Last news in Fakti

31 Август, 2018 21:30 1 598 30

Най-малко 10 органа у нас отговарят за безопасността на движение по пътищата

  • кат-
  • патрулка-
  • проверка

Драстично разминаване в статистиката за жертвите

Най-малко 10 органа у нас отговарят за безопасността на движение по пътищата. Предложеното ново звено за пътната безопасност ще налага административни наказания и ще е пряко подчинено на Министерския съвет. Решението за създаването му беше взето вчера от правителството.

Звеното ще има право да предписва и наказва. „Функциите ще са мониторингови и контролни. Едно такова звено ще има 60 – 70 служители, но ще има достъп до целия държавен апарат. Рано е да се говори за бюджет”, поясни пред bTV Томислав Дончев.

Органът по пътна безопасност се създава по подобие на звеното в Ирландия. Сега у нас има най-малко 10 органа, отговарящи за безопасността на движението.

АПИ възлага и организира строителството на нови пътища и съоръжения и отговаря за поддръжката на пътищата. Министерството на транспорта пише и предлага закона за движение по пътищата, ДАИ отговаря за шофьорските изпити и изправността на автомобилите, а МВР за поведението и контрола на шофьорите, безопасността на пътя, пътните знаци и маркировката.

Отделно от тях общините отговарят за поддръжка на пътищата, пътните знаци и маркировката. Спешна помощ – за животоспасяваща реакция при катастрофи. Министерството на отбраната регистрира военната техника по пътищата.

Земеделското министерство пък регистрира земеделската техника и превозващата храни, Министерството на образованието отговаря за училищните автобуси, а Комисията за финансов надзор за застрахователите.

НАП пък отговарят за събирането на глобите, контролира бюджета и финансирането на цялата система за безопасност на движението.

Разпръснатата отговорност води до грешни изводи и анализи на причините за катастрофите. „Здравното министерство се грижи за цялата спешна помощ – разликата в статистиката за ПТП от МЗ и КАТ е 50%”, твърди пред бТВ Настимир Ананиев от Института за пътна безопасност.

Създаването на подобен орган е препоръчано преди години и от Световната банка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САШКО

    30 0 Отговор
    само 10? създайте поне още 10
  • 2 КОЧА

    15 2 Отговор
    САМО СПИРАТ КОЙТО НЕ ТРЯБВА А ОНИЯ НЕ ГИ ВИЖДАТ КРАДЦИТЕ С ГОЛЕМИТИ МУТРИ .КАРАТ СКЬПИ КОЛИ И И И КАТО ГИ ПОГЛЕДНЕШ СИ ЧИСТАТТ НОСА ОТ СРАМ ............
  • 3 Странджата

    29 0 Отговор
    Когато искаш нещо да не се свърши създаваш комисия , която под егидата на колективната безотговорност винаги ще прикрива виновните и безотговорните.
  • 4 Бесен Язовец

    19 2 Отговор
    Най малко 10 органа, лапат мъжки органи и затова сме на туй дереже.
  • 5 Органик

    15 0 Отговор
    Създават друг... А няма ли да диквират някой, който не върши никаква работа.
  • 6 Джудже

    18 0 Отговор
    При положение, че тези органи не си вършат работата и са безнаказани, то и 100 да направят, ситуацията нямя да се промени.
  • 7 Ееееер

    25 0 Отговор
    И нито един не работи😡
  • 8 Кую

    8 0 Отговор
    Органа не беше ли К.Р, ама смачкан?!?!?
  • 9 Аха

    17 0 Отговор
    Някаква нова рекетьорска служба предполагам
  • 10 ThePro

    18 0 Отговор
    Здравейте,
    Истинската причина за катастрофата е доста проста - последния износоустойчив пласт асфалт има точна рецепта по която се прави. Част от рецептата е твърд малоразмерен добавъчен материал (малки камъчета).
    Малките камъчета се произвеждат в кариери от специални трошачни машини.
    Точно тук идва проблемът - "твърдите" камъчета струват доста по скъпо от "меките", защото трошачката се амортизира доста по бързо.
    И така асфалтовите възли, къде под натиска на строителите, къде от чисто печалбарство, слагат от "меките" добавъчни материали ( тоест вместо гранит, слагат кварц или изветрели скали).
    След полагането на последния асфалтов слой, тои има известно кратко време (няколко месеца) добро сцепление, докато меките камъчета не се износят. Тогава вече сцеплението намалява драстично и пътя става "гладък" и опасен.
    Но, това НИКОГА няма да излезе наяве, защото ще се окаже че трябва да се преасфалтира цяла България.

    Коментиран от #11, #15

  • 11 нечовек

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "ThePro":

    Няма проблем - настилат се вместо камъчета всички политици и бюрократи Калинки, битови криминалета, заливат се със смола и валяка ги отъпква. Те имат корави кратуни и ще държи пътя 100 години.
  • 12 Хк+йххххйххх

    12 0 Отговор
    Малко са органите. Направете ги 20.и само от Герб.
  • 13 Корупция

    11 0 Отговор
    Да направят още един министерски съвет, който да следи какво прави първия! Същото се отнася и за второ народно събрание, НАП, АВ, кметовете по места да имат дубльори, ... Никой не знае какво работи у нас - генезиса, генезиса и племето от примати ...

    Коментиран от #24

  • 14 me be re

    15 0 Отговор
    „ Най-малко 10 органа у нас отговарят за безопасността на движение по пътищата ” - това е организирана безотговорност !

    Коментиран от #18

  • 15 me be re

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "ThePro":

    Причината е корупцията. Тия чиновници дето са приемали обекта кой са ? И какво са гледали ?
    Но най- вероятно от откраднатите парички се е напълнила някоя пртиина касичка ..
  • 16 Miusuka Madoto

    11 0 Отговор
    По 10 органа за всеки орган и за всеки член!
  • 17 Октавянчо

    11 0 Отговор
    Хе-хе малка ни е администрацията :). Тези десет трябва да се следят от още 10, а вторите 10 трябва да ги контролират 5, а тези 5 .... догодина ще видят колко да ги контролират :)
  • 18 Количка

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "me be re":

    Направо си е Организирана Безотговорна Група. Прокуратура да самосезира
  • 19 Morgoth

    10 0 Отговор
    Много баби - хилаво дете!
  • 20 Хасанчо

    11 0 Отговор
    Всичките дето сте ги изброили ,освен да бъркат дружно в джоба на хората нищо друго не правят. Основната им цел е да пълнят окрадения бюджет и нечии други властови джобове. Ходят само за заплата и ако падне нещичко от някой не редовен,та да го пуснат. А КАТ за благодарност ,че съсипаха реномето на цялата полиция с години като най-алчни и корумпирани ги направиха и НАП и КФН та да дооберат народната любов. Полицаите напускат,надзиратели по затворите недостигат и вземат сулю и пулю ,пожарникари няма ,нооооо катажии дал господ . Само там стоят докато умре ,а новите мераклии за да стигнат до жълтата жилетка и палката що прасета занесоха на началниците . Моряците за синчетата си зелено бутат на шефовете.
  • 21 Усмивката

    3 0 Отговор
    Много баби.....хилаво дете.
  • 22 Усмивката

    7 0 Отговор
    То е като стария москвич ....и АВС да му туриш,и ESP да го обслужиш ,остава си москвич.Модернизация не означава ефективност. Това е поредният хаотичен суетаж на хора с елементарна подготовка по върховете във властта.Искачили се незнайно по кое време и как ,..то е като врабче в орлово гнездо.Нито вижда кво става долу...ма и на полет не го бива,та много врява в орлова перушина
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 аналитик

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Корупция":

    То и сега има кой да проверява, но не го прави. Тия шроклети ненаситни гадини с ненаситни гърлана постовете не си вършат работата от соца насам. КЗащита на Потребителите е длъжна при такива нередности да сезира АПИ и Прокуратуата, за да се изясни, защо пътя е с некачественни материали, защо мйтрата и хората му отпускат пари непрестанно, а не осъдят лошия стфоител за дефекти, защо не са плставени канавки отводнители, защо знака е постасен по-ниско, след като много пъти е поставян въпроса?! Мо институциите само искат пари. Новата Шуробаджанашка инстанция ще ни увеличи разходите, но няма да свърши нищо полезно.
  • 25 Ха де

    9 0 Отговор
    Значи ето от къде трябва да почне чистката, закриваш 10 органа, на които плащаме за несвършена работа и контролират 10 фирми за тяхната несвършена работа...
  • 26 аналитик

    8 0 Отговор
    АПИ възлага и организира строителството на нови пътища и съоръжения и отговаря за поддръжката на пътищата. - АПИ след като вижда че строителите пускат пътища с некачественни материали, защо продължава да отпуска пари, а не ги обвини в Прокуратурата? Ами арест на АПИ, в панделата за 8 години, за убийство и то на много хора по пътищата, съд по 8 годони за стрпителния предприемач-и на некачественни пътища по за 8 години за предумишленно убийство и ще се поопраси малко! ЗАЩО НЕ СЕ ПРАВИ ОТ НИКОЙ НА ВЛАСТ? Тогава и властта с обвинение и затвор за съучастие в предумишленни убийства!
  • 27 аналитик

    6 0 Отговор
    МВР за поведението и контрола на шофьорите, безопасността на пътя, пътните знаци и маркировката, а МВР за поведението и контрола на шофьорите, безопасността на пътя, пътните знаци и маркировката. Отделно от тях общините отговарят за поддръжка на пътищата, пътните знаци и маркировката. - Тези агенции отговарят за пътищата пряко. И 30 години нито една не си свърши работата и не наказа виновните? И лапа заплати, глобяват ни, искат още пари? За какво ни е нова безполезна лапачница на пари 11-та? Цели 4 не искат да си ссършат работата, че 5-та ли ще върши?
  • 28 АЙБИ

    5 0 Отговор
    У нас почти за всички има по неколко органа които уж за нещо отговарят, уж нещо координират, ама само си взимат заплатки и търкат бюрата. Безотговорност и точната дума на такава отговорност.
  • 29 Варна

    0 0 Отговор
    Оня ден един възрастен човек с бус Радиком,щеше да предизвика катастрофа към 8,край двете кули заради недоглеждане.Даже една жена излезе и му се развика на малоумник!Горкия старец!
  • 30 гн КОТАРАКОВ

    1 0 Отговор
    А заплати получават ли????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове