Конгречулейшънс! Чуждестранните инвестиции 14 пъти по-малко

31 Август, 2018 19:00
36 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2717
Автор: Константин Карагьозов

Нашият премиер, иначе питан всекидневно за какво ли не, трябва да бъде непрекъснато бомбардиран с един въпрос. И той е: Какво стана с чуждестранните инвестиции, господин Борисов? Защото, оказа се, намалели са 14 пъти за последните 10 години. Нали уж това беше големият принос на ГЕРБ във властта?

Чуждестранните инвестиции, отчитат от БСК, била по-добре дори по време на тройната коалиция. Как стана така, че онази твърде противна задруга, обединила непримирими антагоности като Станишев, Сакскобургготски и Ахмед Доган, е привличала повече чужди фирми у нас, отколкото царството на ГЕРБ? Как най-презряният кабинет, антивотът срещу който общо взето докара Борисов на власт през 2009-та, е привличал повече чужди фирми у нас?

Изминаха сумарно почти 10 години, в които премиерът говори за асфалт и обяснява, че "асфалт не се яде, но без асфалт няма ядене", предлагайки следното: оставете ме да си правя магистралите, вие сте малко простички и не разбирате, че като има инфраструктура, тук ще се изсипе целия свят, но аз, бидейки твърде далновиден политик, отдавна съм осъзнал тая работа, и ей на, сега ще докарам тук де-що има европейски бизнес, а накрая и вие ще сте доволни. Взе да става ясно: от асфалт се яде, но ядат предимно "Трейс" и ГЕРБ, а останалите не само, че не ядат, но пропадат и умират по направените от тях пътища.

След 10 години строеж на магистрали чуждестранните инвестиции намалели 14 пъти - тук има някаква изрядна пропорция на провала, математическо потъване. Борисов освен всичко години наред внушаваше имидж на страшно близък с европейските лидери - той просто отива, прегръща, гушва, гали, посреща, а тия хора откачат пред него, те не са виждали толкова силен физически и обаятелен човек, а това, че не знае английски дори го прави още по-чаровен. От всяка среща те излизат абсолютно респектирани и моментално готови да насърчат нахлуването на българските пазари.

Но нещо не става, защо? Дали не са разбрали нещо за корупцията тия хора? Трябва да са подочули и нещо за мафията. Сигурно са забелязали, че и бизнес средата далеч не е сигурна. Или пък им се е сторило странно, че медиите са със запушени уста. Установили са още, че обществените поръчки се печелят от едни и същи фирми. Може и да са се усъмнили, че администрацията въобще може да поеме проектите им. Въобще нещо е станало. И то е обратното на големия разказ на Борисов, в който радостно съжителстват ниска безработица, добър икономически климат, период на стабилност и здрава държава.

Както се казва, конгрeчулейшънс.

Автор: Райко Байчев

Източник: "Актуално"