1 Септември, 2018 14:30 9 895 27

Катрин Вачева взриви мрежата с искрен пост за шофьора на буса-ковчег

  • катрин вачева-
  • пост-
  • шофьор-
  • катастрофа-
  • своге

Безспорно трагедията, която отне живота на 17 души в Своге преди дни, разтърси обществото и се разраства с пълна сила. Това е най-коментираната тема, както във всички централни емисии, форуми, така и в социалната мрежа Фейсбук, където изказа мнението си манекенката Катрин Вачева.

Моделката написа толкова силен и искрен пост в личния си профил в подкрепа на шофьора от Своге, че буквално за часове постът й взриви социалната мрежа и бе споделен от хиляди хора. Заваляха и серия от хвалебствени думи към нея.

„Много хубаво би било да могат и тези „съдниците” да прочетат написаното от теб. Браво, мило дете.”,

„Много добре написано, Катрин, комплименти! Споделям позицията ти!,

„Кати, не Ви познавам, но се възхищавам на човещината и болката, с която е пропит Вашият пост. Григоров наистина е прекрасен човек и Вие сте прозрели и видели онази човечност в него, което нашата „държавица” или не вижда, или иска за пореден път да си измие ръцете за сметка на невинен и кротък човек”, това са само част от думите, отправени към Вачева.

А в поста й без редакторска намеса се казва следното:

„Управляващи и обикновени съдещи - Как не ви е срам да сложите белезници на този възрастен човечец, да го заклеймявате като „убиец” и едва изправил се от болничното легло да го качвате на подсъдимата скамейка??? Луди ли сте, безсърдечни ли сте, хванахте „виновният ли”?!? Позорна, скапана държава!!! Нима същият този човек не полетя надолу към пропастта с всички останали?? Нима почти всички загинали не са негови приятели и познати?? Нима е мислил, че ще има дни и ще оцелее, разбирайки и живеейки оттук насетне с обстоятелствата на тази жестока трагедия???! Жив е само тялом, духом той е мъртъв като всичките, които останаха завинаги в автобуса!! Едно ще ви кажа, познавам отлично пътя за Своге (баща ми е от този район) и за толкова години съм видяла хиляди катастрофи, зверски удари по това дефиле, защото пътят наистина е ужасен, накривен, без маркировка и задължителна мантинела на много места, без нормален банкет, лятото необрязани надвиснали клони на дървета надвиснали на самия път (никаква видимост), падащи камъни (къде има мрежа, къде не) ужасни и изключително опасни завой, които поднасят към пропастта, дори да караш и с 20 км! Всеки път, когато съм минавала по този участък, съм била на тръни и с повишено внимание! Съболезнования към всички близки на трагично загиналите хорица... но разберете едно, за мен този човек не е убиец и не е виновен, че е сред живите, че на толкова години работи все още като шофьор вместо да си кара пенсията и затова, че Господ го е спасил, вие, Управляващи го доунищожете! Не го познавам, да не решите, че затова съм в негова защита, просто чисто човешко мнение отстрани, гледайки поведението към него... горкият, просто горкият... представям си как се чувства вътрешно, без вина виновен и как му се иска да е сред всички останали, които си отидоха... Няма такава държава! (Това е моят личен профил и моята лична позиция, на който не му допада, моля, да подминава!)”

Вместо подминаване обаче, поста на миската бе споделян стотици пъти в мрежата. Мнозина дори приеха гражданската й позиция като знак, че нещо трябва да се направи – подписка или митинг в подкрепа на хилядите неправди в държавата ни. Впечатление прави и факта, че хората застават абсолютно и зад шофьора на фаталния автобус Григор Гаврилов.

„Ще извадят от 9 кладенеца вода, за да кажат „има виновен” - свършихме си работата...!? Нищо, че няма да върнат хората, които загинаха, нищо че приживе ще погубят и този човек, и семейството му! Народът за властта е никой! Но, ако сме народ като народ, вдигнем ли се, ще ги смачкаме! Колко време Босия трябва да гладува, за да му обърне някой внимание??? Чакаме го да умре, за да кажем” ми той сам си го реши този глад”!?- а, човекът се бори срещу неправдата, ама един по малко или повече, много важно! Една птичка пролет не прави! Колко време майките на децата с увреждания трябва да стоят в тия скапани палатки, колко? И пак нищо! Без думи съм...”, пише още Катрин, която успя за отрицателно време да обедини стотици в социалната мрежа.

„Истината е, че не съм очаквала подобен отзвук, дори се притеснявах да не бъда нахулена заради позицията си и затова написах, че който не споделя мнението ми просто да подминава, то пък стана точно обратното и още не мога да повярвам колко много хора ми писаха, явно чисто човешкият ми изказ и позиция са докоснали хората... но най-мило ми стана, когато прочетох писмо от роднините на шофьора, постът ми е прочетен и от тях, разчувствала съм ги и те ми писаха с благодарствени думи, горките, пожелах им здраве, сила, търпение и единност, дано има справедливост!”, споделя пред "Блиц" Вачева. И добавя: „Всъщност аз нищо не съм направила, просто изказах човешка позиция, гледайки новините и отношението на властта към горкия човек”.

В един от стотиците коментари под поста й във фейсбук пък се казва:

"Евала, Катрин Вачева, че се изправи и каза толкова много наболели истини, трябват повече хора като теб, момиче!”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ufopolis

    4 5 Отговор
    Ако ви е страх - не гледайте!
    https://www.youtube.com/watch?v=64fsDRQjL2Y
  • 3 Шоо

    20 33 Отговор
    Мила ми Венетке, това че има и други виновни, не означава, че и шофьорът няма вина. Никой не говори за умисъл, ясно е че става за непредпазливост. Плюс това има съд и той ще реши. Управляващите, които и да са те, е хубаво да знаеш, че не обвиняват и не съдят. Това е работа на съдебната власт. Иначе да, белезниците са излишни, няма да тръгне да бяга, но понякога предотвратяват самонараняване на конвоираното лице.
  • 4 Ееее

    13 5 Отговор
    Никой не се интересува от фейкбоок вече.
  • 5 Дрън Дрън

    12 30 Отговор
    Дрън дрън - всеки дрънка глупости. Главната вина е на шофера независимо кой му е приятел и че това и той е полетял в пропастта. Никой не казва, че нарочно го е направил, но шоферски грешки всеки ден по 10000 пъти. А, дали асфалта също е допринесъл за това е друг въпрос, който трябва да се отчете от комисии и т.н.
  • 6 no name no face no number

    34 3 Отговор
    Има ситуации ,които колкото и да си опитен и добър шофьор те изненадват. Не случайно дори считаните за топ пилоти от Ф1 имат катастрофи на пътя извън пистата.Има моменти, които зависят само от съдбата. Онези в съда и зад бюрата съм сигурен, чв няма да го разберат, а това, че съда щял да взима решения и че е независим от олигарси и правителство......дрън дрън, отдавна не гледам лека нощ деца, да си ги пишат тия глупости в измислените си предизборни лъжи. Крайно време е народът да спре да вярва на партии и да намери по удачна и справедлива система на живот от капитализма и банковата простотия.
  • 7 Философ

    16 4 Отговор
    Когато караш автобус спазвай знаците и ограниченията! Знаците са поставени за да ни пазят! Автобусните шофьори винаги трябва да помнят че освен тяхния живот са отговорни и за живота на много други хора!

    Коментиран от #20

  • 8 Filо

    12 16 Отговор
    Шофьора бил добър човек. Може, но това няма общо с факта, че непредумишлено уби 17 човека, факт. Другото са глупости и обикновена манипулация.
  • 9 ААА

    15 8 Отговор
    Всеки ден , милиони индивиди ,от всякакъв род , пол , или етнос сяда на шофьорското място. През 28-те ми години , съм виждал всякакви- Плахи , или агресивни , смотани и печени, отпочинали или такива на които мозъка им спи . Такива с с висок праг на самосъхранение , или такива за които все някой друг е виновен, или просто нямат ден, лош шанс, злощастно стечение на обстоятелствата. Не желая да бъда съдник на шофьора , още по малко на неговото място. Изказаха се мнения -мантинели , асфалтово покритие,вода ,корупция -но това е само едната страна на бедата . Има и субективна вина ,щото 50 км в час понякога са страшно много, ако не отчетеш правилно горе-написаното,а когато возиш 30 човека , просто си длъжен всяка твоя частичка от тялото -мозък ,очи , рефлекс , ръце ,крака , волан , гуми , пътна обстановка,превенция ,отговорност да работят в пълна кондиция. И за това този опит на "госпожица" Вачева да изкара шофьора едва ли не светец и мъченик , ми се струва неуместно, на фона на 17 почернени семейства. Работата на водача е да закара живи и здрави пътниците при техните семейства .Послепис- През хилядите си ловни излети съм минавал пресечени терени , стръмни спускания , и изкачвания по ръба на урви и дълбоки дерета. Мантинели естествено там няма , дори асфалт -лигава кална горска почва , кога напоена от дъжд , кога сняг. Цялото ти внимание е съсредоточено в това да не позволиш на машината да провери закона за гравитацията. Всички в колата млъкват , а струйки п

    Коментиран от #13, #14

  • 10 ААА

    3 3 Отговор
    А струйки пот текат по гърба- в къщи ни очакват

    Коментиран от #19

  • 11 Усмивката

    8 3 Отговор
    Води се преднамерена камоания за очернане на шофьора.Естествено че ще има.Щот става дума за милиони окрадено.Е то пример.,на извадка....Свидетел твърди че шофьорът гледал назад ,на завой,преди пропаст??? и затова ударил колата малко преди да полети в пропастта....Ето едно на бегъл поглед абсурдно твърдение ..Как ви се струва...опитен шофьор ,с дългогодишен стаж ,да гледа назад при такъв рисков участък.Освен ако не е решил че е Жан клод ван дам от филма „Кървав спорт”
  • 12 А БЕ

    6 23 Отговор
    Шофьорът може да е прекрасен човек, но ВИНАТА Е НЕГОВА, ВИЦОВЕ СА ВСИЧКИ ДРЪНКАНИЦИ ЗА АСФАЛТ И МАНТИНЕЛА! А тази куха лейка се лансира от някого за да светне и тя , като поредната измислена българска звезда !
  • 13 Усмивката

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "ААА":

    Разбирам те но...има нещо пресилено в думите ти.Първо няма ка да са хиляди ловни излети ,щото и жаба не би останала жива в гората .Второ ...как преценява една комисия че при 40 км ч ,няма да илети а при 50 ще излети.И аз имам хиляди завои и там дето пише 30 ги минавам с 60. И кво от това.ТРЕТО, може би важно.Мантинелата е нужна да е здрава защото....Това е път .Не театрална сцена на закрито.Има причини всякога да попадне поднасящ материал ,за което,не се изисква да има чистачка до пътя ,и тя ,мантинелата е за това.Бил съм свидетел как полицаи замита свидетелства уличаваи „пътна инфраструктора” ...дотук задега стига

    Коментиран от #18

  • 14 селянин

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "ААА":

    Много си заакал..тахошайбата не може да засича скоростта до секунда,твърде вероятно тези 53 км/ч да са били пред завоя,на правия участък,шайбата засича минималната и максималната скорост по цялото дефиле,но точно за определения завой,няма как да има точност от тахошайбата..
  • 15 Расулюлах

    8 7 Отговор
    Евалата маци уби ги управленската шайка

    Коментиран от #17

  • 16 Ads

    12 9 Отговор
    Ако само асфалта е проблема, всеки който е минал оттам щеше да излети в дерето.
  • 17 селянин

    11 4 Отговор

    До коментар #15 от "Расулюлах":

    Това е фактор,преди това е валяло,Своге е наводнен от дъжд минути преди катастрофата,може да се е образувало аквапланинг,на пътя е било река..а самата мантинела не е поставена адекватно.
  • 18 ААА

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Усмивката":

    Може и да не са били хиляди - това е хипербола - приемам забележката. Животни има в гората много за тези които са добри стопани , а не убийци. Дивите прасета са на път да се превърнат в напаст , ако ни се размине африканската чума. А дано ни се размине +++ (кръстя се) . И мантинелата трябва да е там и асфалта и дренажа (отводняването) на платното , завоите да се изправят и да са с по -малки градуси , широчина на платното , маркировка и др . ДА ТАКА Е , НО НИЩО НЕ КОМПЕНСИРА ВНИМАНИЕТО , И ОПИТА НА ВОДАЧА , И ТО Е НАЙ-ВАЖНО ТОВА СЪМ ИСКАЛ ДА КАЖА . Опитният водач би трябвало това да го предвиди , а не да си върти главата надясно и да си говори с пасажерите. Докарай ги живи пък после си говори с тях. Завоите и ограниченията са за това да направят водачите по предвидими на пътя. този който изпреварва отсреща на къса отсечка , може би си мисли че от завоя ще излезе автомобил спазвайки ограничение от 40 км. А ако от там излезе със 100км , за един съвременен автомобил това не е особен проблем? .

    Коментиран от #21

  • 19 no name no face no number

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "ААА":

    Много правилно казано и въпреки всичко бъди сигурен, че понякога съдбата изненадва неприятно, та ако ще и да си захапал волана и спазващ ограниченията. Не оправдавам никого този човек вече си е получил по голямата част от наказанието оцелял е. Но защо ли цялото внимание и кал се хвърля върху него? Ок нека да е виновен, но всички други замесени в този случай за милион пъту по- виновни и всеки се праеи на разсеян защото са с власт и пари, а шофьора дори още не излекуван и хоп зад решетките ами те???? Те кога??? Кой и как??? И последно при аквапланинг ако се случи шанса за оставане на пътното платно не е голям. Имаш право само нс едно единствено действие, ако имаш време де..... натискаш съединителя и се молиш ок.

    Коментиран от #22, #24

  • 20 аналитик

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Философ":

    Казваш да спазваме знаците? Той го е спазил. Знака е забранявал скорост над 40, той е карал май с 41-42, но трудно би заковал точно. Росял е дъжд, пътя и завоя са били скапани, без отводнителна канаека..
  • 21 селянин

    8 5 Отговор

    До коментар #18 от "ААА":

    Кък така,никой от оцелелите пътници не спомена че щофьорът е говорил с тях минути преди катастрофата..а двама с лека кола,който ги е ударил..са гледали до последния момент,само в автобусния шофьор на 1м и 50 см,височина и са го видели как се,,хили,,с пътниците..А стига с тия локуми..
  • 22 Усмивката

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "no name no face no number":

    Точно за това говорим.За едни се действа светкавично ,за други сисдават дават изявления по медиите подкрепящи премиера Б. Б ,. и надали ще доживеем да видим обвинения към тях.Ако сме справедливи и хитроумни ,оглед,компилацията държава мафия ,бихме постъпили така .Ако шофьорът трябва да лежи ,същото да бъде и за своите, а именнио.отговорните за пътя.Така .Поделено. Ха сега нека обвиняват
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ААА

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "no name no face no number":

    Аз никъде не съм писал , че трябва да опатоса само той . Писал съм , че съм против госпожица Вачева да го превръща в невинна жертва- мъченик. Има споделена вина между стопанина на пътя , и шофьора. Но шофьора със своето невнимание , като последен по веригата от безотговорности " осребрява крайният злощастен продукт"- 17 жертви.Има един такъв "хлъзгав " член от ЗДП - При лоши мет. условия дъжд, намалена видимост , лед, сняг -да се движиш със скорост която изключва възникването на ПТП.Тази скорост е субективна , и след като се е допуснало ПТП значи има и вина , поне по ЗДП. Всеки ден се опердашват и по магистралите , на сух прав път, и ясна видимост - Не ни е виновен само пътя.

    Коментиран от #26

  • 25 егати

    5 2 Отговор
    Тая много добре си е прикрила "русата" главица. Как може да се оправдава грешката на някого убил 17 човека. Не случайно се казва, че една капка катран може да вгорчи цяла каца с мед. Какво се е случило е ясно - 17 загинали, а какъв е бил дотогава е отделен въпрос, но с такива глупости от години оправдават убийците на пътя, а после се чудете що продължават трагедийте.
  • 26 no name no face no number

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "ААА":

    Разбирам законите и знам, че шофьорите са постоянно с единият крак в затвора, миг невнимание цял живот страдание знам го това, но както казах има ситуации в които се случват неща, които няма как човек да ги овладее. Не оправдавам никого, но ние сме хора и като такива грешим и това е напълно нормално. Сигурен съм повече от сто процента, че и ти си допускал грешки, на пътя, в живота, на работното ти място и къде ли още не, на всеки може да се случи.
  • 27 Morgoth

    4 0 Отговор
    Напълно подкрепям мнението и. Обаче закона е написан така, че водача да носи отговорност при всякаква ситуация, включително и когато проблема е в пътната настилка и пътните съоръжения. Термина "несъобразена скорост" е направен точно с цел вменяване вина на водача при всякаква ситуация. Теорията е "да бе карал по-бавно, това нямаше да се случи". А дали когато караш по-бавно няма друг да се пребие докато те изпреварва, това закона не го касае - тогава той ще си бъде сам виновен и същата теория ще важи за него.