Last news in Fakti

1 Септември, 2018 01:29 2 580 13

Рекордно лятно поскъпване на природния газ

  • газ-
  • синьо гориво-
  • великобритания-
  • холандия

Цената на природния газ на холандските и британските борси превиши 300 долара за 1000 кубични метра, което е рекорд за това време на годината, съобщава ProFinance. Подобна цена е имало само през 2013 година при авария на газов хъб в Австрия, отбелязва БНР.

Противно на логиката цените на суровината и през лятото вървят нагоре, като експертите посочват като основна причина спирането на четири френски атомни реактора заради наводнения, което е довело до използване на природен газ от хранилищата.

В резултат хранилищата в момента са запълнени на 72,9 %, което е най-ниското ниво от 2013 година насам.

Сега основните оператори трябва да попълнят запасите и това вероятно ще запази възхдящия тренд на цените, коментира ProFinance.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    5 30 Отговор
    Ами докато серсемите купуват руски газ така ще е,втечнения е много по евтин.

    Коментиран от #2, #3, #4, #7, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Чък Норис

    27 8 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Над две трети от потреблението на газ в Европа е от Русия. И е най-евтин съответно. Не случайно германците искат Северен поток 2, а скандинавските страни, през чиято акватория ще премине тръбата не са против. Разбира се, за такива като теб има алтернатива, като най-скъпата е втечнен газ внос от щатите.

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Не народ а боклук

    3 9 Отговор

    До коментар #4 от "Кълвач":

    Човече,много си прост! Не намесвай майките,защото са ни родили!
  • 6 Позитано 20

    6 11 Отговор
    ХОНОРАРИТЕ,ВСЕКИ РАБОТЕН ДЕН СЛЕД 18,00

    Коментиран от #9

  • 7 ОлигУфрен

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Холандия, Великобритатия и Франция не купуват руска газ! Холандците произвеждат 75% повече от нуждите си, Великобритания все още има добив в Северно море и внася от Норвегия. Пишат ти, че на холандските и английските борси е поскъпнал газа. Обясняват ти,че една от причините е спирането на няколко френски АЕЦ и ползването на френския газов резерв! И на всичко това ти се о@кв@ш с руската газ! Ми тъпичък си!

    Коментиран от #13

  • 8 Ryty

    15 3 Отговор
    Кво ма топли холандия? Или подготвяте почвата за българския скок на газа? Но знаеш ли ква е разликата м/у България и Холандия? А аз знам че я знаеш, Холандия откриха най-голямата в света ферма с вятърни генератори, която е разположена във воден басейн това са 150 вятърни турбини, разположени в Северно море. Холандия е една от най - независимите от към възобновяеми източници държава и при тях е държавна политика да намалят ел енергията, а да овеличават газта, що не кажеш за ел. Енергията в холандия, а дрънкате за газа, щото преди 3 месеца овеличихте газа в България и след месец пак се очаква голям скок. Колкото и ботисов да уволнява министри и да се прави на съпричастен с народа той си ни ограбва всичко си е театър
  • 9 Козяк 16

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Позитано 20":

    Ние пък работим с ГМО прошляци 25 часа в денонощието!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Споко

    2 0 Отговор
    При нас това не може да се случи. Ние през зимата дори нямаме резерв който да запуснем при авария на АЕЦ. Ползваме разполагаемостта за субсидиране на отоплението с ток.
  • 12 Румяна Костова

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чък Норис":

    Втечненият американски газ е в пъти по - скъп от агресивния руски.,но го купуват поляците,за които е важно да захранват икономиката си с демократичен газ.Германия пък реши практично да си купува от руския,не демократичен, но пък по-евтин.
  • 13 КЪТ СИ Е ТЯХХЕН ЩО СИ ГО УВЕЛИЧАВАТ

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ОлигУфрен":

    ИЛИ СА МАЗОХИСТИ ИЛИ НЕЩО НЕ СА У РЕД....