Швеция приютява бежанците от Идлиб?

5 Септември, 2018 13:35
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1660
Автор: Денис Джамбазов

Страните непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН Швеция и Кувейт са готови да поемат отговорността за решаването на хуманитарните проблеми и защитата на гражданското население в Идлиб, заяви външната министърка на Швеция Маргот Валстрьом, цитирана от ТАСС.

"В Съвета за сигурност Швеция наред с Кувейт носи специална отговорност за решаването на хуманитарни проблеми. Сега правим заедно всичко възможно в опит да защитим трите милиона души в Идлиб. Знаем от опит, че това е много трудна задача, но сме готови да поемем отговорността", подчерта шведската министърка в изявление за медиите.

По думите й страните гаранти за примирието в Сирия не са успели да спрат насилието в близкоизточната страна. "Виждаме от зимата насам как зоните за деескалация, съгласувани в Астана от гарантите - Иран, Русия и Турция, отново се връщат в ръцете на режима и съюзниците му с огромни хуманитарни последици. Сега има много признаци, че режимът подготвя мащабно военно настъпление срещу Идлиб, последната останала зона за деескалация.

Те не успяха да постигнат обещаното - да намалят насилието в Сирия. Дошло е време да действат според поетите ангажименти. На срещата си в Техеран на 7 септември те трябва да измислят как да се избегне по-нататъшна ескалация", заяви шведската министърка.