От 100 души, ухапани от заразен комар, 15-20 може да загинат

9 Септември, 2018 22:29
13 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2709
Автор: Мартин Христов

55-годишен мъж от пловдивското село Труд е с потвърдена вече от тестовете диагноза - западнонилска треска. След тежко прекоматозно състояние пациентът се подобрява, съобщиха от Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив.

Лечението му протича в Клиниката за инфекциозни заболявания.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести обясни пред БНТ, че западнонилската треска е заболяване, което се среща често в съседните ни страни на Балканите, като има доста случаи, особено в Сърбия и Гърция.

През 2015 г. за първи път у нас е доказан случай при дете, който за щастие е с благоприятен изход. На 3 септември е доказан западнонилски вирус в материали от 55-годишен мъж.

„Ако 200 души бъдат ухапани от заразен комар, заболява един, който може да развие възпаление на централния мозък. От 100 души с такова възпаление, може 15-20 да загинат, в зависимост от степента на възпаление“, обясни проф. Кантарджиев.

Опасният вирус се разпространява от нашите комари, които хапят вечер и през нощта, а резервоар на вируса са прелетните птици. Носилите категорично не са тигрови комари, това е заблуда, обясни експертът. Вирусът може да бъде пренесен чрез заразена кръв, потвърди проф. Кантарджиев.