9 Септември, 2018 06:30 2 114 5

Полезни свойства на макадамията

  • макадамия-
  • мононенаситени мазнини

Мислите, че трябва да сте луди, за да включите макадамия в здравословна диета? Подобно на яйцата, ядките отдавна са получили лош имидж поради високото си съдържание на мазнини. Но, както се оказва, някои ядки (като макадамията) може да са много полезни. Foodpanda, подбра любопитни факти за вкусната ядка.

1. Обикновено растат в тропически климат с вулканична почва като Австралия, Бразилия, Индонезия, Кения, Нова Зеландия и Южна Африка.

2. От 1990 г. хавайската макадамия се превърна в международен деликатес.

3. Между 78 до 86 процента от мазнините са мононенаситени (доброто за вас, сърдечно-здравословен вид мазнини). Мононенаситените мазнини спомагат за понижаване на холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт.

4. Поради високото съдържание на мононенаситени мазнини маслото от макадамия бързо се превръща във фаворит сред топ готвачи по света. Освен това маслото от макадамия има по-висока точка на загряване от зехтина, което означава, че може да се готви при по-високи температури, без да се разгражда и губи вкуса си.

5. Може би най-добрата причина да ядете макадамия е че помагат на тялото ви да намали холестерола, но и самите те са 100% без холестерол.

6. Всъщност тези вкусни ядки имат един от най-високите проценти калории от
всички ядки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    2 0 Отговор
    Слава богу ,холестерола ми е добър!Но щом е толкова полезна ,в БГ продава ли се?!

    Коментиран от #2

  • 2 CL500

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ежко бежко":

    Продава се, продава се... Ама преди да отидеш до магазина, мини тегли бърз кредит, че цената не е от най-полезните и свойства.

    Коментиран от #3

  • 3 ежко бежко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "CL500":

    Какво общо има тук кредита?Първо кредит ако тегля е потребителски и никой не ми го плаща!Парите си ги имам кеш,но нали трябва да напълним на некой гушката!!!!?Второ не съм голям привърженик,да имам да давам на някой пари!!!

    Коментиран от #4

  • 4 CL500

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ежко бежко":

    Ежко, започвам да си мисля, че ти сериозно си обмислил идеята за кредита :-) Не знам, дали е трудно да усетиш сарказма, но все пак ... може ли да си помисли нормален човек, че ще взема кредит за някакви ядки. Писанието ми е, заради цената на макадамията, която се върти около 45 лв/кг сурова и това е борсова цена и стига до 7 лв за 50 гр макадамия, ама био ;-) А ако те интересуват толкова ядките, си вземи бадеми, които са най-полезните ядки (поне от разпространените) и борсовата им цена е точно 2-но по-ниска - около 20-на лева/кг.

    Коментиран от #5

  • 5 ежко бежко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "CL500":

    То не станаха ли много тези сарказми?