Last news in Fakti

31 Август, 2018 19:39 4 237 36

Ханке: Реална инфлация в Турция е 80%

  • турция-
  • инфлация-
  • стив ханке

Според професора официалните числа не са точни

Реалната годишна инфлация в Турция е 80%. Това заяви професорът от университета „Джон Хопкинс“ Стив Ханке, цитиран от вестник „Сьозджю“.

Ханке е специалист по паричните потоци и политика на страните с възникващи пазари. Той изчислява паритета на покупателната способност чрез курса на националните валути към долара.

Официално обявеното равнище на инфлация от Турция е 15.85%. Още през юни обаче Ханке написа статия, в която заяви, че инфлацията в страната е поне три пъти по-висока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онур

    28 46 Отговор
    Поредната боза срещу Турция, добре, че Турция не зависи от такива статии - " боза"
  • 2 стинката

    36 18 Отговор
    80% за сега! до нова година 120%........

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    38 13 Отговор

    До коментар #2 от "стинката":

    Е това е оптимистично даже , само една банка да хлопне кепенци както се очертава до 2 месеца най-много и турците ги чака българската 1996 г !! И никакви Китай , да не говорим пък Русия няма да ги спасяват !!
  • 4 Хаха

    23 11 Отговор
    Ще го налапат сиропиран ми се струва...
  • 5 Месут

    37 21 Отговор
    Ако, мислехте за България толкова, колкото за Турция, България нямаше да е Най- Бедната и корумпирана държава в Европа.

    Коментиран от #7, #9, #32

  • 6 Жоро

    27 10 Отговор
    А колко е реалната инфлация в САЩ...

    Коментиран от #22

  • 7 юрист

    21 21 Отговор

    До коментар #5 от "Месут":

    Дрън- дрън! По-добре се взри в реалността- лирата ви потъна, а нашият лев е стабилен, защото сме във валутен борд и не могат да се печатат пари без обезпечение. Нали уж бпхте велика икономика, а- защо сега се сринахте? Аааа- защото се гаврите с ЕС и с ес гражданите, но пък ЕС парите/ еврото/ не миришат, та за това сте се набълбукали със заеми не в турски лири, а в ЕВРО:) Защо така, умници- нали МРАЗИТЕ ЕС, нали МРАЗИТЕ всичко, което не е мюслимско, обаче- ТОЛКОВА ОБИЧАТЕ ПАРИЧНАТА ЕДИНИЦА НА ЕС- ЕВРОТО, че чак и кредити сте взели в евро, и то- от ЕС БАНКИ:) Сега си носете последиците- безразлични сте ми.

    Коментиран от #10, #12, #15

  • 8 гост

    18 12 Отговор
    Ако се напише поне една статия в полза на турците ще си чупя зъба,Росене и ти не можеш да допренесеш с нищо за разпада на Турция нема да се сбъдне вашето живейте си с мечтите за светлото бъдеще на България,трябва да се угодите на стопанина иначе нема да има кокал за гризане не е лесно да си четкаджия,нема да ти свърши казармата ама вече сигорно си свикнал.

    Коментиран от #11

  • 9 аа за съм го

    19 11 Отговор

    До коментар #5 от "Месут":

    измислил...та значи първо се организира втора голяма екскурзия...така или иначе вие си обичате майка турция и при цъфтящата и икономика няма да имате нищо против. организирам и друга екскурзия на брачедите ти към индия . после на избори гласуват тези с поне средно образование и неполучавали соц.помощи по дълго от 2 години . вкарвам прокурори и съдии от швейцария а полицаи от германия и електронно правителство като в естония
  • 10 koпа

    22 20 Отговор

    До коментар #7 от "юрист":

    Ти себе си за европеяц ли се мислиш,погледни първо икономиката на България после давай уроци 200 лева пенсий ,400 лева заплати ,ей голяма икономика голямо нещо направо за завиждане.

    Коментиран от #21, #31

  • 11 като видиш

    20 12 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    една положителна статия например за хлебарките тогава може и да очакваш такава и за турците !! какво положително има в турците не разбрах и с какво добро като пример и постижения ги познава света . виж за швейцарци,японци може много да се пише

    Коментиран от #13

  • 12 Месут

    19 23 Отговор

    До коментар #7 от "юрист":

    Ти първо си смени името най-накрая, че от писанията ти си личи, че последното нещо на този свят си е " юрист". Турската икономика макар и с проблеми е в Г-20, там където българската икономика даже не може да си мечтае. Турция, ако не беше се заяла със Сащ сега щеше да е добре, но Турция има едно нещо, което в България го нямате " чест и достойнството, да не се остави као България, САЩ да я мачка. Турция не мрази всичко немюсюлмаско, виж даже се опитва да се сближи със ЕС, ЕС също иска Турция, но Наистина Ердоган е малко суров но справедлив! Нали се сещаш, че тази буря за Турция ще отмине, въпрос на време е.. Но вие в България пак ще си останете най-жалката и бедна нация на ЕС.

    Коментиран от #16, #18, #20, #24

  • 13 ропа

    10 14 Отговор

    До коментар #11 от "като видиш":

    Като си почнал я се похва ли със своето,кажи за развитата ви икономика,за младите хора който с пръст се броят вече,за промишленоста,за здравеопазването,за пенсийте,за заплатите,за светлото бъдеще на страната,че да ти завиждаме.

    Коментиран от #14, #19

  • 14 та да

    22 6 Отговор

    До коментар #13 от "ропа":

    започна с младите хора...ами 50 % са от малцинствата и едвам могат да си напишат името . икономиката....ами ти като гласуваш или за по едно кебабче или както ти наредят от турция е нормално да се саботира каквото и да е развитие на дъжаата . за пенсиите и заплатите ...е то аз работя на запад така , че не мога да коментирам.но мога да ти кажа , че нас българите ни уважават много повече от турците дошли тук от преди 40 години !! а това , че ес искал турция е много як виц...не го разправяй на хора виждащи ежедневно как местните не ви понасят
  • 15 Историк

    17 7 Отговор

    До коментар #7 от "юрист":

    Каква лира бе аланкоолу. Той се кефи на българските пари , щото струват нещо ,ама нали сме миллиета трябва да защитаваме Турската държава.Ама това ,че няма нищо общо с тая държава няма значение. Ние българите не сме прив Турция и народа и, ние сме против малоумната ислямизация и отдалечаването на Турция от Европа. А кой е турчин ,ще го покажат изследванията. От цялото 1/4 са кюрди , другата половина цигани , третата група славяни които са претопени ,ислямизирани ,също , арменци евреи ,гърци . Османските турци надали са повече от 10%. Огледайте се в огледалото . невярвам да си мислите ,че чалмите са руси.
  • 16 Сульо

    14 9 Отговор

    До коментар #12 от "Месут":

    Суров но справедлив. А да ли си пие хапчетата. Г20 , а в Ту134 участва ли.
  • 17 Мила Маййкооооо

    30 9 Отговор
    Това е пълен смях. Стоят си едни хора в България ,живеят си тука ,обаче седнат ,станат все ни обясняват колко е Велика Турция. Едни други и те като тях. Седнат ,станат все ни обясняват колко е Велика Русия. А бе все едно една майка ви е раждала. Я марш в Анадола и Сибир.
  • 18 гост

    27 9 Отговор

    До коментар #12 от "Месут":

    Искаш ли да видиш в кое Г е любимата ти Турция ?? Ей ти тука да се ограмотиш ! 62 място Русия - 10600 долара на глава от населението , 63 място Турция -10500 долара на глава от населението !!! Годишно !!! Лика прилика , един дол дренки !!! А в истинското Г-20 за твое сведение са от 40 до 80 000 на глава от населението !! Кога ша стане бе фес , НИКОГА !!! След 2-3  години ще си изнесат всички заводи западняците дето ви ги построиха и ще си ядете налъмите , като преди 50-тина години , да видим с домати и руски туристи докъде ще я докарате , хахаххахаххахха !!!!

    Коментиран от #28

  • 19 Алелуя

    20 4 Отговор

    До коментар #13 от "ропа":

    На кредит всичко можеш да направиш. Ама когато дойде падежа тогава лъсва истината ,колко си велик.
  • 20 Мариан

    17 5 Отговор

    До коментар #12 от "Месут":

    Турската икономика е в Гъто , но не в това , а в онова. Нали гледам ,все повече културни турци посещават България и доста и се кефят.
    Каквото и да е България ,винаги ще бъде по-европейска и по-цивилизована от Турция. Така че бъи българин , тествай си ДНКто и ще се разбереш защо седиш в България , а не в Турция. Евалла ще кажа на турския народ , който го виждам ,че работи усърдно и трябва да ти кажа ,че получава много по-малко от който и да е българин ,който върши същата работа. Да може парцалките и препаратите да са по-евтини от България , но като гледам и храната и ресторантите им са по-скъпи. За една пиклива бира давахме по над 10лв в Истанбул.
  • 21 Спас Гочев

    19 5 Отговор

    До коментар #10 от "koпа":

    400лв заплати вече е минало. Сега заплатитите вървят главоломно нагоре. Ама в Турция заплатите ще вървят надолу.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 новините от окупирания Кипър

    6 3 Отговор
    Окупираният Кипър парализира от икономическата криза. Всички се оплакват от текущите увеличения, обявявайки стачни мерки и митинги. Наистина, както казват вестниците, следващата седмица е седмица на мобилизация. Драматичното покачване на цените на горивата доведе до паника, шофьори затвориха улиците на псевдо-държавата, протестирайки срещу непоносимото увеличение. Таксиметрови шофьори, автобуси, камиони и частни превозни средства са изключили така наречената канцелария на премиера, настоявайки за компенсаторни мерки за икономическия хаос в окупирания Кипър. Увеличаването на цените на горивата и електроенергията принудиха фермерите да спрат производството. "Ние лягаме в нощта и се събуждаме сутринта, за да видим, че парите в джобовете ни са се разтопили. Инфлацията продължава да се покачва, а тези, които плащат кредити в чуждестранна валута, са изправени пред сериозни затруднения". Хаосът преобладава и в обществените болници, които буквално са празни след решението на медицинските сестри и акушерите да не работят извънредно време след намаляването на заплатите за извънреден труд. Подобна е и ситуацията в окупираните пристанища. По-специално, поради мерките за извънредния труд, камиони от Турция остават в капан в пристанището на Кирения, което води до развалянето на 50 тона плодове и зеленчуци.
  • 24 юрист

    15 5 Отговор

    До коментар #12 от "Месут":

    “...Публикувано във факти.бг: , но Турция има едно нещо, което в България го нямате " чест и достойнството, да не се остави као България, САЩ да я мачка...“ Нима? Значи- когато вашият ПРЕЗИДЕНТ МОЛИ германия за помощ, това е чест и достойнство, а когато България , като членка на НАТО си изпълнява задълженията, произтичащи от членството ни, това е безчестие, така ли?:) Странни разбирания имате турците за чест и достойнство! Васшите чест и достойнство се изразяват в поговорката „Интереса клати феса“ и “Родината е там, където си изкарваш хляба“, нямате турски етнос, нямате изградена турска нация, защото турция е самостоятелна държава от ...1922 г.:), нямате държавообразуващ етнос в турция; турчин = турски гражданин или лице с турско самосъзнание, което ползва тюркски език, и точно ТИ си седнал да ми говориш за чест и достойнство?! АХАХАХАХА:) Лично мен сащ никога не ме е мачкала, но постоянно чета от вас- лицата с тюркско самосъзнание, гаври, хули и обиди към България и българите, независимо за какво става въпрос в статията, под която публикувате тези гаври! Айде- марш в анадола- нямаш място в европейската цивилизация!

    Коментиран от #29, #34

  • 25 Респект

    6 11 Отговор
    Завистливи сме били и такива ще си останем ми се струва. Продавам винетки на границата мога да ви кажа, че %70 от тировете са турски. Де да бяхме и ние като гадната Турция.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Адам

    8 9 Отговор
    До Гост с пост #18

    Я, вземи малко да почетеш и не пиши глупости по форумите!
    Г-20: В нея влизат Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, ЮАР, Япония и Европейският съюз. Освен това, обикновено на срещите на Г-20 присъстват представители на Международния валутен фонд и Световната банка.
    2016 година една от срещите беше в Турция. България верно е малка държава - но, на България най-много пречки създават самите хора. Злобни, завистливи, кръдливи и мързеливи, а и вече в по-голяма степен и прости и неграмотни! За сравнение между двата народа и дума не може да става. А, относно жизненият стандарт - само да погледнем автопарка и жилищния фонд на двете държави и нещата са повече от ясно! Лека нощ и не ги мисли ти Турците - имперски народ са си!
  • 28 А еврочленката българия

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    С 8500 $ годишно на калпак на кое място е? Срам ли те е да кажеш?
  • 29 Хаха

    5 12 Отговор

    До коментар #24 от "юрист":

    Тресе ли те комплекса?
    Робският
  • 30 845

    10 6 Отговор
    Ако това продължи дълго, турците ще бият един на другия за парче хляб и ще атакуват магазините и складовете, както става в страните от третия свят.
  • 31 Батката-Баш майстора

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "koпа":

    Кой за колкото учил бе. А не познавам хора, които да взимат по 2000 лева. По селата е друга бира, но и там имат допълнителни доходи
  • 32 Max

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Месут":

    Поне е в Европа, а не е по-близо по качество до анадола.

    Коментиран от #33

  • 33 Гост1

    5 6 Отговор

    До коментар #32 от "Max":

    В Европа, ама в задния двор на Европа! А, населението - слугинажа на Европа. Как толкова години не осъзнавате къде и как сте?! Вместо да коментирате празнословия, а ви е интересна темата "Турция" вземете прочетете - имат ли "Електронно правителство", как им работи социалната, здравната и образователна система - убеден съм, че получите ли информация по тези въпроси ще се срамувате, че сте Европеец... Наистина ще ви бъде срам...
  • 34 ХАСАН

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "юрист":

    На твое място вместо за Турция и турците бих се тревожил за българския етнос..тая година населението пак ще намалее с 60 хиляди. Ромите се увеличават ..младите продължават да напускат..ед-нствено заселващи се са ....турците! Из!елниците си-правят втори дом в родниие си места

    Коментиран от #36

  • 35 Путкин

    4 0 Отговор
    Абе много сте прости всички резаци, чак ви се кефя на тъпотията!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: