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1057
Автор: Милена Богданова

Предстоящите парламентарни избори в Швеция могат да имат „сдържащ ефект” върху движението на цените на недвижимите имоти. Прогнозата направи генералният директор на Асоциацията на брокерите на имоти Маркус Сванберг. И продавачите, и купувачите могат да решат да отложат сделките за след изборите. Целта е да се види новите управляващи каква политика ще предприемат по отношение правилата за получаване на ипотечен заем и намаляване на данъците при препродажба на имоти.

От друга страна, дискусиите относно жилищната политика могат да проправят път към продължаване на неопределеността за потребителите, което ще доведе до намаляване броя на сделки с имоти. Броят на предлаганите жилище също може да нарасне, тъй като и продавачите, и купувачите трудно успяват да стигнат до консенсус.

Предложенията ще останат на високо ниво през есента на текущата година. „Силното търсене и стабилните цени са добре както за продавачите, така и за купувачите. Изборите ще внесат повече яснота как ще изглежда политическата ситуация през следващите четири години, а това ще накара пазарът на недвижими имоти да се нагоди към бъдещите очаквания”, казва изпълнителният директор на HusmanHagberg Sweden Фредрик Кьоел.

С 1% са се понижили цените на жилищата в Стокхолм през юли тази година в сравнение със същия месец на 2017-а. В същото време са се понижили с 1% и 3% в Гьотеборг и Малмьо. Няма промяна в цената на еднофамилните къщи. В национален мащаб цените на жилищата са се понижили със 6% в рамките на изминалите 12 месеца, а при къщите – с 1%.