31 Август, 2018 09:44 1 493 5

Той ли е наследникът на Юнкер?

  • манфред вебер-
  • ек-
  • ангела меркел-
  • жан-клод юнкер

Принципна подкрепа за Манфред Вебер като възможен приемник на настоящия предедател, пишат медиите във ФРГ

Той ли е наследникът на Юнкер? - 1
Снимки: БТА/АР

Заместник-председателят на германската партия Християнсоциален съюз Манфред Вебер е получил принципна подкрепа от канцлера Ангела Меркел като възможен водещ кандидат на Европейската народна партия за европейските избори през 2019 г., а с това вероятно и за поста председател на ЕK, пише Frankfurter allgemeine zeitung.

Информацията се появи в няколко припокриващи се медийни източника. Снощи изданията Passauer neue presse и Focus съобщиха, че Меркел иска да подкрепи Вебер, който е и председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

Spiegel добавя по темата, че самият Вебер е обявил пред свои съпартийци, че скоро ще обяви кандидатурата си пред групата на ЕНП. Потърсен от Frankfurter allgemeine zeitung, говорителят на Вебер отказа да коментира тези съобщения.

Според Spiegel във вторник Вебер се е срещнал в Берлин с Меркел. Тогава тя не изразила никакви принципни възражения срещу издигането му като водещ кандидат. Списанието пише, че партията на Меркел Християндемократическият съюз очевидно е готова да подкрепи Вебер въпреки споровете по миграционния въпрос отпреди лятната ваканция. Лидерът на европейските депутати от ХДС Даниел Каспари заяви, че ще агитира сред своите съпартийци да подкрепят кандидатурата на Вебер.

Той ли е наследникът на Юнкер?

Focus също съобщи, че Вебер ще се яви на европейските избори догодина като водещ кандидат на ЕНП. Както се твърди, Меркел взела решението след разговори с водещи политици от коалицията ХДС/ХСС и председателя на ЕНП, французина Жозеф Дол. Посочва се, че във вторник Дол е бил в Берлин, за да обсъжда кадрови въпроси с Меркел. Решението се определя като магистрално, защото канцлерът изразява желание след повече от 50 години начело на ЕК отново да застане германец.

"Няма никакво ново положение на нещата от последните изявления на канцлера", коментира пред ДПА правителственият говорител Щефен Зайберт. Миналата седмица Меркел обяви, че още не била решила дали Германия ще издигне кандидат за поста управител на Европейската централна банка или за друга водеща длъжност в ЕС.

Изходната точка беше материал на вестник Handelsblatt. В него пишеше, че Меркел е променила приоритетите си и вече вниманието й не било насочено към това постът на ръководителя на ЕЦБ да бъде за Берлин. Според статията тя искала постът на шефа на ЕК да бъде зает от германец или германка. Възможният засегнат от това решение би бил управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман, който по този начин вероятно повече няма да може да се премести на поста ръководител на ЕЦБ.

През последните месеци беше видимо, че самият Вебер няма нищо против да бъде издигнат като кандидат. Това е от значение, тъй като вероятно на изборите за ЕП ЕНП отново ще бъде най-силната група в Европарламента и нейният водещ кандидат ще има шанс да стане приемник на Жан-Клод Юнкер.

Той ли е наследникът на Юнкер?

Преди това обаче има доста препятствия: вътрешният срок за издигане на кандидатури в ЕНП започва да тече още в края на следващата седмица. Дори и Вебер да се кандидатира, вероятно все пак ще трябва да си пробие път сред вътрешнопартийна конкуренция. Решението за водещия кандидат трябва да бъде взето официално на партийния форум на ЕНП в Хелзинки на 8 ноември.

За да стане председател на комисията даден водещ кандидат, той трябва не само да има на своя страна добри резултати на изборите, но и след това да бъде официално номиниран от държавните и правителствени ръководители от ЕС и избран от ЕП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 човешки ресурси

    15 3 Отговор
    Щом е на меркел кандидат, няма как да е читав. Може да е омъжен за "бежанец".
  • 2 Boxer

    10 0 Отговор
    Първи и най-важен въпрос : Държи ли на пиене?
    Предлагам състезание между сегашния и кандидатите.
  • 3 Лелеееее

    7 1 Отговор
    Поредният джендър..
  • 4 Биде

    3 0 Отговор
    Всеки следващ след недоразумението Юнкер ще бъде по-добър и адекватен от предшественика си.Поне така се надявам....
  • 5 Диди

    1 0 Отговор
    Вебер е от партията на вътрешният министър Зеехофер.Партията е консервативна, мисля,че ще е подходящият кандидат.
Новини по държави: