Екскурзиите на Борисов по време на политическата криза

5 Септември, 2018 19:00
34 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5142
Автор: Константин Карагьозов

Като политик, който от 17 години няма и един ден отпуск, в най-летния месец август премиерът Бойко Борисов остави банските в София, взе торбата с обещания и обиколи половин България. За да открие кампаниите на най-важните избори за всяка партия, която иска да управлява още един мандат - тези за местна власт и "престижния" европарламент. Но и за да намери заслон от бурите, които не спират да брулят неговото управление. В София разни "гадове" искат да го свалят от власт чрез различни форми на "пълзящ преврат". В провинцията е спокойно. Затова инстинктът на "тефлонов политик" води Бойко Борисов там, където е най-хладно, далеч от жълтите павета, където се редуват неспиращи кризи в управлението - колизии в коалицията, протести на майки и хористи, метеоролози, срив на Търговския регистър, фалити на компании, засягащи десетки хиляди граждани, чума по кози и свине, нахална опозиция.

Колкото по-далеч от проблемите, толкова по-добре.

Дори и поисканите от премиера Борисов оставки на трима министри - Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, с нищо не променят модела за опазване на висшата персона на властта на всяка цена.

Дума да не става - сякаш серията безобразни грешки и провали, които доведоха до катастрофата край Своге - не са следствие от политиката на самия Борисов. Нищо не засяга Борисов - дори веригата от престъпни пропуски - от слабия надзор през калпавия асфалт, заради която загиват граждани на същата тази управлявана от Борисов държава.

Ето защо и предстоящите ремонти в кабинета "Борисов" 3 ще се превърнат в саниране на управленското тяло. Заради това не демонстрациите на тревога, строгост или яд, които излъчва погледът на лидера на ГЕРБ са важни. По-важни са неговите маневри извън жълтите павета - те мерят неговата политическа температура.

Само за един месец министър-председателят успя да подобри "позитивния резултат" в двустранните отношения с Македония, откри участък от разширяването на Транзитния газопровод за Турция, но и отвори вратите на Антимовото крило на Троянския манастир. Провери граничната бразда до Малко Търново, "инспектира" ремонтите във Варна, присъства на две военни мероприятия, навести строителните дейности на няколко нови пътни отсечки, детски градини и училища. Докато бизнесът си скубеше косите около срива на Търговския регистър, лидерът на ГЕРБ замина лично в Созопол да проверява "водолазите, които източват мазута от потъналия през 1921 година кораб „Мопанг".

А новината, че близо 200 хиляди български граждани са опарени от фалита на застрахователната компания "Олимпик", го свари в Провадия. Оттам

започна и археологическото лято на премиера

Преди археолозите спираха новите магистрали на Бойко Борисов, а днес те са му първи приятели. Затова е и този небивал интерес към обектите в страната. Посещението до разкопките в "Провадия Солницата" бяха последвани от могилата „Мал тепе“ край село Маноле, Пловдивско. Борисов поздрави през "Фейсбук" "екипа на археологическото проучване край Петрич – Хераклея Синтика" и стигна чак до разкопките на скалния град Перперикон. При цялата тази натоварена програма премиерът се срещна в Резово и с председателя на групата на ЕНП - Манфред Вебер. "Дойде, видя, пипна оградата, разговаря с "Фронтекс". Това искахме от Вебер. Да се убеди как се пази границата", обясни просто Борисов.

Заедно с това премиерът отвори и голямата торба с обещания. При тези 2 млрд. лв., които управляващите считат за лична "джоб пара", но уж спестени в държавния бюджет, обиколките на лидера на ГЕРБ из страната изобилстваха от захаросани обещания. Защото сега се обещава, в последния работен ден на 2018 г., кабинетът ще разпредели стотици милиони, за да има електорален урожай на предстоящия местен вот.

За месец време Бойко Борисов смогна да отиде в

Търговище, Шумен, Варна, Стара Загора, Благоевград, Кърджали

На повечето обиколки неотлъчно го следваха министрите на финансите - Владислав Горанов, и на регионалното развитие в оставка - Николай Нанков (интересно как "любимецът" изведнъж стана нежелан). Отсега той подаде ръка на всички послушни кметове. "Правителството не разделя българските общини по това кой ги управлява. Трябва да се има предвид, че общините, управлявани от кметове на БСП, са значително по-малко и е напълно нормално те да получат по-малка част от заделените за подпомагането на местните власти средства", обясни бащински той.

От Малко Търново прогнозира, че доходите на българите "в края на мандата ни ще бъдат поне с 50%, при тоя ръст на икономиката, бюджета и на тези колеги“, визирайки любимата му борба с контрабандата. На варненци обеща "рибарско пристанище като в Поморие". Като единствения премиер в света, който играе в професионалния футбол, се ангажира държавата да дава по един милион лева на година за детско-юношеските школи на клубовете от Първа лига. В Кърджали лично провери как са похарчени отпуснатите от държавата 1 млн. лв. за православния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“. Думите "мащабно строителство" не излязоха от устата на Борисов.

Живков казваше: "Да се снишим, докато мине бурята". Като добър ученик Борисов се снишава в провинцията. Но бурята може да се превърне в ураган, а Борисов не може постоянно да обикаля из страната.

Идва топла политическа есен, романтичният период на третия кабинет на Бойко Борисов приключи. И е по-добре борецът за стабилност да се бори на терена, а не да обикаля из полуострова.

Автор: Илия Вълков

Източник: "Сега"