Last news in Fakti

4 Септември, 2018 05:46 3 893 8

10 познати храни с непознати за нас вреди

  • храни-
  • вреди-
  • широко разпространени-
  • здраве-
  • непознати

Все по-често се говори за полезни и вредни храни, но има продукти, за които дори не подозираме, че са опасни за здравето ни

10 познати храни с непознати за нас вреди - 1
Снимки: shutterstock

Някои от популярните храни и напитки е по-добре да се избягват напълно, защото вредите от тях са повече, отколкото ползите. В това са убедени различни специалисти в хранителната индустрия, всеки от които посочва по един продукт заедно с причините да го изключим от списъка си за пазаруване. Дали обаче е толкова лесно?

Кълнове

Дъг Пауъл, професор по хранителна безопасност в Държавния университет на Канзас обяснява, че кълновете са били в основата на 40 процента от случаите на бързо разпространение на хранителни инфекции през последните 20 години и толкова пъти са били причина за спиране на храни, че "просто не си струва риска". Независимо дали соеви, бобени или пшенични, кълновете често се оказват заразени със салмонела, листерия или Е. coli. Податливи са на замърсяване, защото семената изискват влага и топлина, за да покълнат — условия, идеални за размножаване на бактерии.

10 познати храни с непознати за нас вреди

Риба меч

Според педиатъра д-р Филип Ландриган предупреждение номер едно за жените, които са бременни или очакват да забременеят, е да избягват живака в рибата — а рибата меч съдържа голямо количество. Здравословни и незамърсени алтернативи, богати на Омега 3, са например сьомгата и обикновената скумрия.

Хляб

Кардиологът д-р Уилям Дейвис твърди в една от книгите си, че днешният хляб няма нищо общо с това, което майките и бабите ни са консумирали заради проведените масово през 60-те и 70-те години генетични изменения с цел увеличаване на добива.

"Ако има храна, чието избягване води до екстравагантни, невероятни и неочаквани ползи, това е хлябът. И не говоря само за белия хляб, а за всеки тип хляб — пълнозърнест, черен, ръжен, пресен, стар и др."

10 познати храни с непознати за нас вреди

Диетични безалкохолни напитки

Здравният експерт д-р Айзък Елиас споделя, че не консумира никакви напитки и храни с подсладители, защото данните са безопасността на много от тях (сукралоза, аспартам, ацесулфам К и др.) са обвити в противоречия и конфликти на интереси сред производителите. Независими изследвания предполагат, че преработени в тялото, тези вещества могат да причинят проблеми с метаболизма и теглото, неврологични заболявания, ставни болки, чревни възпаления и не на последно място, рак."

Домати в консерва

Лепилата в спойките на тенекиените консерви съдържат бисфенол А (BPA), изкуствен естроген, свързан с повишен риск от репродуктивни проблеми, сърдечни заболявания, диабет, наднормено тегло и др. Изследванията показват, че този химикал в организма на много хора е в количество, което потиска производството на сперматозоиди и уврежда яйцеклетките.

От една доматена консерва получавате 50 микрограма на литър, а това е достатъчно да повлияе върху организма ви, особено ако сте по-млади. Безопасната алтернатива са стъклените бутилки и буркани.

10 познати храни с непознати за нас вреди

Храни от вериги за бързо хранене

Джоуел Салатин, специалист в областта на устойчивото земеделие, обяснява, че икономическият модел на международните вериги за бързо хранене разчита на земеделие, което не се грижи за развитието и трайната доходоносност на земята. Използва вредни химикали, които не само застрашават човешкото здраве, но и почвите.

Бял шоколад

Шоколадът е не само приятно лакомство, но и източник на полезни фитонутриенти, които увеличават притока на кръв в мозъка, защитават кръвоносните съдове, подобряват настроението и концентрацията.

Белият шоколад няма нито едно от тези свойства, обяснява д-р Дрю Рамзи от Колежа за лекари и хирурзи към Колумбийския университет.

10 познати храни с непознати за нас вреди

Пуканки за микровълнова

Пуканките "с вкус на масло" често използват вредни химикали, които не са отбелязани на опаковката, защото точното химично название на ароматизаторите се води фирмена тайна, обяснява Александра Скрантън, научен директор на екологичната организация WWF. Можете да си приготвите пуканки с истинско масло — дори и в микровълновата, ако използвате подходяща торбичка или съд.

Царевица

"Днешните царевични растения са по-скоро малки фабрики за пестициди с корени," пишат Мариам Хенайн и Джордж Ленгуърти в книгата си "Изчезването на пчелите". Те обясняват, че повечето царевични растения в САЩ са генетично изменени, така че или сами да произвеждат собствените си пестициди, или да понасят обилно третиране с химикали, които са проблем не само за пчелите, но и за хората. "Винаги се стремя да избягвам храните, съдържащи фруктозен царевичен сироп."

10 познати храни с непознати за нас вреди

Сладолед

Всичко, от което имате нужда за един сладолед е мляко, захар и може би малко ванилия, но сладоледите в повечето големи вериги съдържат невероятно дълъг списък от овкусители, сгъстители, хидрогенирани растителни масла и какво ли още не. Сладоледът в местната сладкарница е по-малко вероятно да бъде такъв хранителен "Франкенщайн", обяснява Дейв Цинченко, автор в списание Men's Health.

10 познати храни с непознати за нас вреди


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гад

    4 14 Отговор
    Тоя какво яде въобще? И накрая ще умре здрав!
  • 2 CL500

    5 1 Отговор
    Аз определено ще спра лимонадите, подсладени с 'недотам', защото си мисля, че Миленчето по време на следването си журналистика е изконсумирал доста 'недотам'. Личат си пораженията ...

    Коментиран от #4

  • 3 доко доко

    15 3 Отговор
    Аз предлагам.....САМО РИКИЯ С ГРАДИНСКИ ДОМАТИ И САШКА ВАСЕВА
  • 4 тъп галош

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "CL500":

    Ега ти словореда, ега ти ползването на родовете, ега ти смисъла на написаното.

    Коментиран от #6

  • 5 Ivan

    7 0 Отговор
    За кълновете не знаех, но останалите храни е ясно. Източникът на тези храни е една страна, всички я знаем.

    Коментиран от #7

  • 6 CL500

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "тъп галош":

    Коментарът ми беше, заради написаното в статията в началото, а именно: Публикувано във факти.бг: (сукралоза, аспартам, ацесулфам К, НЕДОТАМ и др.) Явно после са видели грешката си и са изтрили това странно 'НЕДОТАМ'. А за родовете грешката си е моя :-) Бях тръгнал да пиша за автора на статията и затова 'изкомсумирал' е в м.р., после реших да бъде поименно и вместо 'авторът' писах Миленчето, но забравих да променя рода после.
  • 7 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ivan":

    САЩ ! ! !
  • 8 Алфа Ромео

    3 0 Отговор
    Като не хапна хляб или нещо тестено имам чувството че не мога да се наям, може би е просто навик.