1 Септември, 2018 17:18 87 672 29

7 неща, които усеща умиращият по време на смъртта

  • умира-
  • смърт-
  • усещания

Боли ли смъртта?

7 неща, които усеща умиращият по време на смъртта - 1
Снимка: Shutterstock

Психолозите казват, че страхът от смъртта живее във всеки един от нас, дори и да не го осъзнаваме. И, честно да си кажем, наистина има от какво да се страхува човек в момента, когато умира и няколко часа по-късно, уточняват те.

Покойникът съзнава, че е умрял, заявиха американски учени след дългогодишни наблюдения. Оказало се, че дори и след спирането на сърцето, хората се намират в съзнание и усещат света около тях. Те могат да чуват и виждат другите, но тялото тялото вече не им се подчинява.

Работата е в това, че в преобладаващото мнозинство от случаите лекарите засичат времето на смъртта в момента, в който сърцето спира. От този момент кръвта спира да постъпва в мозъка и работата му започва да се забавя. Забавя се, но не спира. Смъртта на невроните може да отнеме няколко часа след смъртта на сърцето. И през цялото това време мозъчната кора бавно, но ще работи. А човекът ще чувства.

С това се обяснява и фактът, че след клинична смърт почти 50% от хората могат да разкажат за преживяванията си, а някои - дори да преразказват разговорите на лекарите. Някои пациенти съобщават, че сякаш са паднали в капана на собственото си тяло: разбирали са всичко, което става около тях, но не са можели дори да си помръднат пръста.

Какво точно усещат умиращите? За да разберете това, помагат отново разказите на пациенти за клинична смърт. Така учените успяват да обобщят 7 основни сценария на предсмъртните усещания:

1. Страх
2. Изображения на животни или растения
3. Ярка светлина 4. Насилие и преследване
5. Чувство за дежавю
6. Изображения на членове на семейството
7. Спомени за истинските събития, случили се около умиращия

Емоциите на пациента в последните мигове от живота му варират от страховитото до приятното. Някои съобщават, че са "били дърпани дълбоко под вода" или осъдени на изгаряне, други - за усещане на мир и спокойствие. Някои видели лъвове и тигри, докато други "се къпели в лъчите на ярка светлина". Някои от пациентите са се срещнали с починали свои роднини, а други чувствали, че се отделят от собствените си тела

Учените смятат, че формата на халюцинации зависи от житейския опит и убежденията. Така например, индийците виждали Кришна, а американците - Исус Христос.

Боли ли наистина смъртта?

Австралийски експерти твърдят, че болезнената смърт е много рядко явление. Много по-често хората преди смъртта си се оплакват от умора, безсъние и проблеми с дишането. Те също така отбелязват, че тези симптоми стават все по-слаби и по-слаби при приближаването на смъртта.

А учени от САЩ казват, че умиращите хора се страхуват от смъртта много по-малко от живите и здравите. Авторите са изследвали блоговете на неизлечимо болни пациенти. Оказа се, че думите "щастие" и "любов" се срещат в тях много по-често от думите "страх", "ужас", "тревога".

Подобни резултати са получени и при изучаването на последните думи на осъдени на смърт. Те са били сравнени с думите на хора, които били помолени да си представят, че са обречени на смърт. Оказало се, че думите на истинските затворници са много по-малко негативни от тези на хора, които не са били заплашени от смърт в близко бъдеще.

И двата експеримента показват, че умиращите хора по-често мислят за смисъла на живота, религията и семейството, а не за самата смърт, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Отец Августин

    38 10 Отговор
    Колко му е да Умреш ..
  • 3 Отверковски

    82 7 Отговор

    До коментар #1 от "CUKOVSKI":

    Айде и останалите членове на "българската" политическа "класа", да се замислят. И изобщо, на цялата пасмина наречена "елит".
  • 4 Вселен

    132 12 Отговор
    Колко малко време сме живи на този свят... И колко много милиони години ше бъдем умрели

    Коментиран от #9

  • 5 Радо

    58 16 Отговор
    Човек и добре да живее рано или късно се жени.

    Коментиран от #23

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    69 12 Отговор
    8 нещо дето усеща умиращия е че нап и кат нема си земат рекета муахахахаах

    Коментиран от #21

  • 8 Митю

    20 4 Отговор
    Тери Прачет има една книга - Морт
    уникална е
  • 9 Амтон 1

    19 13 Отговор

    До коментар #4 от "Вселен":

    Не знам кой ти дава минуси , ама глупаци много ! Аз ти двам +++++++++++++
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Bahti

    25 5 Отговор
    Тва тествано ли е на политяги? За болезната смърт питам.
  • 12 Алфа Ромео

    21 13 Отговор
    Големи глупости са изписани тук, няма как да ги знаете със сигурност тези работи. Мозъчната смърт настъпва малко след като спре дишането как ще чувства и ще разбира кво става човек часове наред след спирането на дишането и сърцето.
  • 13 vasik atanasova

    42 8 Отговор
    НЕ СЕ ТРЕВОЖЕТЕ
    СКОРО ВРЕМЕ ВСИЧКИ ЩЕ РАЗБЕРЕМ КАКВО Е
    ДА СИ МЪРТЪВ

    Коментиран от #14, #18

  • 14 Доктор Морков

    34 17 Отговор

    До коментар #13 от "vasik atanasova":

    Няма начин да разбереш защото няма да имаш мозък с който да разбираш. Относно светлината и виденията - с отслабеното кръвоподаване при вече спряло сърце мозъкът компенсира липсата на кислород и тежките стенози на свиващите се мозъчни артерии с псевдо епилептични видения. Процесът продължава минути. Ако сърцето не се дефибрилира, следва смърт. Никакви часове, говорим за няколко минути. Толкова издържа един човешки мозък лишен от кръвоподаване.
  • 15 Мужик

    22 40 Отговор
    А, с русофилите, които нямат никаква мозъчна дейност, а сърцето им още не е спряло, какво става?
  • 16 ИСТИНАТА

    54 7 Отговор
    Денят в който умираме е денят за който живеем цял живот!
  • 17 КУЧЕ

    9 14 Отговор
    УЧЕНИ БОКЛУЦИ НЯМА УЧЕНИ ИМА ХОРА ВЯРВАЩИ ЧЕ ИМА ТЪПЪНАРИ
  • 18 Morgoth

    23 6 Отговор

    До коментар #13 от "vasik atanasova":

    Да взема да ти подаря една клавиатура на която шифта не е заседнал?
  • 19 БОГ

    25 1 Отговор
    СЛАВА , СЛАВА НА БОГА !!!!
    АМИН !!!!!
  • 20 Тодор Живков

    16 3 Отговор
    Имат право на коментар само тези дето са умирали!
  • 21 Жоро

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Но нои ликуваааа
  • 22 Боян

    5 4 Отговор
    Страх ме е някой да ми опише в точни детайли какво е усещането когато започвам да умирам някои ден въпреки че аз съм на 12 години ме е много страх от смъртта ще ме боли ли ? Малави кажете ми

    Коментиран от #24

  • 23 Дедо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Радо":

    Това е в раздел садомазо😂😂
  • 24 МАГАРЕ

    12 1 Отговор

    До коментар #22 от "Боян":

    Я лягай да спиш.
  • 25 Лъжа

    6 1 Отговор
    Малцина са Просветените ! Само те знаят истината за Смъртта ! Видял съм неща , които доказват казаното !
  • 26 Д-р Хаус

    3 0 Отговор
    Обичам случаите, когато коментарите са по-забавни и интересни от самата статия.
  • 27 България

    7 0 Отговор
    Повече ме плаши живота!Това го казвам съвсем сериозно!
  • 28 bai nacho

    2 0 Отговор
    Глупавото е, че сме тук за малко и колкото и много да постигнем, като се обърнем виждаме, че сякаш е нямало значение, а не е така! Някъде дълбоко в сърцето си усещаме вярната пътека.
  • 29 ВИНОВНА

    10 0 Отговор
    ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ ДОКАТО ИЗПЪЛНЯ МИСИЯТА СИ. ДА ИЗУЧА ДЕТЕТО СИ, ДА СИ ВЗЕМЕ ХЛЯБА В РЪЦЕТЕ. ДА ПРОСТЯ И ДА ЗАБРАВЯ. ДА ПОИСКАМ ПРОШКА ОТ МЕНЕСИ И ОТ БОГ И ДА Я ПОЛУЧА. СЪЖАЛЯВААМ ,ЧЕ НЕ ОЦЕНИХ ЗДРАВЕТО ДАДЕНО ДАРОМ ОТ ВСЕВИШНИЯ. ВИЕ НЕ ПРАВЕТЕ МОЯТА ГРЕШКА МИЛИ ХОРА. ПАЗЕТЕ СИ ЗДРАВЕТО, ВАШЕТО И НА ОКОЛНИТЕ