Кипърски бизнесмен експлоатира деца в Монтанско

6 Септември, 2018 21:29
12 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2531
Автор: Мартин Христов

Управителят на консервна фабрика в Монтанско бе осъден на 9 месеца пробация, съобщи BulNews. Причината шефът на „Калия“ ООД да попадне под ударите на закона е, че наел на работа 15 деца.

От документите по делото става ясно, че управител на фабриката за консервиране и преработване на плодове и зеленчуци е 50-годишният А.К., който е родом от град Лимасол, Кипър. Той е осъждан и преди за други свои провинения. Кипърецът е подведен под наказателна отговорност, че за периода от 19 до 23 август 2016 година е наел трима непълнолетни младежи и 12 деца, които не са били навършили 16 години във фабриката в село Бели мел.

При изненадваща проверка на фирмата инспекторите по труда веднага установили грубото погазване на закона. За наемането на тримата младежи от фирмата не били поискали разрешение от Инспекцията по труда. Законът пък изрично забранява приемането на работа на лица, ненавършили 16 години.

Освен деветте месеца, в които ще трябва редовно да се среща с пробационен служител и да се подписва, А.К. е осъден и да плати 150 лева разноски по делото. Определението на магистратите от районния съд в Монтана е окончателно и не подлежи на обжалване.