Ето ги първите български електромобили

5 Септември, 2018 09:57
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6753
Автор: Радослав Славчев

Електрификацията на автомобилите тече с пълна сила, но по-любопитното е, че и българи правят опити да създават електрически превозни средства. Четири години след като Росен Даскалов представи у нас първата българска суперкола Sin R1, сега пак той показа концептуални електромобили с щампа made in BG. Те бяха представени снощи в НДК. Електромобилите са два - един спортен и един градски.

Спортната версия на практика не е нова. Тя беше показана през март в Женева, като модулен спорткар. На този автомобил всеки ще може да монтира какъвто агрегат желае, било то двигател с вътрешно горене или електрически мотор. Според Росен Даскалов, изцяло електрическият вариант на Sin S1 ще разполага с автономен пробег от 400 километра.

Това, което Sin Cars представиха за първи път беше втората електрическа кола. Градското возило се нарича L City и също се прави на т.нар. модулен принцип. Евентуалните клиенти ще могат да поръчат, както различна дължина на електромобила, така и акумулаторен блок с различен капацитет. Електромобилът е типично градски и е насочен към младото поколение.

Според Росен Даскалов в бъдеще този електромобил лесно може да се превърне и в напълно автономен - такъв без волан и педали. Това, което сподели още Даскалов по време на представянето на първите български електромобили е, че ще насочи усилията си (съвместно с FIA) към намаляване на катастрофите по българските пътища. Компанията има подкрепата за това начинание и от Министерство на икономиката.