Last news in Fakti

1 Септември, 2018 15:17 2 201 10

САЩ загубиха статута си на миротворец в Близкия изток

  • сащ-
  • близък изток-
  • доналд тръмп-
  • палестина-
  • израел

Вашингтон обяви, че спира финансирането на агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци 

САЩ загубиха статута си на миротворец в Близкия изток - 1
Снимки: БТА/АР

Администрацията на президента Доналд Тръмп повече няма да финансира агенцията на ООН за палестинските бежанци, съобщи Държавният департамент на САЩ седмица след като Вашингтон оряза двустранната американска помощ за проекти на Западния бряг и в Газа.

САЩ осигуряват почти 30 процента от общия бюджет на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (U.N. Relief and Works Agency - UNRWA) и настояват за реформиране на начина, по който тя се управлява.

През 2016 г. САЩ дариха 355 милиона долара на агенцията, която осигурява здравеопазване, образование и созиални услуги за палестинците на Западния бряг, в ивицата Газца, Йордания, Сирия и Ливан, и по план трябваше да отпуснат същата сума тази година. През януари администрацията на Тръмп отпусна 60 милиона долара, но блокира 65 милиона от планираната подкрепа. Сегашното решение орязва останалите 290 милиона долара.

"Администрацията внимателно разгледа въпроса и реши, че САЩ няма да отпускат допълнителни средства на тази операция с непоправими недостатъци", заяви в комюнике говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт.

САЩ загубиха статута си на миротворец в Близкия изток

"Когато през януари отпуснахме помощ от 60 милиона долара, дадохме ясно да се разбере, че повече нямаме намерение да носим крайно непропорционален дял от бремето на разходите, който сме поели от години", заяви говорителката на Държавния департамент. По думите й няколко страни, сред които Йордания, Египет, Швеция, Катар и ОАЕ, са "показали лидерство" в справянето с този проблем, но "общата международна реакция" не е била достатъчна.

Изявлението на Държавния департамент критикува "бизнес модела и фискалните практики" на агенцията, която от години е в криза и повече не може да се издържа, понеже безкрайно разширява общността на лицата със статут на палестински бежанци, имащи право на помощ.

Агенцията твърди, че осигурява услуги на около 5 милиона палестински бежанци. Повечето са потомци на лицата, които са избягали от Палестина през войната от 1948 г., довела до създаването на държавата Израел.

Има нарастваща международна загриженост от влошаващите се хуманитарни условия на Западния бряг и в Газа и американското решение предизвика остра и поляризирана реакция във Вашингтон.

САЩ загубиха статута си на миротворец в Близкия изток

Според едни решението на Тръмп "има потенциал да навреди на милиони невинни цивилни и ще засили риска от допълнителна дестабилизация и конфликти в целия Близък Изток", а според други то е "победа за американските данъкоплатци и за мира", защото ще направи палестинците по-самодостатъчни и ще ги подготви за истински мир с Израел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    40 5 Отговор
    Не само в Б.Изток...САЩ придобиха статут на терорист # 1 в целият свят..това е реалито..
  • 2 Ееее

    32 3 Отговор
    Ново доказателство че тия свършват парите и от там световното им влияние явно намалява.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ади ба

    29 2 Отговор
    Откога рекетьори и мафиоти ги водим миротворци?Сега почвам да завързвам нещата.Все се питах защо мафиотите са на почит от политици и магистрати е те носели мир и просперитет.
  • 5 Kcaniba

    23 1 Отговор
    империята на злото фащ!!!
  • 6 учуден

    25 1 Отговор
    Егати наглостта!Били загубили статута на миротворец!Биха ли посочили една точка на света,в която са въдворили мир,а не са разпалили нова война?
  • 7 ванката

    14 1 Отговор
    тези са всичко друго но е и миротворци как може дори да си го помислите ??? всички се надяваме в най-скоро време йелоустоун да има вътвори мир както те правят по целия свят та да видим и ние бял ден най-после
  • 8 Ауууууууууууууу

    16 1 Отговор
    Я...каква соросоидна тишина под тази статия..хаахааахххаааа...Що така бе шорошки мишоци???
  • 9 Биде

    15 1 Отговор
    Миротворец???!!!Голям майтап!!! Това което й отива и я описва най-точно е Войнотворец и Конфликтотворец!!!
  • 10 Spec b

    13 1 Отговор
    "миротворци"... LOL!!!