Last news in Fakti

31 Август, 2018 09:18 8 858 26

Променят изпитите за шофьорски книжки

  • изпит-
  • шофьорска книжка-
  • кат-
  • учебни курсове-
  • учебни курсове

Промени се очаква да има и при теоретичния изпит, и при кормуването

Променят изпитите за шофьорски книжки - 1

Готвят нови правила за взимането на шофьорски книжки. Промени се очаква да има и при теоретичния изпит, и при кормуването, разкрива бТВ. Практическият изпит при шофьорите да включва, освен градско, и извънградско шофиране, и полигон.

За Стефан, който сега се учи на шофьорски умения, и паркирането, и преминаването през тесни пространства са трудни, а часовете на полигона не са много, тъй като сега той не е част от изпита:

„Ами трудно е да координираш колата, като не си й свикнал на габаритите”, каза мъжът.

Според инструкторите полигонът ще бъде полезен за младите шофьори, защото ще им помогне да придобият повече умения:

„Свикване с габаритите на автомобила, влизане в квадрат със заден ход, излизане през врата или точно определено място”, каза инструкторът Боян Блажев.

Теоретичният изпит пък да бъде от две части. Освен въпросите в листовките, които и сега решават курсистите, да има и видеоклип. Той ще представя казус по реална ситуация на пътя.

„В определен бутон да оцени ситуацията в кой момент вижда опасността, какво трябва да направи, като види тази опасност, да намали, да спре, да отбие, така че ще има зададени въпроси, на които той ще трябва да избере какво да направи”, обясни Бойко Рановски, директор на „Автомобилна администрация”.

А за Стефан клиповете като част от изпита са добра идея:

„Дава ти представа за някаква ситуация, случваща се на пътя, и да имаш някакъв вид реакция, ако ти се случи на теб или я видиш”, каза Стефан.

До края на септември готвените от транспортното министерство промени за шофьорските изпити трябва да влязат за обсъждане в Народното събрание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МХиМХ

    17 1 Отговор
    Това няма да реши проблема с неразумното шофиране.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 JEEP

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "МХиМХ":

    Нито с купените книжки. Но полигонът е задължителен! 2/3 от младите шофьори не могат да паркират.

    Коментиран от #26

  • 4 Петър

    9 0 Отговор
    Много ми драго че от три, четири затегнаха купуването на теоретичния изпит, вече имам доста познати дето изобщо не си и помислят да се записват да карат курсовете защото поне знаят че нямат капацитет да научат листовките, а същите тия са зъвършили средно образование- семестриално, защото пак естествено нямат капацитет да си изкарат матурите

    Коментиран от #8

  • 5 E TO

    3 8 Отговор
    Е то без манталитет няма как да се намалят произшествията...комунизмът доведе държавата до разпад и нагнети комплексите в хората... кръвта се пречиства, но не за 100 години, а за най-малко 1000 !

    Коментиран от #6

  • 6 Насакото Яката

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "E TO":

    Проблем с главния мозък ли имаш , или си на 20 год? По време на соца излизаха готови шофьори след изкарването на шоф. курс, ако сегашните шофери се пробват 5 процента ще го изкарат.

    Коментиран от #7

  • 7 E TO

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "Насакото Яката":

    Не, нямам. Ти обаче имаш, просто нямаш умствен капацитет да вникнеш в това, което съм написал. Ще ти го обясня по друг начин - комплексите за малоценност са свързани с немотията и безпаричието, което комунистите успяха да постигнат убивайки интелигенцията в хората. Масово обществото блика стадно изразен интелект, а примерно ОВЦА ШОФьОр... няма !
  • 8 E TO

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Петър":

    Браво ! Но, като гледам какво си написал, твоят потенциал се свежда до този на "познатите" ти !

    Коментиран от #15

  • 9 Зеро

    4 0 Отговор
    Естествено, че това няма да реши проблема. Гамена си е гамен. Всичко е до възпитание и манталитет, които би тябвало да се придобият и оформят много преди да дойде времето да изкараш книжка.
  • 10 Гоуст

    8 0 Отговор
    Аз пък искам чуе ли се нечленоразделна реч от шофьор, на момента да му се направи тест по български и ако не го издържи да се потърси отговорност и на тези, които са му дали книжка.
  • 11 Най-добрия закон

    2 2 Отговор
    Най - добре е младите шофьори, преди да се качат на автомобил, да бъдат задължени 2 години да карат 1000 кубиков японски мотоциклет но сами! След 2-рата година, понамалели но истински шофьори ще останат само! Останалите ще са или в колички(инвалидни) или при свети Петър!
  • 12 onq s konq

    1 1 Отговор
    Кон с файтон е като автономно управление-сам паркира
  • 13 патриотъ

    6 1 Отговор
    Това са пълни глупости и няма да решат проблемите.Трябва да се ревизират всички издадени свидетелства за управление на мпс за последните 30 години,да се проверят дипломите и ще видите,че половината дипломи са фалшиви,а половината шофьорски книжки са купени,особено при циганите,които и не могат на български да говорят,камо ли да пишат и вземат някакви изпити.Само че,това е електората на герб и затова никой не ги закача.А докато е така,положението само може да се влошава,каквито и приказки да говорят.
  • 14 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    2 1 Отговор
    Абсурдите продължават хахахха се едно да стана хирург за 2 седмици и да почвам да режем наред и да глобявате сичко наред дори хирурзите с 10 годин стаж зарад такива като мене...не всеки трябва да може да кара кола и това трябва да се определи от комисия след солидно анализиране на кандидата....за кво беха тея психо изпити за водачите?отивям с 80 пари на известни места за мен и минавам без изобщо да се явявям хахаха пък имало камери таблети и се следяло всичко муахахахаххахаах
  • 15 Петър

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "E TO":

    Голем си, на 43 години съм, завършил съм техникум и имам всички категории като водач на МПС без да съм ги взел по втория начин, и най важното пиша от телефон, който не ми е смисълът на живота както явно на теб.
  • 16 Пешо Манафа

    2 0 Отговор
    Превод - Рушвета за шофьорска книжка поскъпва!
  • 17 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    На нас по-младите, не ни прави вЧепетление, но има възрастни хора, които се учудват, защо е нужно всичко в България да се срине до основи и после, след 6-7 петилетки отново да се гради ? Санким, виждате ли какви сме добри, колко добре строим,какви общополезни за хората решения вземаме? Тук до мен има една"пенсия" която ми надува главата и разправя, че преди 50 години, освен полигон, градско и извънградско кормуване, книжката са му я дали чак след НОЩНОТО кормуване /градско и извънградско/. И му е весело като си спомня, защото за час и половина -два часа ,нощно извънграско , от трима изпитвани кандидат -шофьори, само на един му се наложиро да се разминава с друго ППС - някакъв текезарски камион. Ама казва, добре били научени, минал "колегата" на къси, понамалил скоростта и се"свил" надясно : - Малко остана -казва- да се шибнем в канавката !?
    Те така! Какво променят и какво ще обсъждат в Парламента - че са им малки заплатите !?!?
  • 18 1234

    2 0 Отговор
    Аз съм карал курсовете за шофьор през1976г.Тогава вземахме медицинско,след това ходехме на психологически изпит на една машина,и когато и от там минеш и ти подпечатът медицинското ти даваха и специална бланка,че си годен за водач на лек автомобил.Самият изпит на психото беше доста сложен,изпробваха се рефлексите на кандидата,както слухови,зрителни така и на ръцете и на краката.После започваш курса с теория,учиш правилника,после кормуване,препитване на наученото,после учиш как да паркираш,скоросни отсечки,при които когато инструктора удари с ръка по покрива на колата трябва да спреш възможно най бързо..СЛЕДВА ВЪТРЕШЕН ИЗПИТ ЗА ПРАВИЛНИК,И АКО ГО ВЗЕМЕШ ТОГАВА ЗА КОРМУВАНЕ,И ЧАК СЛЕД ТОВА КОИТО СА ВЗЕЛИ ВЪТРЕШНИЯ СЕ ЯВЯВАТ ПРЕД КАТ. И това става в рамките на три месеца,като всяка вечер ходиш и решаваш листовки с въпроси по правилника.Освен това всяка година имаше по квартали,по заводи есенно време октомври месец ОПРЕСНИТЕЛНИ КУРСОВЕ,където се напомняха някои положения на регулировчика,по спазване на предимство и т.н.,неща от които имаше полза всеки един водач на МПС. Накрая се даваха талончета,че си минал опреснителния курс безплатни бяха и курсовете и талончетата.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 1234

    1 1 Отговор
    Трябва да се проверят книжките поне на тия които са от 2000 г насам,защото много от тях са ФАЛШИВИ. А проверката ще стане с един задължителен проверочен изпит по правилника,проверка на дипломата и мястото откъдето е изкаран изпита,и задължително четене и писане на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК,защото някои от нервните шофьори не могат да четат и пишат на български,а как са взели книжки ....ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА трябва задължително да се знае от всеки водач.Само така ще намалеят катастрофите.Има шофьори които не са чували за него ,а имат книжки някои издадени в чужбина и у нас само са преиздадени без да положат един проверовъчен изпит да се знае,тоя човек наистина знае ли правилата за движение по пътищата.
  • 21 охлюв

    3 0 Отговор
    По мое време не се даваше М категория заедно с друга освен със А
    аз съм се явявал за М през 1980 на устен изпит и кормуване а след това листовките в казармата за категория С ми се виждаха много лесни!!И няма да ви кажа какъв полигон имахме и как се прави със джугана за време.
  • 22 ИВО

    1 0 Отговор
    ТЪПА ДЪРЖАВА. НЕ МОЖЕ ЗА 40 ДНИ ДА СТАВАТ ШОФЙОРИ. ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧИ ВРЕМЕТО.НАЙ МАЛКО НА ТРИ МЕСЕЦА.ПОВЕЧЕ ЧАСОВЕ ЗА КАРАНЕ И НАЙ ВЕЧЕ КОРУМПИРАНАТА ПОЛИЦИЯ.КАРА СЕ БЪРЗО,НЕ СЕ СПАЗВАТ ЗНАЦИ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗАЩОТО СЕ ДАВАТ НА ЧЕНГЕТО НЯКАКВИ ПАРИ И ТЪКА 1-2 И НА ТРЕТИЯ ПЪТ В ДЪРВОТО ИЛИ В СТЪЛБА ИЛИ В ДРУГА КОЛА. ПОЛИЦИЯТА Е НАЙ ГОЛЕМИЯ ВИНОВНИК И СКОРОСТНИТЕ КУРСОВЕ

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Пелинко

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ИВО":

    Така е! Не се става лесно шофьор!
  • 25 Пелинко

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ИВО":

    Така е, не е тЪка! Не се става лесно шофьор!
  • 26 Шоф

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "JEEP":

    То и стари некои не могат и карат като малумни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове