Къде в Германия има работа и изгодни наеми?

1 Септември, 2018 09:37
12 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6375
Автор: Милена Богданова

Поради икономическия подем в много германски градове броят на незаетите работни места расте, а наемите за жилища остават сравнително ниски. Такъв е случаят особено в средноголемите и малките градове, сочат експерти.

Германия бележи икономически бум. Същевременно изпитва голям недостиг от квалифицирана работна ръка. Ето защо федералното правителство подготвя закон за целенасочено привличане на чуждестранни икономически мигранти. При това не само големите германски градове се нуждаят от чуждестранните специалисти с висше и средно техническо образование. Броят на вакантните работни места расте и в много средноголеми и малки градове.

В метрополиите наемите са високи и изяждат заплатите. Учените от Института за германска икономика в Кьолн установяват уникална ситуация. Преуспяващите фирми разкриват все повече нови работни места в средноголемите и малки градове, а жилищните наеми там остават на сравнително изгодна цена. Това увеличава привлекателността на тези градове и ги прави сериозни конкуренти на милионните метрополии. В Германия това са Берлин, Хамбург, Мюнхен и Кьолн. Тук разбира се, човек може да намери най-различни и високоплатени работни места.

Авторите на изследването посочват, че през последните години в Берлин са създадени над 20 000 работни места в сектора на информационните технологии. В същото време жилищните наеми в германската столица са с 130-142 процента по-високи от средните наеми в страната. И това не е всичко. В Мюнхен, градът с най-скъпи недвижими имоти в Германия, жилищният наем (без режийните разноски) надвишава с до 170 процента средните показатели за страната. Много често мюнхенските работодатели плащат надбавки за своите висококвалифицирани специалсти. Но работниците със средни доходи не получават такива надбавки, сочат експертите.

Къде има най-добри шансове за привлекателна работа?

Експертите от Института за германска икономика препоръчват на средноголемите и малки градове активно да правят реклама на евтините жилища в своите региони. От друга страна, експертите съветват търсещите работа да се ориентират целенасочено към региони, където добрите възможности за трудоустрояване се съчетават с ниски жилищни наеми. Учените формулират един вид "златно правило": шансовете за намиране на привлекателна работа са по-големи в южните и западните части на Германия, отколкото в северните и източните. В изследването са приведени и редица примери. Град Йена, който по времето на ГДР беше известен със заводите Карл Цайс, днес е важен център на висшите технологии в провинция Тюрингия. В този средновековен град има две висши учебни заведения. А това е гаранция за по-голям брой работни места, тъй като около университетите в днешна Германия обикновено се формират изследователски институти, тясно специализирани фирми и клиники.

Броят на вакантните места в Йена е 67 на 100 регистрирани безработни. Ако обаче са отчете фактът, пишат експертите, че работодателите обикновено обявяват пред бюрата по труда само половината от незаетите работни места, това означава, че броят на вакантните места е по-голям от този на търсещите работа. От статистическа гледна точка това свидетелства за острия недостиг на квалифицирани кадри. А жилищните наеми в Йена съставляват само 81 процента от средните показатели за Германия.

Малки градове, малък бизнес и "скрити шампиони"

Привлекателни са и регионите в южната част на федерална провинция Северн Рейн-Вестфалия, сочат експертите. Например в град Изерлон, с почти стохилядно население, на 100 безработни се падат 57 вакантни места. А жилищните наеми са само 78 процента от средното равнище на наемите в цялата страна. Експертите подчертават, че в този планински и горист район на Северен Рейн-Вестфалия няма големи фирми. Затова пък тук съществуват над 150 "скрити шампиони". Така се наричат тясно специализираните малки фирми, най-често в машиностроенето, които работят предимно за износ и в определени сегменти се нареждат сред световните лидери. В някои региони на Германия броят на обявените вакантни места дори е по-голям от броя на регистрираните безработни. Един от тези региони се намира в Долна Саксония, до границата с Холандия. В град Нордхорн с петдесетхилядно население, на 100 безработни се падат 111 вакантни работни места. А наемът за жилище съставлява 78 процента от средните показатели за Германия.

Бавария - високи технологии в старинни градове

Подобна е ситуацията и в южната част на страната в провинция Баден Вюртемберг. В живописния старинен град Швебиш-Хал с четиридесетхилядно население има 101 вакантни маста, а нивото на наемите е 82 процента. Тук, както и в Нордхорн има нужда не само от специалисти във високотехнологичните фирми, а и от хора с "обичайни" професии. Най-голям интерес за хората, които търсят едновременно добре платена работа и жилище на достъпни цени, представляват различните райони на провинция Бавария, пишат учените от Института за германска икономика. Те дават за пример основаният още от римляните град Регенсбург, чийто център е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Авторите на изследването сочат Регенсбург и околностите като пример и за това, че жилищните наеми съвпадат със средните показатели за Германия. Чрез интерактивната карта на сайта на института, човек може бързо да се убеди, че огромно търсене на кадри съществува и в редица други баварски градове, например във Вюрцбург, Ансбах и Донаувьорт.