Last news in Fakti

4 Септември, 2018 08:40 2 122 15

Кметът на Царево: Не мога да кажа дали ще се строи край Силистар

  • силистар-
  • царево-
  • георги лапчев

Няма договорка, искахме да решим проблема с достъпа до плажа, каза Георги Лапчев

Кметът на Царево: Не мога да кажа дали ще се строи край Силистар - 1
Силистар Снимка: Shutterstock

Не мога да кажа дали ще има строителство край плаж „Силистар”, каза пред bTV кметът на Царево Георги Лапчев. Поводът беше спорното решение на общинските съветници, с което се стартира процедура по застрояване на парцел в близост до плажа.

„Това зависи от институциите, тъй като собственикът е онзи, който трябва да вземе съответното съгласуване от РИОС, от земеделието, и когато предостави тези документи, едва тогава процедурата може да бъде завършена. Ние като община само даваме старт на една процедура, като причината е да подсигурим достъпа до плажа”, посочи той.

По думите му решението на общинските съветници е взето, за да се предотвратят евентуални дела към държавата и към общината и за да се реши 10-годишният проблем, свързан с пътя.

„В едната част се намира река, а над него преминава държавен горски фонд. Вече опитахме с областния управител да прокараме трасе през държавния горски фонд, за да може да го заобиколим, но РИОСВ и природен парк „Странджа” ни отказаха. В реката няма как да преминават колите, така че единственият достъп до плажа преминава през този частен имот”, заяви Лапчев.

„Няма как да има каквато и да е договорка, институциите са онези, които гарантират, защото собственикът трябва да получи съответните съгласувания, общината не е собственик”, увери той.

По думите му няма внесен план за застрояване, а има внесено искане за стартиране на процедура по ПУП. „Дали тя ще завърши и ще получи съответните съгласувания, зависи от това дали собственикът ще го пожелае. Ние не сме собственик, така че няма как да преследваме такива желания”, подчерта Лапчев.

Според него казусът е недостатъчно добре обяснен на обществото и трябва да се разясни каква всъщност е идеята.

Решението на Общинския съвет вчера е постъпило в областната управа в Бургас, така че тепърва областният управител трябва да излезе с решение дали тази процедура е законна или не.

Общинският съветник от БСП в Царево Живко Жеков обясни, че е гласувал против решението, защото счита, че с тази първа стъпка започва застрояването на този див край. „Теренът попада в природен парк „Странджа” и Натура 2000. Против съм, защото считам, че в процес на утвърждаване на подробен устройствен план на община Царево не може да се разглеждат на парче отделни ПУП-ове”, отбеляза той.

Общинският съветник Донка Атанасова също е гласувала против, като преди това е предложила точката да се отложи, докато не постъпи становище от РИОСВ. „Беше ми отговорено, че на експертен съвет преди това представител на РИОСВ с всички останали се е съгласил на това допускане за застрояване и те си взеха решение”, обясни тя.

„В един и същи ден е постъпило предложението за допускане на изработване на проект за ПУП и се е провел експертният съвет. Всички 11 души са се съгласили и са одобрили това, което е искано”, допълни Атанасова.

Кметът на Царево обаче подчерта, че не се е бързало с приемането на решението. „Сделката не е сключена толкова скоро. На мен ми е известно, че банката е продала този имот още миналата година, просто са го финализирали по-късно. Ничий интерес не е спазван, единствената причина беше да се реши този 10-годишен проблем”, категоричен беше той.

По думите му така проблемът с пътя и паркирането се решава в най-проблемния участък. „После пътят наистина ще опре в частен имот, там също трябва да се решава този проблем. Той не може да бъде решен наведнъж, защото казусите са абсолютно различни. Тук имаме урбанизирана територия, в другия случай е земеделска земя и трябва да имаме общ устройствен план”, каза още Лапчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    27 1 Отговор
    Да излезе Бойко и да си каже, смешника. Или оня дебелия, не наял се вечено за пари. Корумпирана мафиойтска държава. Погубихте народа си. 16.09
  • 2 Будалата

    22 0 Отговор
    Лека полека ще го застроят. Днес барака, утре бунгалослед две или три години хотелски комплекс от затворен тип.
  • 3 ГосТ

    14 0 Отговор
    Какво стана ли? Нова тотална подмяна на интелигенцията с т.нар "богати,умни и красиви". Всъщност,от целия свят, интелигенцията в България е най репресирана, особено в момента. Сега обаче границите са отворени.
  • 4 гост

    13 0 Отговор
    Щом не можел да каже значи е взел доста пари за плануваните строежи. Ясно е. Ако кмета не може да каже кой друг тогава?

    Коментиран от #8

  • 5 doro

    10 0 Отговор
    gerberskite bokluci si praviat kakvoto iskat
  • 6 Кмета е крал $$$

    8 0 Отговор
    Като не може кмета да каже дали ще се строи ма Силистар, да доведем баба Пена от Видин да му каже дали ще се строи!?! Ако той няма смелост да си каже, да дойде друг кмет, който да изплюе камъчето!!!
  • 7 6 Апартамента

    8 0 Отговор
    Всичко е законно, строителя има нотариално заверено от мама и тати.
  • 8 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Как ще каже, нали после Валери Симеонов ще тръгне да плаши с избори.
  • 9 Усмивката

    0 0 Отговор
    Можеш Лапчо,можеш...при един по правилен подход от прокуратурата...можеш.с едно уточнение обаче...Румънската
  • 10 Усмивката

    0 0 Отговор
    Само ми с струваеструвае, че тази снимка е от миналият век .Сега там е като Манхатън погледнат от морето
  • 11 ДОКО

    0 0 Отговор
    АКО ГЕРБ ИМА ИНТЕРЕС ДА СЕ СТРОИ ..ЗАПОЧВА СЕ..НЕМА ЛАБАВО АМА АКО ГЕРБ МАФИЯТА НЕМА ИНТЕРЕС ОТ ТОЗИ ПРОЕКТ..СЕ ЗАПОЧВАТ ТЕАТРИТЕ..ТОВА Е ОТГОВОРА ПРОСТ И ЯСЕН ОТГОВОР..ДРЪН ДРЪН ЗЕЛЕНИ ЗОНИ ..Я ГЕНЕРАЛ БОКО ТЪПОКО ДА СКЪРЦНЕ СЪС ЗЪБКИ И ПРОЕКТА ЗАПОЧВА ОЩЕ УТРЕ..БЪЛГАРИНО НЕ ГЛЕДАЙ УМНО..ПАК ЩА ЛАПАШ МУХИТЕ
  • 12 КОЙ КАЗА ЧЕ НЯМА ДА СЕ СТРОИ ?

    0 0 Отговор
    Кой ДЪРЖИ КАДАСТЪРА - КМЕТА ЛАПЧЕВ ! Кой взема решение и подписва разрешението - КМЕТА ЛАПЧЕВ ! Как става ЖИК - ТАК ? Той ви го обясни - с разреждане из инстанции РИОС, ЗЕМЕДЕЛИЕТО/играчите са известни, схемата отработена/ КОЛЕКТИВНО ОФОРМЯНЕ на въпроса с намаляване на ЕДНОЛИЧНАТА ОТГОВОРНОСТ от КМЕТА ЛАПЧЕВ. За всички тези съгласувания обаче е нужна СЪГЛАСИЕТО НА ЛАПЧЕВ ! ЛАПЧЕВ е Бога, ЛАПЧЕВ е ЦАРЯ и на земята в общината той е Господаря ! ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - Бойко не забрани строителството а само преустанови за момента ! КАДАСТЪРА ! Който държи КАДАСТЪРА - той е и Бог и Цар и Господар !
  • 13 ЛАПЧЕВ НЕ КАЗВА НЯМА И НЕ МОЖЕ !

    0 0 Отговор
    ЛАПЧЕВ ВИ КАЗВА ПЪТЯ КАК СЕ СТИГА ДО Разрешението . Съгласувано с РИОС, ЗЕМЕДЕЛИЕТО и ЛАПЧЕВ - разрешава, подпис и печат ! Той няма отношение ДЕМЕК ! Той въобще ХАЛ ХАБЕ НЯМА ! Въпроса е решен от други инстанции ! ХОДЕТЕ И ГОНЕТЕ ВЯТЪРА ! Кой носи отговорност ? Не ! Не е ЛАПЧЕВ ! РИОС, ЗЕМЕДЕЛИЕТО но не и ЛАПЧЕВ ! А бай ТОШО лежа в затвора - за какво ? Какво той обсеби, открадна или друг има предостави ? А днес всичко работи в обсебване на държавата в личен интерес ! Криминален Капитализъм !
  • 14 ЛАПАЙ ЛАПЧЕВ, ЛАПАЙ М.ЙНА !

    0 0 Отговор
    НИКОЙ НЕ ЩЕ ти пр.дне на Х ! Поне за сега . За после, един ГОСПОД знае.
  • 15 Бряг не се обсебва !

    0 0 Отговор
    Не се ОБСЕБВАТ, реки,езера, море, плажове ивица, недра, извори, залежи. НО ДНЕС КУЧЕ ВЛАЧИ КАМИОН ! Но за кучето - кучешка участ ! А да видим кои са Кучетата ? Доган бе един от пръвите. Искаше уж ПРАВА И СВОБОДИ - за кого ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове