Last news in Fakti

6 Септември, 2018 19:33 7 887 51

Анкара вече командва в размирния Идлиб

  • турция-
  • сирия-
  • идлиб-
  • башар асад-
  • реджеп ердоган

В района се търгува с турски лири, веят се турски знамена, има портрети на Ердоган

Анкара вече командва в размирния Идлиб - 1
Снимки: БТА/АР

Находищата на газ и петрол са надеждата на Сирия за възстановяване, заяви в предаването „12+3“ по БНР Дахер Дахер – зам.-председател на Сирийската асоциация в България.

„На изток от Ефрат американците контролират 1/3 от страната чрез т.нар. кюрдските сили. Те са завладели най-големите находища. Сирия още много дълго време ще преговаря и ще иска да си върне тези находища на газ и петрол, защото те са надеждата за възстановяване. Докато ги държат американци, французи и великобританци, те на практика държат в шах мат Сирия“.

Запитан дали очаква в скоро време да бъде сложен край на джихадистката съпротива в Идлиб, той отговори: „Това ще бъде продължителен процес. Скоро няма да му се види краят. Предполагам, че още в средата на септември сирийската армия, подкрепена от Русия и Иран, ще нахлуят – няма как, това е доста възлова точка в Сирия, за да си върнат териториите, най-вече защото пътят Дамаск-Алепо трябва да бъде отворен. В момента този международен път е прекъснат. Сирия няма да остави така нещата. Дали са срок на турците до средата на септември да се изтеглят частично от този район“.

Анкара вече командва в размирния Идлиб

В Идлиб и Северно Алепо вече се търгува с турски лири, подчерта Дахер и добави: „Там се веят турски знамена. Има портрети на Ердоган. Това вече започва да прилича на потурчване на сирийски територии. Идлиб вече не този, който познаваме. Това е един вид Кандахар. Няма никаква разлика между ИДИЛ и тези групировки, идеологията е една и съща, налагат едни и същи закони, едни и същи са резултатите за нас, особено християните, които бяха изгонени“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    51 17 Отговор
    Русия и Турция, успешно премахват Сащ от Сирия! Докато Русия И Турция са в един отбор, САЩ само могат да гледат и плачат как Турция е съюзник на Русия. Както каза Ердоган : Алтернатива винаги има за всичко, не живеем в свят без алтернатива.

    Коментиран от #4

  • 2 ВЕНСЕРЕМОС

    11 20 Отговор
    Аааааа такава ли била работата!!!Аха,ясно.И кво ся,Асад май става излишен,а??Асад поканил Путин,Путин поканил Ердоган,а сега Асад и Путин гледат умно.А сирийците щракат пръсти на помощи в Европа.Путиновски ВЕНСЕРЕМОС. https://www.youtube.com/watch?v=b5OqanCDWSc
  • 3 12344

    38 42 Отговор
    Не пишете за това, че Турция прави във Африн болници и училища, че турския войник пази цивилното население, че Турция доставя с камиони хуманитарни нужди за хората като храна, лекарства, чиста питейна вода и др.

    Коментиран от #5, #38

  • 4 русоФоб

    21 32 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    Ако не беше толкова глупав щеше да се досетиш,че Русия и Турция не премахват САЩ,ами премахват СИРИЯ.И сега ще видиш какво ще последва.

    Коментиран от #13

  • 5 та викаш

    30 16 Отговор

    До коментар #3 от "12344":

    ако да кажем...хипотетично ...българската армия нахлуе в беломорието(което си е били българска а не както е тук да са на чужда земя) и започне да защитава местното население, да строи и доставя храни ще подкрепиш една такава инвазия ??? защото турците там НЕ СА ги канили!!!! остава и да почнат да колят местните както са направи;ли с арменците...затрили са 1 МИЛИОН !!

    Коментиран от #10, #11, #25

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Spec b

    4 0 Отговор
    Ww3 soon демек... Лаком гъз глава затрива...
  • 9 СссереМ

    14 16 Отговор
    Хахаха руснаците,турците и иран превзели на сирия камъните и пясъците,а петрола и газта в ръцете на америте,смях пълен,ай да излезе сега вова при пенсионерите и да им каже да си търсят пенсиите в дамаск,клоуни отвсякъде.

    Коментиран от #16

  • 10 Та викам

    12 8 Отговор

    До коментар #5 от "та викаш":

    Ако от беломорието започне в продължение на години една част от населението да обстрелва българската територия с ракети като в същото време подтиска местните ще те аплодирам ако "нахлува" и ликвидирал терористите и построил болници и училища за местните. Ще те аплодират и други
  • 11 Колкото и хлебарки да избиеш

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "та викаш":

    Никога не е достатъчно
  • 12 Шпек Салам Народен

    20 1 Отговор
    Абе,заформя се световен конфликт...мамата си евало.
    Вие още се чепкайте,кой от всичките помияри е по-намазан! Гледайте нас си и се сплотявайте,че скоро страшно ще става.От историята знаем,че само един луд е предостатъчен да презизвика световна война,в момента са четирима такива и още няколко тихи луди около тях.Да се молим да ни се размине,ама надали ще ни отмине.Човешкото племе обича да дрънчи оръжие.За жалост.Дълговечният световен мир е една илюзия.Химера.
  • 13 ivan4o

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "русоФоб":

    Какво ще последва я да на светнеш

    Коментиран от #39

  • 14 Yavuz

    14 13 Отговор
    В Сирия освен Турция никоя друга държава няма капацитета да създаде ред и порядък,практически това се доказа вече.Асад с бомбардировки по мирното население само нажежава ситуацията .САЩ се надяваха на PYD, но Аскера им разказа играта.Русия и Турция винаги ще се разберат,имат много общи интереси.
  • 15 ААА

    5 4 Отговор
    Тази конфигурация на силите, на част от сирийска територия - САЩ- кюрди- петрол , поставя Турция , ако не в смъртна опасност , то поне в голяма опасност. На езика на шахмата това е" ШАХ" с проходна пешка в турският тил ,от която да излезе царица. Ердоган има 3 варианта пред себе си - все лоши , но неизбежни. Най-лош (харт) вариант, да атакува самостоятелно , или съвместно със силите на Иран и Сирия , като рискува дълга тежка и кръвопролитна война с неясен край , с години в стил Виетнам, като използва само руско оръжие , пряка намеса на руснаците, ще направи войната световна , и накрая ядрена. Втори вариант- да се окопава, и въоръжава с ракети -носители , ПВО -комплекси ,и да придобие ядрено оръжие, и да трепе всичко което не е турчин на негова територия , и в граничните зони.Това по-логичният сценарий, но това е край на мечтите му за Велика Турция , и стратегическата му дълбочина. Трети вариант - обръща гръб на доскорошните си съюзници и НАТО влиза в БРИКС и" руското нато" , синхронизират действията , и оперативните си щабове , с руснаците и под тяхната протекция от въздуха и морето , изпълняват задачи с хора и техника , и с повече човешки жертви съответно , като се поддържа някаква инициатива , и очакват териториални , и петролни придобивки.

    Коментиран от #18, #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тракториста без трактор

    8 4 Отговор
    Кво пък прават амарикнци? Французи ? Англичани ? И дори кетайци? В този район? Иран финансира и поддържа сирийския режим всякак, и ще иска излаз на море. Но земите им ще принадлежат на иран като компенсация. Сирия и иран са шийити и не се различават като система , но ще отпишат Башарчо и може би е зачеркнат от списъка вече.
    Сигурен съм че вече няма да бъде както преди, щом турчина пуснал лирата там и веят знамената им , картинката е ясна.
    Но ще задушат и прогонят хамерите и джендърите от региона.
    Анклаф в този район е изключен категорично и кюрдите духат супата ,защото са с хамерите и са избрали губещата карта. Русия иска по далеко джендърите от границите си и ще постигнат с големи компромиси между иран турция и русия. Ирак също е в невидение и слаба държава и ще губи територия .
  • 18 Мне, не позна

    12 5 Отговор

    До коментар #15 от "ААА":

    Турция има само един вариант който бавно и методично следва. Постепенно премахва зависимостта си от Америка и търси нови съюзи съответстващи на националният и интерес. Разбира се, това е трудно разбираеми от вечно и традиционно наведени ратайски държави (да не казвам кои, че някои са чувствителни и се обиждат, но се сещате кои или коя) което поражда неминуемият им вой.

    Коментиран от #20

  • 19 стоян георгиев

    13 9 Отговор
    идлиб заминава ,после идва ред на африн и зоната около ал баб.турция колкото и да се дърви сама нищо неможе и няма да направи.без европа и сащ турците само ще констатират руско-иранското настъпление!

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Опссс

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "JPower":

    ПОМАК , АМА НЕ Е АХМАК КАТО ТЕБ . КЪДЕ СЕ ВИЖДАШ ти ?бре умрялко? Нали ти казват че си изчезващ вид , кой та пита нещо? И кво зависи от теб? Виж че всеки граби като за последно и дим да го нема , само ти си кьораф и глух

    Коментиран от #24

  • 22 ХАСАН

    8 12 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Турция не иска чужди територии а иска да няма пожар,терор и бкжанци към турските-граници! И иска демократично управление за Сирия!

    Коментиран от #27

  • 23 ХАСАН

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "ААА":

    Прав си..никоя стрвна не иска заплаха около границите си или терористична държава..просто Сирия трябва да се превърне Афганистан за Русия и Виетнам за Сащ! ..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ХАСАН

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "та викаш":

    Турция не е канила 3 милиона сирийци...но вече 7 г те са в Турция
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 стоян георгиев

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "ХАСАН":

    ако искаше тва нямаше да предава съюзниците си!!!!

    Коментиран от #28

  • 28 ХАСАН

    8 7 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Съюзниците предадоха Турция ..ПКК е терористична организация а членовете й свободно се движат и правят пропаганда в Брюксел (седалище на НАТО) против натовска държава Турция!

    Коментиран от #29

  • 29 стоян георгиев

    5 6 Отговор

    До коментар #28 от "ХАСАН":

    пкк е терористична организация и е призната за такавва ,но ердоган реши да слага под един знаменател всички кюрди ,което не е ок за съюзниците и не само това но си позволи да атакува западните кюрдски съюзници вместо да се концентрира нвърху общите усилия за излизане от ситуацията,за да стане още по-зле ердоган се съюзи с наи-големите западни противници русия и иран ,загърбваики мнението и интереса на съюзницитие си.това определено доведе до ответни мерки и мерките ще продължат.както писах в преден пост предателите никоине ги обича !

    Коментиран от #32, #41

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 На уличник

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "JPower":

    Мястото му е на улицата. Стой си там. Другаде не те пускат :)
  • 32 Стоене, стоене

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Значи според тебе Турция трябва да загърби собственият си интерес заради този на съюзниците и които са далече, докато сирийският пожар е до оградата на Турция, така ли? А защо тези съюзници не си загърбят интереса заради интереса на съюзника им Турция? Почни да мислиш трезво, а не като ратай.

    Коментиран от #34

  • 33 Когато трябваше

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "JPower":

    Излезнат е и цял свят предаваше на живо цяла нощ.
    Вие кога ще излезете от милите дупки, та светът да ви види?
  • 34 стоян георгиев

    5 4 Отговор

    До коментар #32 от "Стоене, стоене":

    съюзниците никога не са си позволявали да загърбват турския интерес.турция е силна и богата страна само и единствено волята на неините съюзници от европа и сащ.съюзниците години наред инкасираха негативи за да може турция да компенсира проблемите в ирак ,сирия и региона,а ердоган предаде всички в първия удобен за него момент.тва предателство няма да бъде забравено колкото разни клепари да обясняват как едва ли не турция е била принудена да стори това ,нищо няма да се промени.ердоган е предател на ценностите и цивилизацията която го създаде ,а огромна част от турците му помогнаха в това предателство така че негативите ще се платят от целия турски народ.те ще бъдат икономически ,политически и дори и военни.както казах предателите никои не ги обича!

    Коментиран от #40, #42, #44

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хасанчо

    2 2 Отговор
    Пратиха танкове и войска по границата си за да се пазят от вълна бежанци. Така казаха и изведнъж стана това което всички си знаехме ,че всъщност ще стане. Узурпиране на територии ,направа на турски училища,джамии ,кметства и военна полиция по улиците . И всичко това е защото уж някой напада тях . Подло и нагло. Но пък Руснаците най-после изпълниха мечтата си от Кримската война до сега - Да стъпят и управляват Константинопол. Три пъти са били на прага да го завладеят. Ето -с този велик турчин успяха. Но , все ми се струва ,че ще получат и те нож в гърба ,защото това е в кръвта на турчина. Винаги и със всички го е правил. Няма да са нито първите ,нито последните предадени. А нас направо си ни изкупиха земята с пари от банки без лихви щом е за България. Директивата е 100 км от брега на морето да е с наситено руско население с постоянно пребиваване. За това чрез беззаконие , корупция ,в непосилни данъци ,пенсионна система и ниски пенсии , ограбено здравеопазване се обезлюдява страната и хората си търсят начин да преживеят ,но прав им път -на вън. Само циганите ще издържат тук и оядените политици олигарси. Подмяна на народите с цел влияние и тиха,подмолна война. Във войните резултата за нас е за сега 2 мил. човека по-малко.
  • 37 Анализатор

    2 5 Отговор

    До коментар #35 от "Расулюлах":

    Като искаш турско знаме бягай в Анадола, какво чакаш.
    Ама Турците здравата загазиха щото днес Идлиб си отива и дори в най-добрият случай да запазят някакво влияние в Африн, вече кюрдите са на вратата им!!!! САЩ си имат бази в Сирия и нямат нужда от Турция така че вече Англосаксите няма да ви подържат, имате последен шанс да се подчините на САЩ иначе ще ви опекат като Сирия и Ирак :))).
    А Турция все повече затъва във религията и скоро време ще се превърнете в един коптор.
  • 38 мхм

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "12344":

    Ти си ненормален бе. Такива като теб ще ги горим живи
  • 39 русоФоб

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "ivan4o":

    Това което и баба ти от Петрич го каза,още навремето:''ТУРКИЯ КЕ ПАДНЕ!!!!!!!!!!!!!!!''
  • 40 Стоене, стоене

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    "съюзниците години наред инкасираха негативи за да може турция да компенсира проблемите в ирак ,сирия и региона,"

    Я дай един единствен пример за инкасиране негатив

    Коментиран от #48

  • 41 ХАСАН

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Всяка държава си има свои интереси ..ако към Иранкски Кюрдистан се добави и Сирийски Кюрдистан това значи по 1200км от южната граница на Турция да се създаде държава настроена против Туиция и да се прекъсне Турция с Близкия изток...В Средиземно море от Гърция до Кипър да се създаде гръцки териториални води и да се прекъсне излаза на Турция в морето...никоя държава няма да се съгласи камо ли Турция
  • 42 ХАСАН

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Сащ ,Франция,Русия,Англия ще имат интереси в Ирак и Сирия а Турция няма да има???!!!

    Коментиран от #49

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Osman

    0 0 Отговор
    Дахер, в София ли си?
  • 47 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    " И ИЗВЕДНАЖ РАДЕЦКИ -С КАЛИБЪР ПРИСТИГНА СЪС ГРЪМ !!!"
  • 48 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Стоене, стоене":

    приемане на два милиона бежанци дошли основно през турция!!!!даване на турция правото на превилигирован партньор на европа!!!!дали неможеше да си спестим въпросните бежанци с едни хубави минни полета на турската граница?и дали неможеше да не си шием гащите в турция заедно с хилядите други брамбъзлъци дето купуваме от там.дали българия неможеше да продава повече домати в ес вместо да купуваме турски или краставици или туризма а?или тва не го гледате вие ,тва си е нормално докато ердоган превръща турция във враг щото уж си защитавал интереса европа и сащ да набиват пари в турция?вярно сте големи клепари еи!!!!затова и сега ще ядете сапа !
  • 49 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #42 от "ХАСАН":

    хасанчо ,турция не е причината да няма кюрдска държава ,а запада.знаеш ли ако запада разреши ,кво ще направите вие турците?нищо!!!!едно голямо нищо!турция е колос на глинени крака бе хасанчо,мюсулманска държаба държана изправена само заради западните услия.аиде сега си градете отношенията без запада да ви видим!едно изявление на тръмп ,без почти никакви деиствия и ви срина икономиката.представи си кво ще стане ако американските самолети ви подкарат!!!!вас путин ви сгъна като ловна пушка ,а вие се дървите на запада дето е равен на 1000 русии.и не се мерете с франция и англия,турците трябва бая хляб да изядете да си го мерите с тях иначе ще има шамари от ония големите и лошите шамари дето ги яде османската империя 200 години докато се разпадна.вижте ататюрк ,тои човека знаеше как стоят работите ,вие не сте фактор с ниво което да ви прави суперсила колкото и да ви го обяснява тва султана!и за последно не повтаряи тъпата турска лъжа че запада ви билпрецакал и затова сте го предали.запада до последно ви пазеше интереса.пази го и сега .щото без запада иран и русия ще ви сринат еи така както се събирате и си говорите щуротии путин и алятоласите ще ви окупират до анкара.вие турците сте егати и тъпите хора честно,не съм очаквал че няма да си знаете интереса и ще ходите срещу него въпреки очевидното!този грузински геврекчия ви излъга по егати елементарния начин и ви вкарва в егати и капана ,а вие продължавате с тъпотиите.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 соросоидни кърлежи

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: потурчване на сирийски територии..Не господине,това се казва владичество, ако не сте чули за едно такова 500 годишно мирно съжителство/ според някои продажни български историци и др.подобни измислени професори/ дори искат да вкарат в учебни програми ,под натиск на нпо отрепки и платени щедро от Турция различни проекти.Един от тях е за Баташко клане,което пък кажи речи нямало или било ей така съвсем случайна битова сцена по време на турско робство.написана от една гад в Германия.
Новини по държави: