Турция разположи танкове на границата

4 Септември, 2018 11:16
52 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 30150
Автор: Денис Джамбазов

Турция е дислоцирала повече бойни машини в южната провинция Килис, близо до границата със Сирия, предаде „Хюриет дейли нюз“. Прехвърлянето е извършено в ранните часове на днешния ден.

Камиони, натоварени с танкове и гаубици, са се насочили към Елбейли до сирийската граница. Дислоцирането е част от мерки за сигурност, сподели източник от въоръжените сили, пожелал анонимност.

Танкове М60 са били разположени до сирийската граница като част от плана за действие на Анкара в случай на нова бежанска вълна, казват източници на изданието. Има информация, че силите на Башар Асад готвят офанзива в провинция Идлиб, която е последната крепост на бунтовническите фракции.

Танковете са оборудвани и със системи за наблюдение на близко разстояние. ООН се опасява, че офанзивата на правителствените сили в Сирия може да принуди 2.5 милиона души да тръгнат към турската граница. В момента Турция е страната с най-голям брой сирийски бежанци на фона на гражданската война в страната, започнала през 2011 година.

Американският президент Доналд Тръмп предупреди сирийското правителство и неговите съюзници Иран и Русия да не нападат безразсъдно контролираната от бунтовници сирийска провинция Идлиб. Това би било голяма хуманитарна грешка и потенциална човешка трагедия. Стотици хиляди хора може да бъдат убити. Не позволявайте това да се случи, предупреди американският президент.