Last news in Fakti

31 Август, 2018 14:41 10 050 14

Разследват Ветко Арабаджиев за пране на пари

  • ветко арабаджиев-
  • маринела

Семейството не е в страната

Специализираната прокуратура разследва собственика на хотелите "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив Ветко Арабаджиев. Това потвърди зам.-главният прокурор и шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев. По-рано днес беше съобщено за акция на прокурорите в двата хотела, като се твърдеше, че се проверяват офиси, намиращи се в сградите.

"Собственикът на хотела, ако използвам думата "собственик", по официални данни, от началото на август месец не се намира в страната заедно с хора от семейството си. Обект на разследване за извършени престъпления са и това лице, хора от семейството му, както и управители и собственици на различни фирми", каза Гешев, цитиран от агенция "Фокус".

Той съобщи, че около 10 души са задържани до този момент след акцията, а разследването продължава като се извършват "множество претърсвания и изземвания на територията на различни адреси и МПС-та в София и Пловдив".

Прокурорът даде да се разбере, че разследването е за пране на пари: "Насоката на разследването е, че е извършено пране на пари като престъплението е данъчно такова, което не изключва да има обвинение и в посока организирана престъпна група". Гешев посочи, че делото по случая е било образувано преди 10 дни, а разследваният период - от началото годината досега.

В отговор на въпрос Гешев уточни, че сред арестуваните има както служители на Арабаджиев, така и хора, които нямат формална връзка с него, но през свързани фирми са точили данъци.

При претърсванията са намерени 150 000 лева в кутия за обувки. Чия собственост са парите все още не е ясно. Прокурор Гешев обясни, че очаква да бъдат открити много повече пари

Установено е, че в периода 2017 - 2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци”. Въпросните фактури са осчетоводявани под контрола на престъпната група и така е избягвано плащането на данъци.

Разследващите установили още, че от 2016 до 2018 г. са били извършвани и финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

От хотел "Маринела" заявиха, че оказват пълно съдействие на разследващите.

Хотелът спечели обществена поръчка и гостите от чужбина по време на българското европредседателство бяха настанявани именно там.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 милионери на ваканция

    16 0 Отговор
    Е те най-важните не са задържали та да могат оттук нататък да си ги харчат спокойно в чужбина !
  • 2 Пища Хуфангел

    15 1 Отговор
    Ветко си има хотел на Сен Тропе от 6-7 год.и му дреме за бизнеса в бг.Виктория Палас на С.Бряг го е зарязал на някава която се прави на управителка той отдавна знае че Б.Б му е дигнал мерника на бизнеса.

    Коментиран от #6

  • 3 Реалист

    12 6 Отговор
    Поредния "черве(Й)н бизнесмен" изгоря - браво на прокуратурата. Сега остана и да го осъдите а не да го оставите да се измъкне като гриша Ганчев сух от далаверата. Иначе скоро ще го видим и него в Белград под защитата на руските протежета на балканите.
  • 4 Илиян

    9 6 Отговор
    Много се разработи правителството нещо..............да не идват избори!!!!!!!!!!!!
  • 5 ЕХА

    13 1 Отговор
    Ветко ли се казва господина? Това вече ми идва в повече. От стотици имена да станеш Ветко,защо ..Сега прочетох че предишното му име беше Вълчо. От глог да на трън. Боже каква мъка има по земята..
  • 6 Реалист

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пища Хуфангел":

    Хубавото е че Сен Тропе е в Европа и там също важат законите за незаконно придобито имущество. Да не го чуем да скимти като Цв. Василев за вилата в Швейцария? А и като му секне изворчето много бързо ще свие крилцата и разходите.
  • 7 пак ли

    10 0 Отговор
    Цирк , входа е свободен.
  • 8 браво краво

    11 3 Отговор
    как така спечелил поръчка и били настанявани там евродупетати, а сега след няма и месец вече е разследван, а преди бил чист като циганска булка.
  • 9 Гост

    6 0 Отговор
    То не бяха хотели, захарни фабрики, ролсройси, камиони за коне и кво ли не.... Ето от къде били явно парите.
  • 10 Гост

    4 0 Отговор
    Много интересно "разследване". Влизат в два хотела на групировката, а за централата на Виктория груп в центъра на Пловдив - нито ред. Инак изземвали документация?! Нещо пак отклоняваме внимание и пишем сценарий за Комиците. Някой май ще поднася извинения на Ветко, а ние ще плащаме!
  • 11 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Тоя е ПРЕЯЛ и не се е отчитал където и като трябва. При"нормална държава" прокуратура и съд щяха да се "спукат" от работа. Те, както и много от докторите и адвокатите, работят и сега яко, но в малко по-друго направление......На сиромаха му остава само уповаването у Господа и какво да каже ? ИМА ГОСПОД !!
  • 12 фак..ти

    2 0 Отговор
    Не си е платил процента за дадената му обществена поръчка.
  • 13 Манаф

    1 0 Отговор
    От 20 години ги прави тия магарии Вълчо Асеновградски,досега никой не му обръщаше внимание,много странно
  • 14 Грую

    0 0 Отговор
    Пак неподходящи определения! Определението "пране на пари" следва да се употребява, когато някой отчита приходи в законна дейност, които са придобити от незаконна такава, която в същото време трябва да се явява и обект на престъпление. Най-правилното заглавие, което да показва журналистическа етика би било "Проверяват Ветко Арабаджиев" . Чак когато вече го проверят и съдът се произнесе с обвинителна присъда, тогава би трябвало да се прибягва до по-гръмки заглавия!