Катар инвестира милиарди в Германия

4 Септември, 2018 09:21
8 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3710
Автор: Милена Богданова

Катар планира да вложи още милиарди долари в Германия, като фокусът ще бъде върху средните предприятия, съобщава германското издание Handelsblatt, позовавайки се на източници от дипломатическите кръгове. Суверенният фонд на Катар (QIA) и играчи от частния сектор се насочват към малки и средни компании в промишлеността. „Считаме Германия за ключов играч в световната икономика и с голям оптимизъм гледаме на местната икономика”, каза министърът на финансите на Катар Али Шариф ал Емади в навечерието на германо-катарски инвестиционен форум, който ще се състои в Берлин на 7 септември.

Катар притежава дялове в редица германски компании, сред които Volkswagen, Deutsche Bank, Siemens, Hochtief и SolarWorld. Общата сума на инвестициите надхвърля 20 млрд. USD.

Това не е единствената голяма държава, в която Катар инвестира. В средата на август емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани на среща с президента на Турция Реджеп Ердоган зави за намеренията да инвестира в икономиката на южната ни съседка 15 млрд. USD.

Междувременно вече повече от година Катар живее в условията на блокада. През юни 2017 г. Саудитска арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекратиха дипломатическите си отношения с Катар, като го обвиниха в поддържане на тероризма и в намеса на вътрешните им отношения. Доха окачестви обвиненията като неоснователни. В резултат арабските страни въведоха икономически санкции и транспортна блокада на Катар.