Щатски сенатори с нов законопроект в подкрепа на Тайван

6 Септември, 2018 16:47
7 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 985
Автор: Виолина Цветанова

Четирима сенатори днес внесоха законопроект, имащ за цел да помогне на Тайван да запази съществуващите 17 дипломатически съюзника, след загубата на 5 такива за последните две години и половина.

Сенаторите Кори Гарднът, Ед Маркийм Марко Рубио и Боб Менедес представиха новия закон „Taiwan Allies International Protection and Enhancement Initiative” (TAIPEI), който ще засили позициите на Република Китай и идва в отговор на няколко нации, които скъсаха официалните си отношения със страната под натиска на Континентален Китай.

„Законът TAIPEI изисква от САЩ да се ангажира с правителства от целия свят с цел подпомагане на дипломатическото признаване на Тайван и укрепване на неофициалните връзки на страната“, заяви Гарднър.

Законът също така упълномощава Държавния департамент на САЩ да преразгледа отношенията си с всяко правителство, което предприема действия, неблагоприятни за Република Китай. Сред предвидените мерки са спиране на финансирания и друг вид помощ, оттегляне на подкрепа или дори окончателно прекратяване на отношенията.

По думи на сенаторите, подобен стратегически ход ще отправи ясно послание към всички страни, които обмислят да преминат на страната на Китай, поддавайки под натиска на „доларовата му дипломация“. Пекин разчита, че ще сведе съюзниците на Тайван от 17 до 0, примамвайки ги с обещания за финансова помощ и инвестиции.

Потърсен за коментар, говорителят на Министерство на външните работи на Тайван Андрю Лий изрази своята благодарност за дългосрочната подкрепа от страна на САЩ в този труден за страната момент.

Само за две години и половина, от встъпването в длъжност на президента Цай Ин-уен през май 2016 г., Република Китай загуби 5 свои съюзници, последният от които бе Ел Салвадор. От Държавния департамент на САЩ категорично осъдиха това решения с думите „Въпреки че признаваме суверенното право на всяка държава сама да избира дипломатическите си партньори, ние сме дълбоко разочаровани от решението на Ел Салвадор и ще преразгледаме своите отношения с него“.