Last news in Fakti

31 Август, 2018 13:33 2 097 4

Нова измама с ясновидци, и шефът на "Киберпрестъпност" се опари

  • ясновидци-
  • киберпрестъпност

Онлайн ясновидци предлагат да ни направят милионери срещу скромната сума от 85-90 лева. Мошениците продават амулети, които според тях помагат „парите да завалят над главата ви“, пише „Монитор“.

Продажбите се осъществяват от профил на „сляпата баба Гинка“, чиято снимка е на руска астроложка. Описанието в сайта пък е неграмотно, но въпреки това достатъчно подробно за всяка зодия. Като бонус желаещите могат да си свалят снимка на продаваните амулети, които докато седят на компютрите им, ще им носят пари. Ако искат обаче да стигнат до милионите, то те трябва да си го закупят. За по-голяма тежест под статиите в сайта има нереални коментари от уж доволни хора, които само за седмица са натрупали пачките.

„Ще увеличат заплатата ви. Ще ви предложат повишение или нова работа. Неочаквано ще ви върнат стар дълг. Ще намерите пари, които отдавна са изчезнали във вашия дом. Изведнъж ще намерите пари, за да си купите това, за което отдавна сте мечтали. Неочаквано ще дойде при вас успехът в бизнеса“, са само част от нещата, които вълшебния амулет може да ви подсигури, се казва в описанието под продукта. Нереални хора със снимки дори на холивудски звезди, но с имена като Пенка и Иринка коментират, че бижуто ги е направило несметно богати.

„За първи път пиша коментар, хороскопът от баба Гина и съветите й как да привлека повече пари и късмет ми помогнаха да изляза от един черен период на лош късмет, надявам се все така да е занапред“, „Добър ден, винаги съм бил скептичен към хороскопите, но този път не се сдържах и си поръчах. Получих го преди 2 седмици, заедно с още няколко съвета как да привлека към себе си финансов късмет. Не знам дали е от хороскопа или просто съм имал късмет, но преди 3 дни ме повишиха. След такова нещо как да не вярваш на вашите хороскопи?“, казват измислените потребители.

Заради множеството подадени сигнали към отговорните органи вече са направени десетки проверки към подобни сайтове, които откровено мамят хората. Според статистиката на ГДБОП за последната година са извършени 500 реализации срещу мошениците. От там правили проверка и на сайт, който предлагал магически кутии. Уловката била, че ако платиш 70 лева, можеш да получиш кутия, в която има последен модел телефон, 5 хил. лева в брой или комплект чорапи. Интересното е, че повечето потребители получавали само и единствено чорапи. При направена проверка обаче се оказвало, че имало един човек, който взел големия кеш, както и такъв, който получил телефон, което моментално спасявало организаторите от квалификацията „измама“.

Друго подозрение на разследващите е, че подобни сайтове, към които има препратки в социалните мрежи, държат единствено да трупат лайкове и посещения, които след това да продадат. Причина е, че в много от измамните страници нямало данни как може да се поръча нещо. Въпреки това буквално хиляди потребители споделяли, коментирали и харесвали публикациите, дори да го правели с негативно чувство.

Според агентите от киберотдела на ГДБОП подобни измами били ежедневие, а при първата опасност някой да бъде заловен всички сайтове и страници се изтривали. За това време обаче мошениците успявали да натрупат солиден капитал, който бил трудно проследим. Въпреки това от отдела по киберпрестъпления се хвалят с десетки реализации и издадени присъди срещу подобни измамници.

НАП предупреждава за фалшиви мейли от тяхно име

Фалшиви имейли за потвърждаване на банкова сметка за възстановяване на данък от името на НАП се разпространяват отново в интернет, предупреждават от агенцията.

В електронното писмо се съобщава, че адресатът му трябва да получи обратно известна сума пари от надвнесени данъци и се приканва да последва линк, на който да потвърди своята банкова сметка. Като подател на фалшивото електронно писмо се визуализира електронният адрес на самия получател, обръщат внимание от агенцията. От НАП заявяват, че не са изпращали имейли с подобно съдържание до своите клиенти.

Според приходната агенция най-вероятно става въпрос за т. нар. фишинг или опит за кражба на лична информация чрез интернет - потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки, и т. н. От приходната агенция са сигнализирали специализираните служби и работят съвместно с тях за издирването на извършителите.

Изнудвали шефа на „Киберпрестъпност“

Шефът на отдел „Киберпрестъпност“ Явор Колев също е бил станал жертва на изнудване онлайн. Това разказа самият той, след като получил мейл, според който трябва да плати 3 хил. долара, които да бъдат издължени в криптовалутата биткойн. „Разпращат се писма по електронните пощи в България, с които се прави опит хората да бъдат изнудвани. До десетки хиляди у нас вече са получили такива.

Става дума за поредна спам кампания. Огромен брой сигнали получихме. И аз получих на служебната си поща писмо със съдържание за изнудване – искат между 2000 и 3000 долара, които да бъдат платени в биткойни. Хубаво е, че поне сметката, която посочват, бе празна. Тази форма обаче може да бъде преобразувана към форми за бързи плащания и тогава може да стане по-опасно. Изнудват хора, че са хакнали компютрите им и са изтеглили данните на техни близки и познати и ако не платят, те ще бъдат публикувани“, обясни Колев пред Нова телевизия.

Той заяви още, че има няколко схеми, които интернет измамниците работят. „Престъпленията в интернет пространството, като се има предвид, че онлайн средата завладява живота ни, е нормално да се увеличават. Появяват се непрекъснато нови схеми. Противодействаме ефективно. От март сектор „Киберпрестъпност“ бе развит в отдел и щатът бе тройно увеличен. Имаме трудности с привличане на качествени служители, но щата е почти запълнен с млади и компетентни хора, които работят добре. Сигналите и случаите обаче продължават да ни заливат“, каза Колев.

Шефът на сектор „Киберпрестъпност“ към ГДБОП заяви още, че извършителите на компютърните измами обикновено са в страни от африканския регион, където няма добро взаимодействие с органите на реда и полицейско сътрудничество. „Отделно там органите на реда явно не са достатъчно компетентни. Водим една превантивна компания, като опитваме да информираме чрез всички средства. Провеждаме срещи в училищата, където говорим за сексуалните престъпления в интернет с деца. Важно е повишаване на степента на международно сътрудничество там. Към момента имаме чудесно взаимодействие с повечето страни по света. Изпращаме сигнали до нашите партньори и работим съвместно“, каза още Колев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    11 0 Отговор
    И аз имам някви сили които пък спомагат за заминаване в чужбина! Последно време с която жена съм бил интимен, после като и се обадя и е заминала я за Англия, САЩ, Канада, Франция... Та някоя ако иска да заминава за някъде......

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Валя

    7 0 Отговор
    Невежеството е вашата поквара
  • 4 stupid dog

    7 0 Отговор
    Дават им ефирно време в някоя телевизия!Има и балъци ,колкото щеш, да вярват на такива шарлатани!!!!